EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32010D0430

2010/430/PESC: Decizia 2010/430/PESC a Consiliului din 26 iulie 2010 de instituire a unei rețele europene de grupuri de reflecție independente în domeniul neproliferării în sprijinul punerii în aplicare a Strategiei Uniunii Europene împotriva proliferării armelor de distrugere în masă

OJ L 202, 4.8.2010, p. 5–9 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2010/430/oj

4.8.2010   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 202/5


DECIZIA 2010/430/PESC A CONSILIULUI

din 26 iulie 2010

de instituire a unei rețele europene de grupuri de reflecție independente în domeniul neproliferării în sprijinul punerii în aplicare a Strategiei Uniunii Europene împotriva proliferării armelor de distrugere în masă

CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind Uniunea Europeană, în special articolul 26 alineatul (2) și articolul 31 alineatul (1),

întrucât:

(1)

La 12 decembrie 2003, Consiliul European a adoptat Strategia UE împotriva proliferării armelor de distrugere în masă (denumită în continuare „strategia UE privind ADM”), al cărei capitol III cuprinde o listă de măsuri care trebuie adoptate atât în Uniune, cât și în țările terțe pentru combaterea acestei proliferări.

(2)

Uniunea pune în aplicare în mod activ strategia UE privind ADM și dă curs măsurilor enumerate în capitolul III din aceasta, cum ar fi dezvoltarea structurilor necesare în cadrul Uniunii.

(3)

La 8 decembrie 2008, Consiliul a adoptat Concluziile sale și documentul intitulat „Noi linii de acțiune ale Uniunii Europene privind combaterea proliferării armelor de distrugere în masă și a vectorilor acestora” (denumit în continuare „noile linii de acțiune”), în care se afirmă că proliferarea ADM continuă să reprezinte una dintre cele mai mari amenințări în materie de securitate și că politica în materie de neproliferare constituie o componentă esențială a politicii externe și de securitate comune.

(4)

În noile linii de acțiune, Consiliul solicită formațiunilor și organismelor competente ale Consiliului, Comisiei, altor instituții și statelor membre să asigure acestui document o urmare concretă în vederea atingerii obiectivelor acestuia până la sfârșitul anului 2010.

(5)

În noile linii de acțiune, Consiliul subliniază faptul că acțiunile Uniunii de prevenire a proliferării ar putea să beneficieze de sprijinul oferit de o rețea neguvernamentală competentă în domeniul neproliferării, prin reunirea instituțiilor de politică externă și a centrelor de cercetare specializate în domeniile strategice ale Uniunii și, în același timp, prin valorificarea rețelelor utile deja existente. O astfel de rețea ar putea fi extinsă la instituții din țările terțe cu care Uniunea desfășoară dialoguri specifice legate de chestiunea neproliferării.

(6)

La 15-16 decembrie 2005, Consiliul European a adoptat Strategia Uniunii Europene de combatere a acumulării ilicite și a traficului ilicit de și de muniție aferentă (denumită în continuare „strategia UE privind SALW”), care stabilește orientările pentru acțiunea Uniunii în domeniul armelor de calibru mic și armamentului ușor (SALW). Potrivit strategiei UE privind SALW, acumularea ilicită și traficul ilicit de SALW și muniție aferentă reprezintă o amenințare gravă la adresa păcii și securității internaționale.

