EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32007E0185

Acțiunea comună 2007/185/PESC a Consiliului din 19 martie 2007 privind sprijinul acordat activităților OIAC în cadrul punerii în aplicare a Strategiei UE împotriva proliferării armelor de distrugere în masă

OJ L 85, 27.3.2007, p. 10–21 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)
OJ L 4M, 8.1.2008, p. 241–252 (MT)
Special edition in Croatian: Chapter 18 Volume 007 P. 26 - 37

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/joint_action/2007/185/oj

27.3.2007   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 85/10


ACȚIUNEA COMUNĂ 2007/185/PESC A CONSILIULUI

din 19 martie 2007

privind sprijinul acordat activităților OIAC în cadrul punerii în aplicare a Strategiei UE împotriva proliferării armelor de distrugere în masă

CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind Uniunea Europeană, în special articolul 14,

întrucât:

(1)

La 12 decembrie 2003, Consiliul European a adoptat Strategia UE împotriva proliferării armelor de distrugere în masă (denumită în continuare „Strategia UE”), al cărei capitol III cuprinde o listă de măsuri pentru combaterea acestei proliferări.

(2)

Strategia UE evidențiază rolul crucial al Convenției privind interzicerea armelor chimice (CIAC) și al Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) în crearea unei lumi fără arme chimice. În cadrul acestei strategii, UE s-a angajat să acționeze în sensul aderării universale la principalele tratate și acorduri referitoare la dezarmare și neproliferare, printre care se numără și CIAC. Obiectivele Strategiei UE sunt complementare obiectivelor urmărite de OIAC, în cadrul responsabilității sale de punere în aplicare a CIAC.

(3)

La 22 noiembrie 2004, Consiliul a adoptat Acțiunea comună 2004/797/PESC privind sprijinul acordat activităților OIAC în cadrul punerii în aplicare a Strategiei UE împotriva proliferării armelor de distrugere în masă (1). Ca urmare a expirării Acțiunii comune 2004/797/PESC, Consiliul a adoptat Acțiunea comună 2005/913/PESC din 12 decembrie 2005 privind sprijinul acordat activităților OIAC în cadrul punerii în aplicare a Strategiei UE împotriva proliferării armelor de distrugere în masă (2), care a expirat la un an după adoptarea sa.

(4)

De la începerea punerii în aplicare a acțiunilor comune ale UE de sprijinire a OIAC, în 2005, 14 țări au semnat și ratificat CIAC, ridicând numărul membrilor OIAC la 181.

(5)

Continuitatea acestei asistențe intensive și specifice acordate OIAC de către UE este necesară în contextul punerii în aplicare în mod activ a capitolului III din Strategia UE. Măsurile privind universalizarea CIAC ar trebui să continue și să fie adaptate și îndreptate spre numărul în descreștere al statelor care nu sunt părți la CIAC. Aceste activități ar trebui suplimentate prin altele noi care să susțină proiecte specifice gestionate de către OIAC, care au drept obiectiv punerea deplină în aplicare a CIAC și dezvoltarea cooperării internaționale în domeniul activităților chimice.

(6)

Supravegherea punerii în aplicare corespunzătoare a contribuției UE ar trebui să revină Comisiei,

ADOPTĂ PREZENTA ACȚIUNE COMUNĂ:

Articolul 1

(1)   În scopul aplicării imediate și concrete a anumitor elemente din Strategia UE, Uniunea Europeană acordă sprijin activităților OIAC, în sensul următoarelor obiective:

promovarea universalității CIAC;

sprijinirea punerii depline în aplicare a CIAC de către statele părți;

cooperarea internațională în domeniul activităților chimice, ca măsuri suplimentare punerii în aplicare a CIAC;

sprijin pentru realizarea unui cadru de colaborare între industria chimică, OIAC și autoritățile naționale, cu ocazia celei de-a zecea aniversări a OIAC.

