EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32009R0046

Regulamentul (CE) nr. 46/2009 al Consiliului din 18 decembrie 2008 de modificare a Regulamentului (CE) nr. 2182/2004 privind medaliile și jetoanele similare monedelor euro

OJ L 17, 22.1.2009, p. 5–6 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)
Special edition in Croatian: Chapter 10 Volume 003 P. 180 - 181

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2009/46/oj

22.1.2009   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 17/5


REGULAMENTUL (CE) NR. 46/2009 AL CONSILIULUI

din 18 decembrie 2008

de modificare a Regulamentului (CE) nr. 2182/2004 privind medaliile și jetoanele similare monedelor euro

CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene, în special articolul 123 alineatul (4) teza a treia,

având în vedere propunerea Comisiei,

având în vedere avizul Băncii Centrale Europene (1),

având în vedere avizul Parlamentului European,

întrucât:

(1)

Regulamentul (CE) nr. 2182/2004 al Consiliului (2) interzice medaliile și jetoanele similare monedelor euro. Experiența dobândită în aplicarea interdicției cu privire la medaliile și jetoanele similare monedelor euro a evidențiat necesitatea de a clarifica dispozițiile privind protecția și de a asigura o mai mare transparență în procesul de luare a deciziilor.

(2)

Publicul poate fi influențat să creadă că unele medalii sau jetoane reprezintă un mijloc legal de plată nu numai atunci când pe monede sau jetoane este redat un desen similar cu cel al monedelor euro, ci și atunci când sunt redate anumite elemente ale acestui desen. Prin urmare, elementele specifice ale desenelor de pe monedele euro care constituie mijloc legal de plată nu trebuie reproduse în modul în care sunt reprezentate pe monedele euro. Mai mult, simbolurile reprezentative ale suveranității statelor membre emitente nu ar trebui reproduse pe medalii și jetoane în modul în care sunt ilustrate pe monedele euro.

(3)

Comisia, după consultarea experților în materie de monede falsificate, menționați în Decizia 2005/37/CE a Comisiei din 29 octombrie 2004 privind înființarea Centrului Tehnic și Științific European (CTSE) și coordonarea acțiunilor tehnice pentru protecția monedelor euro împotriva falsificării (3), indică în ce măsură au fost respectate dispozițiile de protecție menționate în Regulamentul (CE) nr. 2182/2004 și dacă un obiect metalic reprezintă o medalie sau un jeton.

(4)

Criteriile specifice la care recurge Comisia pentru a declara conformitatea cu dispozițiile privind protecția ar trebui clarificate și stabilite.

(5)

Riscul de a confunda o medalie sau un jeton care redă termenii „euro” sau „eurocent” sau simbolul euro cu o monedă care constituie mijloc legal de plată este mai mare atunci când medalia respectivă sau jetonul în cauză are, de asemenea, o valoare nominală asociată. Prin urmare, în astfel de cazuri mențiunea „nu constituie mijloc legal de plată” ar trebui să fie tipărită pe aversul sau pe reversul respectivei medalii sau al jetonului în cauză.

(6)

Prin urmare, Regulamentul (CE) nr. 2182/2004 ar trebui să fie modificat în consecință,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Modificări

Regulamentul (CE) nr. 2182/2004 se modifică după cum urmează:

1.

Articolul 2 se înlocuiește cu următorul text:

„Articolul 2

Dispoziții de protecție

(1)   Sub rezerva articolelor 3 și 4, producția și vânzarea de medalii și jetoane, precum și importul și distribuția acestora în vederea vânzării sau în alte scopuri comerciale sunt interzise în următoarele situații:

(a)

atunci când termenii «euro» sau «eurocent» sau simbolul euro sunt redate pe suprafața lor; sau

(b)

atunci când mărimea acestora este cuprinsă în interiorul benzii de referință; sau

(c)

atunci când suprafața acestora conține un desen similar:

(i)

oricărui desen sau unei părți a acestuia, care figurează pe suprafața monedelor euro, în special termenii «euro» sau «eurocent», cele douăsprezece stele ale Uniunii Europene, imaginea reprezentării geografice și cifre, în modul în care sunt reprezentate pe monedele euro;

(ii)

simbolurilor reprezentative pentru suveranitatea națională a statelor membre, în modul în care figurează pe monedele euro, în special efigiile șefilor de stat, stema, simbolul monetăriei, inițialele monetăriei, denumirea statului membru;

(iii)

formei cantului sau desenului de pe cantul monedelor euro;

(iv)

simbolului monedei euro.

(2)   Comisia indică:

(a)

dacă un obiect metalic poate fi calificat drept medalie sau jeton în sensul articolului 1 litera (c);

(b)

dacă o medalie sau un jeton intră sub incidența interdicției de la alineatul (1) din prezentul articol.

Sub rezerva alineatului (1) din prezentul articol, Comisia ia în considerare, printre altele, cantitățile de medalii și jetoane produse, prețul de vânzare, modul de ambalare, înscrisurile de pe medalii și jetoane și modul de promovare a acestora.”

2.

La articolul 3, alineatul (1) se înlocuiește cu următorul text:

„(1)   Medaliile și jetoanele care redau termenii «euro» sau «eurocent» sau simbolul euro fără o valoare nominală asociată nu sunt interzise dacă mărimea acestora se găsește în afara benzii de referință, cu excepția cazului în care suprafața lor redă un desen similar unuia dintre elementele menționate la articolul 2 alineatul (1) litera (c).”

3.

Articolul 4 se înlocuiește cu următorul text:

„Articolul 4

Derogări prin autorizare

Comisia poate autoriza în mod specific utilizarea termenului «euro» sau «eurocent» sau a simbolului euro pe suprafața medaliilor și a jetoanelor, în condiții controlate de utilizare, atunci când nu există niciun risc de confuzie. În astfel de cazuri, agentul economic în cauză dintr-un stat membru trebuie să fie identificat, în mod clar, pe suprafața medaliei sau a jetonului, iar atunci când medalia sau jetonul are o valoare nominală asociată, mențiunea «nu constituie mijloc legal de plată» trebuie să fie imprimată pe aversul sau pe reversul medaliei sau al jetonului.”

Articolul 2

Intrare în vigoare

Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în statele membre, în conformitate cu Tratatul de instituire a Comunității Europene.

Adoptat la Bruxelles, 18 decembrie 2008.

Pentru Consiliu

Președintele

M. BARNIER


(1)  JO C 283, 7.11.2008, p. 1.

(2)  JO L 373, 21.12.2004, p. 1.

(3)  JO L 19, 21.1.2005, p. 73.


Top