(7)

Printre obiectivele identificate în cadrul strategiei UE privind SALW se numără necesitatea de a favoriza multilateralitatea eficientă, precum și de a crea mecanisme, la nivel internațional, regional sau în cadrul Uniunii și al statelor sale membre, pentru a preveni furnizarea și proliferarea cu caracter destabilizator a SALW și a muniției aferente,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

(1)   Pentru a contribui la punerea în aplicare consolidată a strategiei UE privind ADM, bazată pe principiile multilateralității, prevenirii și cooperării eficiente cu țările terțe, se instituie o rețea europeană de grupuri de reflecție independente în domeniul neproliferării cu următoarele obiective:

(a)

să încurajeze dialogul politic și pe teme de securitate, precum și discuțiile pe termen lung privind măsurile de combatere a proliferării ADM și a vectorilor acestora, discuții desfășurate în cadrul societăților civile și, în special, în rândul experților, cercetătorilor și cadrelor universitare;

(b)

să ofere celor care participă la organismele pregătitoare relevante din cadrul Consiliului posibilitatea de a consulta rețeaua cu privire la aspecte legate de neproliferare și de a permite reprezentanților statelor membre să participe la reuniunile rețelei, conduse de reprezentantul Înaltului Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate (ÎR);

(c)

să constituie o etapă utilă în acțiunile de neproliferare ale Uniunii și ale comunității internaționale, în special prin prezentarea unui raport/unor recomandări reprezentantului ÎR;

(d)

să contribuie la creșterea gradului de conștientizare a țărilor terțe cu privire la provocările reprezentate de proliferare și la necesitatea de a lucra în cooperare cu Uniunea și în contextul forurilor multilaterale, în special Organizația Națiunilor Unite, în scopul de a preveni, descuraja, opri și, atunci când este posibil, suprima programele de proliferare care prezintă motive de îngrijorare la nivel mondial.

(2)   În lumina strategiei UE privind SALW, sfera de cuprindere a activităților rețelei europene de grupuri de reflecție independente în domeniul neproliferării propuse nu se limitează la aspectele legate de amenințările reprezentate de proliferarea ADM, ci include, de asemenea, aspecte legate de armele convenționale, inclusiv SALW. Includerea armelor convenționale în domeniul de activitate al rețelei va oferi un instrument remarcabil pentru dialog și recomandări privind acțiuni ale Uniunii în acest domeniu, în cadrul punerii în aplicare a strategiei UE privind SALW și a politicii Uniunii în domeniul armelor convenționale.

(3)   În acest context, proiectele care urmează a fi susținute de către Uniune cuprind următoarele activități specifice:

(a)

asigurarea de mijloace pentru organizarea unei reuniuni de lansare și a unei conferințe anuale în vederea prezentării unui raport și/sau prezentării de recomandări reprezentantului ÎR;

(b)

furnizarea de mijloace financiare și tehnice pentru crearea unei platforme Internet menite să faciliteze contactele și să favorizeze dialogul privind cercetarea în cadrul rețelei de grupuri de reflecție care analizează aspectele legate de ADM și de armele convenționale, inclusiv SALW.

În anexă este prevăzută o descriere detaliată a proiectelor.

Articolul 2

(1)   ÎR este responsabil de punerea în aplicare a prezentei decizii.

(2)   Punerea în aplicare tehnică a proiectelor menționate la articolul 1 alineatul (3) este efectuată de Consorțiul UE pentru neproliferare compus din La Fondation pour la Recherche Stratégique (FRS), the Peace Research Institute Frankfurt (HSFK/PRIF), the International Institute for Strategic Studies (IISS) și the Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI). Consorțiul UE pentru neproliferare îndeplinește această sarcină sub responsabilitatea ÎR. În acest scop, ÎR încheie acordurile necesare cu consorțiul.

Articolul 3

(1)   Suma de referință pentru punerea în aplicare a proiectelor menționate la articolul 1 alineatul (3) este de 2 182 000 EUR.

(2)   Cheltuielile finanțate din suma prevăzută la alineatul (1) sunt gestionate în conformitate cu procedurile și normele aplicabile bugetului general al Uniunii.

(3)   Comisia supraveghează gestionarea corectă a cheltuielilor menționate la alineatul (1). În acest scop, aceasta încheie un acord de finanțare cu Consorțiul UE pentru neproliferare. Acordul prevede obligația consorțiului de a asigura o vizibilitate adecvată a contribuției Uniunii în raport cu mărimea acestei contribuții.