(2)   Proiectele OIAC, corespunzătoare măsurilor din Strategia UE, sunt proiecte care urmăresc:

promovarea CIAC prin desfășurarea unor activități regionale, subregionale și bilaterale destinate să sporească numărul membrilor OIAC;

acordarea de asistență tehnică susținută statelor părți care o solicită, în scopul instituirii și al funcționării eficace a autorităților naționale, prin acordarea unor subvenții destinate consolidării capacităților și adoptarea unor măsuri naționale de punere în aplicare, în sensul CIAC;

consolidarea capacităților statelor părți de a reacționa și de a dezvolta programe de asistență și protecție împotriva armelor chimice;

crearea unei baze de date cu acces gratuit care să permită autorităților naționale și celor care activează în industria în cauză o identificare rapidă a produselor chimice conținute în listele produselor chimice controlate, anexate la CIAC;

consolidarea cooperării internaționale în domeniul activităților chimice cu scopul de a facilita dezvoltarea capacităților statelor părți de a pune în aplicare CIAC în domeniul activităților chimice;

sprijinirea deschiderii unui Forum OIAC privind protecția și industria în cadrul celei de-a zecea aniversări a OIAC;

sprijinirea vizitelor la instalațiile pentru distrugerea armelor chimice (IDAC) și/sau siturile de construire a IDAC, în vederea evaluării progresului și a eforturilor făcute în scopul respectării termenelor de distrugere prorogate.

O descriere detaliată a acestor proiecte este prevăzută în anexă.

Articolul 2

(1)   Valoarea financiară de referință pentru punerea în aplicare a celor șapte proiecte enumerate la articolul 1 alineatul (2) este de 1 700 000 EUR și se va finanța din bugetul general al Uniunii Europene pe anul 2007.

(2)   Cheltuielile finanțate din suma indicată la alineatul (1) se gestionează în conformitate cu procedurile și normele Comunității Europene aplicabile bugetului general al Uniunii Europene, cu excepția faptului că nicio prefinanțare nu rămâne în proprietatea Comunității.

(3)   Comisia monitorizează corecta punere în aplicare a contribuției UE menționate la alineatul (1). În acest scop, aceasta încheie un acord de finanțare cu OIAC privind condițiile de utilizare a contribuției UE, care se prezintă sub forma unei subvenții. Acordul de finanțare care urmează să fie încheiat prevede ca OIAC să asigure o vizibilitate corespunzătoare importanței contribuției UE.

(4)   Comisia depune eforturile necesare pentru a încheia acordul financiar menționat la alineatul (3) cât mai curând posibil după intrarea în vigoare a prezentei acțiuni comune. Aceasta va informa Consiliul cu privire la orice dificultăți care intervin în cursul acestui proces și cu privire la data încheierii acordului financiar.

Articolul 3

(1)   Președinția, asistată de Secretarul General/Înaltul Reprezentant (SG/ÎR), răspunde pentru punerea în aplicare a prezentei acțiuni comune. Comisia este pe deplin asociată.

(2)   Punerea în aplicare din punct de vedere tehnic a proiectelor prevăzute la articolul 1 alineatul (2) este încredințată Secretariatului tehnic al OIAC (denumit în continuare „Secretariatul tehnic”), care își îndeplinește îndatoririle sub autoritatea Președinției și sub controlul SG/ÎR. În acest scop, SG/ÎR încheie acordurile necesare cu Secretariatul tehnic.

Articolul 4

(1)   Președinția, asistată de SG/ÎR, raportează Consiliului cu privire la punerea în aplicare a prezentei acțiuni comune. Comisia este pe deplin asociată și furnizează informații cu privire la aspectele financiare ale punerii în aplicare a proiectelor prevăzute la articolul 1 alineatul (2).

(2)   Informațiile prevăzute la alineatul (1) au la bază rapoartele periodice pe care le pune la dispoziție Secretariatul tehnic.

Articolul 5

Prezenta acțiune comună intră în vigoare la data adoptării.

Aceasta expiră după 18 luni de la încheierea acordului de finanțare prevăzut la articolul 2 alineatul (3).

Articolul 6

Prezenta acțiune comună se publică în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Adoptată la Bruxelles, 19 martie 2007.

Pentru Consiliu

Președintele

Horst SEEHOFER


(1)  JO L 349, 24.11.2004, p. 63.

(2)  JO L 331, 17.12.2005, p. 34.


ANEXĂ

Sprijinul UE acordat activităților OIAC în cadrul punerii în aplicare a Strategiei UE împotriva proliferării armelor de distrugere în masă

1.   Obiective și descriere

Obiectivul global: de a susține universalizarea Convenției privind interzicerea armelor chimice (CIAC) și, în special, de a promova ratificarea/aderarea la CIAC a statelor care nu sunt părți (atât state semnatare, cât și state nesemnatare), precum și susținerea punerii depline în aplicare a CIAC de către statele părți.

Descriere: sprijinul UE acordat Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) se va concentra pe următoarele domenii, pe care statele părți la CIAC le-au identificat ca necesitând acțiune urgentă:

promovarea universalității CIAC;

sprijin pentru punerea deplină în aplicare a CIAC de către statele părți;

cooperarea internațională în domeniul activităților chimice, ca măsuri suplimentare punerii în aplicare a CIAC;

sprijin pentru realizarea unui cadru de colaborare între industria chimică, OIAC și autoritățile naționale cu ocazia celei de-a zecea aniversări a OIAC.

Proiectele descrise la punctul 2 beneficiază de sprijinul UE. Finanțarea UE acoperă numai cheltuielile legate în mod specific de punerea în aplicare a acestor proiecte. În plus, achiziționarea tuturor bunurilor, lucrărilor sau serviciilor se va realiza de către OIAC.

2.   Descrierea proiectului

2.1.   Proiectul 1: Universalitatea CIAC

Scopul proiectului

Dobândirea de către CIAC a unei vocații universale prin promovarea activă a ratificării/aderării la CIAC a statelor care nu sunt părți (atât state semnatare, cât și state nesemnatare) și asistență pentru punerea în aplicare deplină și eficientă a CIAC de către statele părți.

Rezultatele proiectului/activitățile:

sporirea numărului de membri ai CIAC prin încurajarea și sprijinirea celor 14 state care nu sunt părți (1), în vederea aderării la convenție cât mai curând posibil;

consolidarea rețelelor regionale (cu participarea organizațiilor regionale și subregionale relevante pentru promovarea universalității CIAC, precum și pentru punerea în aplicare în mod eficient la nivel național a CIAC);

aprofundarea cunoașterii CIAC, a dispozițiilor sale și a avantajelor pe care le oferă statelor părți prin programele regionale, subregionale și bilaterale și participarea statelor care nu sunt părți la manifestările OIAC, cum ar fi cursurile de formare, atelierele și seminariile privind punerea în aplicare a CIAC.

Descrierea proiectului

(a)

Atelierul regional privind CIAC pentru țările din bazinul mediteranean și Orientul Mijlociu:

Atelierul privind CIAC pentru statele bazinului mediteranean și ale Orientului Mijlociu care nu sunt părți (locația urmează să fie confirmată, durata de două-trei zile, în al doilea semestru al anului 2007). Acest atelier va continua manifestările de același tip care au avut loc în Malta (2004), Cipru (2005), Italia (2006) și Africa deNord (2007). Scopul său este aprofundarea cunoașterii CIAC și a contribuției acesteia la stabilitatea regională și pacea și securitatea internațională. Participanții din statele din regiune care nu sunt părți vor fi sponsorizați. Secretariatul tehnic al OIAC (denumit în continuare „Secretariatul tehnic”) poate de asemenea să sponsorizeze reprezentanții statelor părți și ale organizațiilor regionale/subregionale (precum Liga Statelor Arabe) pentru a servi drept persoane-resurse. Unul sau doi lectori din UE vor fi invitați să informeze participanții cu privire la inițiativele UE în domeniul neproliferării și al dezarmării în materie de arme de distrugere în masă (ADM), la aspectele politice și de securitate ale Parteneriatului euro-mediteranean și la măsurile de control al exporturilor puse în aplicare de UE.