(4)   Comisia depune eforturile necesare pentru a încheia acordul de finanțare menționat la alineatul (3) cât mai curând posibil după intrarea în vigoare a prezentei decizii. Comisia informează Consiliul cu privire la eventualele dificultăți survenite în decursul respectivului proces și cu privire la data încheierii acordului.

Articolul 4

(1)   ÎR raportează Consiliului cu privire la punerea în aplicare a prezentei decizii pe baza rapoartelor periodice pregătite de Consorțiul UE pentru neproliferare. Aceste rapoarte stau la baza evaluării efectuate de Consiliu.

(2)   Comisia raportează cu privire la aspectele financiare ale proiectelor menționate la articolul 1 alineatul (3).

Articolul 5

(1)   Prezenta decizie intră în vigoare la data adoptării.

(2)   Prezenta decizie expiră după 36 luni de la data încheierii acordului de finanțare prevăzut la articolul 3 alineatul (3).

Cu toate acestea, aceasta expiră după 6 luni de la intrarea ei în vigoare în situația în care acordul de finanțare respectiv nu a fost încheiat în acest interval de timp.

Adoptată la Bruxelles, 26 iulie 2010.

Pentru Consiliu

Președintele

S. VANACKERE


ANEXĂ

REȚEAUA EUROPEANĂ DE GRUPURI DE REFLECȚIE INDEPENDENTE ÎN DOMENIUL NEPROLIFERĂRII ÎN SPRIJINUL PUNERII ÎN APLICARE A STRATEGIEI UE ÎMPOTRIVA PROLIFERĂRII ARMELOR DE DISTRUGERE ÎN MASĂ (STRATEGIA UE PRIVIND ADM)

1.   Obiective

Obiectivul prezentei decizii constă în punerea în aplicare a recomandării de politică elaborată de Consiliu la 8 decembrie 2008 în documentul „Noi linii de acțiune ale Uniunii Europene privind combaterea proliferării armelor de distrugere în masă și a vectorilor acestora”. Conform respectivului document, acțiunile Uniunii de combatere a proliferării ar putea să beneficieze de sprijinul oferit de o rețea neguvernamentală competentă în domeniul neproliferării, prin reunirea instituțiilor de politică externă și a centrelor de cercetare specializate în domeniile strategice ale UE și, în același timp, prin valorificarea rețelelor utile deja existente. O astfel de rețea ar putea fi extinsă la instituții din țările terțe cu care UE desfășoară dialoguri specifice legate de chestiunea neproliferării.

Această rețea de grupuri de reflecție independente din domeniul neproliferării ar avea drept obiectiv încurajarea dialogului politic și pe teme de securitate, precum și discuțiile pe termen lung privind măsurile de combatere a proliferării armelor de distrugere în masă (ADM) și a vectorilor acestora, discuții desfășurate în cadrul societăților civile și în special în rândul experților, cercetătorilor și cadrelor universitare. Această rețea va reprezenta o etapă utilă în acțiunile de neproliferare ale Uniunii și ale comunității internaționale.

Activitățile rețelei trebuie extinse pentru a cuprinde aspecte legate de armele convenționale, inclusiv armele de calibru mic și armamentul ușor (SALW), inclusiv măsuri menite să asigure punerea în aplicare continuă a Strategiei Uniunii de combatere a acumulării ilicite și a traficului ilicit de SALW și muniție aferentă (Strategia UE privind SALW). Rețeaua va contribui la dezvoltarea unor noi aspecte ale acțiunilor Uniunii care includ atât dimensiunea preventivă, cât și cea reactivă a aspectelor de securitate legate de armele convenționale, inclusiv traficul ilicit și acumularea excesivă de SALW, precum și de muniție aferentă, astfel cum este prevăzut în Strategia UE privind SALW. Prevenirea traficului ilegal și nereglementat cu arme convenționale, inclusiv SALW, a fost, de asemenea, recunoscută drept o prioritate a Uniunii în cadrul procesului Acordului privind comerțul cu arme.