Costul total estimat: 56 478 EUR

(b)

Vizitele/programele bilaterale

Secretariatul tehnic va intensifica, în coordonare cu președinția UE, abordările și programele bilaterale specifice destinate statelor care nu sunt părți. Echipa care va face vizitele va include reprezentanți UE, dacă este cazul.

(i)

Două-trei vizite bilaterale în statele din Africa care nu sunt părți. Fiecare vizită va avea o durată de două-trei zile. Vizitele vor implica prezența a maximum 5 persoane din partea Secretariatului tehnic. Doar serviciile sau departamentele cele mai relevante ale Secretariatului tehnic vor fi invitate să trimită persoane reprezentative.

(ii)

Două-trei vizite bilaterale în statele din Orientul Mijlociu care nu sunt părți. Fiecare vizită va avea o durată de două-trei zile. Vizitele vor implica prezența a maximum patru persoane din partea Secretariatului tehnic. Doar serviciile sau departamentele cele mai relevante vor fi invitate să trimită persoane reprezentative.

(iii)

Două-trei vizite bilaterale în statele din America Latină și regiunea Caraibelor care nu sunt părți. Vizitele vor implica prezența a maximum patru persoane din partea Secretariatului tehnic. Doar serviciile sau departamentele cele mai relevante vor fi invitate să trimită persoane reprezentative.

(iv)

Una-două vizite bilaterale în Asia. Vizitele vor implica prezența a maximum patru persoane din partea Secretariatului tehnic. Doar serviciile sau departamentele cele mai relevante vor fi invitate să trimită persoane reprezentative.

Costul total estimat: 88 435 EUR

Manifestările bilaterale destinate acestor țări ar putea să includă ateliere/seminarii naționale pentru a îmbunătăți cunoașterea CIAC și a promova ratificarea/aderarea la aceasta. Trebuie reținut faptul că decizia finală privind inițierea unor astfel de manifestări bilaterale va fi determinată de progresele și nivelul de pregătire ale statelor menționate mai sus.

Costul total estimat al proiectului 1: 144 913 EUR

2.2.   Proiectul 2: Punerea în aplicare la nivel național a CIAC

2.2.1.   Instituirea și funcționarea eficace a unor autorități naționale, adoptarea unor măsuri de punere în aplicare la nivel național și adoptarea oricăror măsuri administrative necesare în conformitate cu obligațiile în temeiul articolului VII din CIAC, precum și trimiterea declarațiilor corecte prevăzute la articolul VI

Descrierea proiectului

Proiectul va contribui la eforturile în curs, destinate îmbunătățirii funcționării autorităților naționale și adoptării unor măsuri de punere în aplicare adecvate prin asistență dedicată tuturor aspectelor referitoare la CIAC, cu accent în special pe aspectele juridice și tehnice de satisfacere a necesităților statelor părți solicitante, în scopul asistării acestora pentru îndeplinirea obligațiilor în temeiul articolului VII din CIAC, prin intermediul vizitelor bilaterale sau al altor formate adecvate. Această asistență va fi furnizată prin experți/persoane-resurse provenite din rândul personalului OIAC cu includerea, după caz, a unor experți ai UE. Fiecare vizită va dura cinci zile lucrătoare. În mod obișnuit, vor exista trei experți în cadrul fiecărei vizite. Durata fiecărei vizite și numărul de persoane al fiecărei echipe se stabilește, de la caz la caz, pentru satisfacerea nevoilor de asistență, care trebuie să fie furnizată în condiții de eficiență a costurilor. Asistența poate fi acordată și sub forma finanțării vizitelor unor experți din statele părți solicitante la Secretariatul tehnic în vederea unor consultări și exerciții practice cu funcționarii corespunzători din Secretariatul tehnic. Fiecare vizită va dura de asemenea cinci zile lucrătoare, incluzând în mod obișnuit un număr de trei experți naționali pentru fiecare vizită.

Suplimentar, UE va finanța un program extins de vizite în Africa cu scopul de a asista statele părți africane în îndeplinirea obligațiilor în temeiul articolului VII din CIAC.

Costul total estimat: 225 498 EUR

2.2.2.   Alocarea unor subvenții autorităților naționale în vederea susținerii eforturilor în materie de consolidare a capacităților pentru activitățile naționale necesare punerii în aplicare a CIAC

Descrierea proiectului

Subvenții pentru finanțarea activităților naționale de punere în aplicare a aproximativ 10 autorități naționale selectate, care să nu depășească 10 000 EUR pentru fiecare dintre autoritățile naționale selectate.

Printre domeniile specifice pentru care poate fi solicitată asistență în viitorul apropiat de către statele părți figurează fondurile destinate:

traducerii și publicării CIAC în limba națională în cazul în care este diferită de limbile CIAC, publicării și distribuirii legislației și a regulamentelor adoptate care vizează înființarea unui birou pentru autoritatea națională;

tarifelor de consultanță pentru experții juridici responsabili de elaborarea legislației de punere în aplicare la nivel național;

cursurilor de sensibilizare organizate pe plan național pentru personalul din agențiile guvernamentale în cauză și din industrie privind punerea în aplicare a diferitelor dispoziții ale CIAC. Aceste cursuri pot include, printre altele, seminarii de informare și sensibilizare pentru factorii de decizie din ministerele afacerilor externe, justiției, apărării, industriei și comerțului; pentru autoritățile vamale și asociațiile din domeniul industriei;

sesiunilor de formare destinate factorilor implicați competenți privind metodele de identificare și semnalare a instalațiilor declarabile, a produselor chimice înscrise în listele CIAC, a importurilor și a exporturilor relevante pentru CIAC.

Aceste subvenții nu sunt destinate să acorde asistență financiară pentru plata salariilor.

Mecanismul de aprobare

Se va crea un mecanism de aprobare pentru selectarea autorităților naționale și a consultanților propuși, care va cuprinde reprezentanți ai președinției UE, ai biroului reprezentantului personal al înaltului reprezentant pentru neproliferarea armelor de distrugere în masă, ai serviciilor Comisiei și ai Secretariatului tehnic.

Criteriile de selecție

Selectarea autorităților naționale care vor primi subvenții se va efectua pe baza unor criterii identificate minuțios, inclusiv a unei demonstrații a capacității lor de a face progrese cuantificabile în punerea în aplicare a prevederilor CIAC și în conformitate cu un plan de acțiune specific fiecărei țări, elaborat în timpul unei vizite de asistență bilaterală.

Mecanismul de aprobare va evalua cererile de subvenții ale autorităților naționale din punct de vedere al eligibilității acestora (în special în ceea ce privește ponderea lor în creșterea capacităților naționale de punere în aplicare, transparența, fezabilitatea și durabilitatea) înainte de a face recomandări organelor competente ale Consiliului. Subvențiile trebuie să contribuie la transformarea autorităților naționale selectate în entități autonome în următorii ani.

Pentru a primi aceste subvenții, autoritățile naționale beneficiare trebuie să prezinte OIAC obiectivele cuantificabile pe care și le propun să le atingă, precum și un calendar precis al materializării acestora cu ajutorul subvențiilor în cauză. În cadrul contractului, autoritatea națională beneficiară va fi obligată să prezinte Secretariatului tehnic un raport periodic al activităților sale. Plata subvențiilor va avea loc în rate, fiecare rată fiind deblocată după examinarea progreselor înregistrate. Secretariatul tehnic furnizează UE detaliile semnificative privind progresele statelor părți beneficiare, precum și o situație financiară privind utilizarea subvențiilor de către fiecare stat beneficiar.