Rețeaua ar putea contribui la creșterea gradului de conștientizare a țărilor terțe cu privire la provocările reprezentate de proliferarea ADM și de armele convenționale, inclusiv de traficul ilicit și de acumularea excesivă de SALW, precum și de muniție aferentă, precum și cu privire la necesitatea de a coopera cu Uniunea și în contextul forurilor multilaterale, în special Organizația Națiunilor Unite, în scopul de a preveni, descuraja, opri și, atunci când este posibil, suprima programele de proliferare care prezintă motive de îngrijorare la nivel mondial și traficul ilicit și acumularea excesivă de SALW, precum și de muniție aferentă.

Uniunea dorește să susțină această rețea astfel:

prin asigurarea de mijloace pentru organizarea unei reuniuni de lansare și a unei conferințe anuale în vederea prezentării unui raport și/sau a unor recomandări reprezentantului Înaltului Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate (ÎR);

prin crearea unei platforme Internet menite să faciliteze contactele și să favorizeze dialogul privind cercetarea în cadrul rețelei de grupuri de reflecție din domeniul neproliferării.

2.   Organizarea rețelei

Rețeaua va fi deschisă tuturor institutelor de cercetare și grupurilor de reflecție relevante din Uniune și va respecta pe deplin diversitatea opiniilor în cadrul Uniunii.

Rețeaua va facilita contactele dintre experții neguvernamentali, reprezentanții statelor membre și instituțiile Uniunii. Rețeaua va fi pregătită să colaboreze cu actorii neguvernamentali din țările terțe, în conformitate cu Strategiile UE privind ADM și SALW, care sunt bazate pe conceptele multilateralității și cooperării internaționale. Mandatul rețelei va include neproliferarea ADM, a vectorilor acestora, și aspecte legate de armele convenționale, inclusiv SALW.

Rețeaua va fi prezidată de reprezentantul ÎR, în conformitate cu liniile directoare definite în cadrul Centrului de monitorizare pentru ADM cu privire la măsurile de neproliferare. Participanții la organismele pregătitoare relevante din cadrul Consiliului (CODUN/CONOP/COARM etc.) vor putea consulta rețeaua cu privire la aspecte legate de neproliferare și arme convenționale, inclusiv SALW, iar reprezentanții acestora vor putea participa la reuniunile rețelei. Atunci când este posibil, reuniunile rețelei și cele ale grupurilor de lucru pot fi organizate consecutiv.

Gestionarea proiectului va fi încredințată Consorțiului UE pentru neproliferare compus din FRS, HSFK/PRIF, IISS și SIPRI, în strânsă cooperare cu reprezentantul ÎR.

Consorțiul UE pentru neproliferare, în colaborare cu reprezentantul ÎR și cu statele membre, va invita participanții, specialiști în aspecte legate de neproliferare și de armele convenționale, la o reuniune de lansare și la o conferință anuală. Participanții trebuie să facă dovada expertizei lor printr-o serie de publicații sau alte activități de cercetare în domeniul neproliferării ADM și al aspectelor legate de armele convenționale.

3.   Descrierea proiectelor

3.1.   Proiectul 1: Organizarea unei reuniuni de lansare și a unei conferințe anuale cu un raport și/sau cu recomandări

3.1.1.   Scopul proiectului

Obiectivul reuniunii de lansare este acela de a institui o rețea europeană de grupuri de reflecție independente în domeniul neproliferării, bazate în Uniune. Reuniunea de lansare, prezidată de reprezentantul ÎR, va organiza activitățile rețelei și va pregăti o conferință anuală cu scopul de prezenta un raport și/sau recomandări reprezentantului ÎR.