Costul total estimat: 100 000 EUR

2.2.3.   Participarea autorităților naționale și a autorităților vamale la una sau mai multe reuniuni tehnice la Haga sau în altă locație, cu privire la prevederile CIAC referitoare la transferuri

Descrierea proiectului

Dificultățile cu care se confruntă statele părți în colectarea unor date fiabile în materie de import-export privind produsele chimice înscrise în listele CIAC, în formularea de declarații precise către OIAC și în monitorizarea comercializării produselor chimice înscrise în listele CIAC, datorate constrângerilor asupra capacităților naționale, afectează eficacitatea regimului de verificare al OIAC și atingerea obiectivelor sale în materie de neproliferare.

Secretariatul tehnic încearcă să rezolve problemele de mai sus concentrându-se pe următoarele teme:

aducerea la cunoștință factorilor interesați din cadrul autorităților naționale, în special autorităților vamale, a exigențelor juridice care decurg din CIAC în scopul de a asigura continuitatea obiectivelor de neproliferare ale convenției;

punerea la dispoziția autorităților vamale a unor informații tehnice, prin intermediul întrunirilor specifice consacrate unei mai bune gestiuni a procedurilor de import-export pentru reglementarea comercializării produselor chimice înscrise în listele CIAC;

identificarea produselor chimice vizate în scopul monitorizării eficace a comercializării produselor chimice înscrise în listele CIAC și al schimbului de experiențe naționale și regionale în cadrul aplicării dispozițiilor convenției în materie de transferuri;

difuzarea de informații privind inițiativele și activitățile de asistență UE în materie de monitorizare a produselor chimice înscrise în listele CIAC;

înțelegerea dificultăților practice și a problemelor cu care se confruntă autoritățile vamale în diferite regiuni și subregiuni pentru a asigura monitorizarea comercializării produselor chimice înscrise în listele CIAC;

facilitarea unei mai bune înțelegeri și cooperări între factorii interesați ai autorităților naționale în vederea monitorizării și a furnizării de date privind importul și exportul produselor chimice înscrise în listele CIAC;

identificarea sinergiilor între diferitele regimuri internaționale pe care autoritățile vamale trebuie să le monitorizeze și crearea unui forum de consultare și cooperare în cadrul subregiunilor în scopul aplicării eficace a exigențelor CIAC.

Secretariatul tehnic va organiza trei întruniri subregionale pentru Asia de Sud-Est, Comunitatea de Dezvoltare a Africii de Sud și statele părți din Europa de Est. Prin intermediul acestor întruniri, Secretariatul tehnic va încerca sa evidențieze necesitatea ca toate statele părți să aplice măsurile care vor contribui la atingerea obiectivelor de neproliferare ale CIAC. Mai mult, pe durata întrunirii regionale anuale a autorităților naționale din GRULAC, se va pune accentul pe necesitatea unei interacțiuni eficiente între autoritățile naționale și autoritățile vamale.

Numărul de state părți care participă la o manifestare subregională variază între șapte și zece. Sunt invitați să participe doi reprezentanți ai autorității naționale și ai autorităților vamale din fiecare stat parte. Se oferă de asemenea sponsorizare din partea OIAC pentru participarea la astfel de întruniri a persoanelor-resurse având specializarea necesară.

Costul total estimat: 183 466 EUR

2.2.4.   Acțiunea de sensibilizare a parlamentarilor cu privire la exigențele CIAC pentru ca statele părți să adopte o legislație națională de punere în aplicare exhaustivă

Scopul proiectului

Promovarea adoptării unei legislații naționale de punere în aplicare în statele părți.

Descrierea proiectului

Secretariatul tehnic va depune eforturi pentru a stabili contacte cu parlamentarii din diferitele regiuni geografice reprezentate în OIAC în scopul sensibilizării acestora cu privire la importanța adoptării unei legislații naționale de punere în aplicare a CIAC.

Secretariatul tehnic va încerca în acest sens să organizeze două întruniri specializate ale parlamentarilor, la nivel regional, în Asia și America Latină.

În mod suplimentar, activitățile de sensibilizare vor continua în cursul adunărilor Uniunii Interparlamentare.

Această cerere se face pe baza numărului de proiecte de legislație națională de punere în aplicare, a căror examinare de către parlamentele naționale este așteptată în cursul anilor 2007-2008. Doar o treime din membri OIAC dispun de o legislație națională de punere în aplicare exhaustivă.

Costul total estimat: 167 769 EUR

Costul total estimat al proiectului 2: 676 733 EUR

2.3.   Proiectul 3: Cooperarea internațională în domeniul activităților chimice

Curs de dezvoltare a capacităților analitice

Scopul proiectului

Facilitarea dezvoltării capacităților necesare statelor părți pentru punerea în aplicare a CIAC în domeniul activităților chimice, în conformitate cu prevederile articolului XI din CIAC.

Acest proiect este orientat în principal pe consolidarea capacităților prin acordarea de asistență laboratoarelor de analiză, prin intermediul formării în domeniul eșantionajului și al analizei produselor chimice având relevanță pentru CIAC.

Rezultatele proiectului/activitățile:

asistarea chimiștilor analiști calificați din statele părți în dobândirea de experiență suplimentară și de cunoștințe practice pentru a facilita analiza produselor chimice în cadrul punerii în aplicare a CIAC la nivel național;

crearea unor condiții propice pentru ca laboratoarele în cauză din țările vizate să își îmbunătățească nivelul de competență tehnică.

Descrierea proiectului

În 2007, vor fi organizate trei unități ale unui curs de dezvoltare a capacităților analitice pentru 20 de participanți fiecare. Obiectivele cursului vor fi asistarea analiștilor chimiști calificați din statele părți care fie sunt în curs de dezvoltare, fie se confruntă cu economii în tranziție, în dobândirea unei experiențe și unor cunoștințe practice mai extinse; facilitarea analizei substanțelor chimice în cadrul punerii în aplicare la nivel național a CIAC; consolidarea capacităților naționale ale statelor membre prin organizarea unei formări în chimia analitică pentru personalul din industrie, instituțiile academice și laboratoarele publice; facilitarea adoptării bunelor practici de laborator; și extinderea forței de muncă de rezervă la care autoritățile naționale și secretariatul ar putea face apel în viitor. Cursul va acoperi atât formarea teoretică, cât și pe cea practică, în domenii precum validarea sistemelor, depanarea, pregătirea și analiza probelor. Fiecare curs va dura două săptămâni.

Costul total estimat al proiectului 3: 360 000 EUR

2.4.   Proiectul 4: Asistență și protecție împotriva armelor chimice

Scopul proiectului

OIAC este ferm hotărâtă să facă față amenințărilor aduse păcii și securității. Aceste amenințări impun reacții rapide și coordonate la nivel național, regional și internațional. Articolul X din CIAC, privind asistența și protecția, are un rol special în această privință. Revine OIAC să instaureze și să mențină o stare de pregătire în vederea furnizării unei reacții rapide, adecvate și eficiente. În acest scop, OIAC trebuie să acorde sprijin statelor părți pentru stabilirea și/sau îmbunătățirea sistemelor naționale și regionale de reacție împotriva armelor chimice și pentru construirea unui mecanism eficient pentru mobilizarea asistenței internaționale destinate oricărui stat parte solicitant în cazul unei eventuale utilizări a armelor chimice.

Rezultatele proiectului:

consolidarea capacităților Secretariatului tehnic de a mobiliza și coordona asistență internaționale;

crearea/dezvoltarea sau îmbunătățirea capacităților naționale de reacție și a programelor de protecție ale statelor părți;

înființarea unor rețele regionale de protecție care să funcționeze în mod eficace;

furnizarea și difuzarea informațiilor în domeniul protecției împotriva armelor chimice.