În cadrul conferinței anuale, de tip Carnegie, privind neproliferarea, cu participarea unor experți guvernamentali și a unor grupuri de reflecție independente din Uniune și din țări terțe, ar urma să fie discutate și identificate măsuri suplimentare în vederea combaterii proliferării ADM și a vectorilor acestora, precum și în vederea abordării provocărilor legate de armele convenționale, inclusiv combaterea traficului ilicit și a acumulării excesive de SALW, precum și de muniție aferentă. Conferința anuală ar putea fi organizată pe grupuri tematice și ar putea include o sesiune plenară finală, prezidată de reprezentantul ÎR.

Pe baza conferinței anuale, va fi elaborat un raport orientat către politici, împreună cu o serie de recomandări orientate către acțiune, destinate reprezentantului ÎR. Respectivul raport ar urma să fie distribuit instituțiilor relevante ale Uniunii și statelor membre și pus la dispoziție on-line.

3.1.2.   Rezultatele proiectului

stabilirea unui modus operandi pentru rețeaua europeană de grupuri de reflecție independente în domeniul neproliferării;

instituirea unei conferințe europene majore în domeniul neproliferării, care ar urma să devină cadrul principal pentru promovarea discuțiilor strategice referitoare la măsurile destinate combaterii proliferării ADM și a vectorilor acestora și pentru abordarea provocărilor legate de armele convenționale, inclusiv combaterea traficului ilicit și a acumulării excesive de SALW, precum și de muniție aferentă;

prezentarea unui raport orientat către politici și/sau a unor recomandări orientate către acțiune, care ar consolida punerea în aplicare a Strategiilor UE privind ADM și SALW și ar constitui o etapă utilă în cadrul acțiunilor Uniunii și ale comunității internaționale în domeniul neproliferării și al armelor convenționale;

sporirea gradului de conștientizare și de cunoaștere al instituțiilor Uniunii, al statelor membre, al societății civile și al țărilor terțe cu privire la ADM și la vectorii acestora, permițându-le să anticipeze mai bine.

3.1.3.   Descrierea proiectului

Proiectul prevede organizarea a două reuniuni de lansare, a două reuniuni anuale și pregătirea a două rapoarte și/sau recomandări:

o reuniune de lansare, cu participarea a până la 50 de grupuri de reflecție independente din Uniune, specializate în aspecte legate de neproliferare și de armele convenționale, inclusiv SALW;

o conferință anuală, cu participarea unor experți guvernamentali și a până la 200 de grupuri de reflecție independente din Uniune și țări terțe, specializate în aspecte legate de neproliferare și de armele convenționale, inclusiv SALW;

un raport orientat către politici și/sau a unor recomandări orientate către acțiune, care ar urma să stimuleze punerea în aplicare a Strategiilor UE privind ADM și SALW.

3.2.   Proiectul 2: Crearea unei platforme Internet

3.2.1.   Scopul proiectului

Crearea unui site Internet va facilita contactele dintre reuniunile rețelei și va favoriza dialogul privind cercetarea în rândul grupurilor de reflecție din domeniul neproliferării. Instituțiile Uniunii și statele membre ar putea, de asemenea, beneficia de pe urma unui site Internet specializat în cadrul căruia participanții la rețea au libertatea de a schimba informații, partaja idei și publica studiile lor privind aspectele privind neproliferarea ADM și a vectorilor acestora și armele convenționale, inclusiv SALW. Site-ul Internet ar putea fi însoțit de un buletin informativ electronic.

Proiectul va include informații on-line privind activitățile în urma evenimentelor și un portal pentru cercetarea europeană. Acesta va contribui la diseminarea eficientă a rezultatelor cercetării în rândurile comunității grupurilor de reflecție și ale cercurilor guvernamentale. Acest lucru va conduce la o mai bună anticipare și cunoaștere a amenințărilor legate de proliferarea ADM și a vectorilor acestora și de armele convenționale, inclusiv traficul ilicit și acumularea excesivă de SALW, precum și de muniție aferentă.

3.2.2.   Rezultatele proiectului

crearea unei platforme în cadrul căreia grupurile de reflecție din domeniul neproliferării să își poată partaja opiniile și analizele independente privind aspectele legate de proliferarea ADM și de armele convenționale, inclusiv SALW;

promovarea unei mai bune înțelegeri a Strategiilor UE privind ADM și SALW în cadrul societății civile și constituirea unei interfețe între Uniune și rețeaua de grupuri de reflecție;

permiterea descărcării gratuite de documente provenind de la reuniunile rețelei și din partea unor grupuri de reflecție independente care ar dori să partajeze rezultatele cercetărilor lor fără compensații financiare;

sporirea gradului de conștientizare și de cunoaștere al instituțiilor Uniunii, al statelor membre, al societății civile și al țărilor terțe cu privire la amenințările legate de armele convenționale, ADM și vectorii acestora, permițându-le să anticipeze mai bine.

3.2.3.   Descrierea proiectului

Utilizarea unei tehnologii de tipul unui serviciu de rețea socială, atunci când acest lucru este fezabil și adecvat, ar putea fi explorată, în scopul de a reduce costurile și de a permite comunicarea activă și schimbul activ de informații on-line între participanții la rețea, într-un mediu familiar. Consorțiul UE pentru neproliferare, însărcinat cu proiectul, ar urma să fie responsabil de găzduirea site-ului Internet, de conceperea și de administrarea tehnică a acestuia. Consorțiul ar putea asigura o formare de bază a reprezentantului ÎR și a grupurilor de lucru relevante ale Consiliului cu privire la site-ul Internet.

4.   Durata

Durata totală a punerii în aplicare a proiectelor este estimată la 36 de luni.

5.   Beneficiarii

5.1.   Beneficiarii direcți

Proliferarea ADM atât de către state, cât și de teroriști a fost identificată în cadrul Strategiei europene de securitate și în cadrul Strategiei UE privind ADM ca reprezentând potențial cea mai mare amenințare la adresa securității Uniunii. În mod similar, în cadrul Strategiei UE privind SALW a fost recunoscut faptul că traficul ilicit și acumularea excesivă de SALW, precum și de muniție aferentă reprezintă o amenințare gravă la adresa păcii și securității internaționale. Proiectele propuse îndeplinesc obiectivele politicii externe și de securitate comune și contribuie la realizarea obiectivelor strategice prevăzute în Strategia europeană de securitate.

5.2.   Beneficiarii indirecți

Beneficiarii indirecți ai proiectelor sunt:

(a)

Grupurile de reflecție independente specializate în aspecte legate de neproliferare și arme convenționale, inclusiv SALW, din Uniune și țări terțe

(b)

Instituțiile Uniunii

(c)

Statele membre ale Uniunii

(d)

Țările terțe.

6.   Părțile terțe participante

Proiectele vor fi finanțate în întregime prin prezenta decizie. Experții din cadrul rețelei pot fi considerați drept participanți terți. Aceștia își vor desfășura activitatea în conformitate cu regimul lor standard.

7.   Aspecte procedurale, coordonarea și comitetul director

Comitetul director va fi format dintr-un reprezentant al ÎR și din entitatea de punere în aplicare menționată la punctul 8. Comitetul director va revizui periodic punerea în aplicare a deciziei Consiliului, cel puțin o dată la fiecare șase luni, inclusiv prin mijloace electronice de comunicare.

8.   Entitatea de punere în aplicare

Punerea în aplicare tehnică a prezentei decizii a Consiliului va fi încredințată Consorțiului UE pentru neproliferare, care își va îndeplini misiunea sub controlul ÎR. În desfășurarea activităților sale, Consorțiul va coopera cu ÎR, cu statele membre și cu alte state părți și organizații internaționale, după caz.


Top