2.4.1.   Vizitele tehnice în statele părți în scopul inspectării propunerilor de asistență

Descrierea proiectului

Secretariatul tehnic va efectua în 2007 până la șase vizite în statele părți în scopul inspectării propunerilor de asistență în temeiul articolului X alineatul (7) din CIAC. Echipa Secretariatului tehnic va fi compusă din maximum doi experți.

Un număr de 71 de state părți s-au angajat să furnizeze asistență prin intermediul OIAC și, în acest scop, 42 de state părți au ales să ofere în mod voluntar asistență OIAC. Aceste promisiuni de asistență voluntară includ diferite tipuri de echipament de protecție individuală, materiale și unități de detectare și decontaminare, echipamente cu scop umanitar, documentare și consiliere din partea experților.

Aceste vizite vor permite evaluarea propunerilor făcute de statul membru al OIAC vizitat în scopul asigurării validității acestora și al verificării stării echipamentului (perioada de garanție, ambalajul, disponibilitatea, gradul de pregătire în vederea livrării etc.). Dacă echipamentele sunt la limita perioadei de garanție sau dacă propunerea urmează să fie schimbată, astfel de vizite vor trebui să stabilească noile condiții și să obțină mai multe precizări privind propunerea. Aceste informații vor fi introduse în baza de date a OIAC privind asistența și protecția.

Costul total estimat: 45 230 EUR

2.4.2.   Crearea capacităților naționale ale statelor părți din Africa de Nord împotriva armelor chimice

Descrierea proiectului

În situația actuală în materie de securitate, statele părți devin mai conștiente de faptul că planurile lor de reacție actuale nu iau în considerare o posibilă utilizare a ADM. În consecință, OIAC primește un număr mare de cereri din partea statelor părți privind crearea capacităților de protecție împotriva armelor chimice în eventualitatea unui atac chimic terorist.

Secretariatul tehnic a acordat un înalt nivel de prioritate regiunii africane, care este aproape în întregime lipsită de capacități de protecție împotriva armelor chimice; Secretariatul tehnic consideră că nevoia este stringentă și a decis să acorde acestei regiuni asistență în timp util.

În vederea menținerii securității și a siguranței în regiune, statele părți nord-africane (Algeria, Libia, Maroc și Tunisia) au cerut recent asistență din partea OIAC, în conformitate cu articolul X alineatul (5) din CIAC, ceea ce permite statelor părți să solicite și să primească consiliere din partea experților Secretariatului tehnic pentru îmbunătățirea și dezvoltarea capacităților lor de protecție împotriva armelor chimice.

Secretariatul tehnic a planificat un set de activități vizând formarea personalului de intervenție de urgență din acest domeniu, precum și elaborarea mijloacelor lor de intervenție de urgență împotriva armelor chimice folosite în situații de război (ACR). Activitatea în Africa de Nord va începe printr-o întrunire prealabilă de planificare, urmată de cursuri elementare, avansate și specializate în materie de protecție. Proiectul se va încheia printr-un exercițiu subregional și o întrunire finală de evaluare.

Costul total estimat: 200 900 EUR

Costul total estimat al proiectului 4: 246 130 EUR

2.5.   Proiectul 5: Asistență pentru punerea deplină în aplicare a CIAC la nivel național de către statele părți prin actualizarea, în scopul verificării, a bazei de date privind produsele chimice înscrise în tabele

2.5.1.   Actualizarea, în scopul verificării, a bazei de date privind produsele chimice înscrise în tabele

Obiectivul proiectului

De a facilita activitatea autorităților naționale și a industriei prin înființarea unei baze de date cu acces gratuit care va permite identificarea rapidă a produselor chimice înscrise în listele CIAC și va sprijini acestea să amelioreze identificarea instalațiilor care trebuie declarate și să reducă discrepanțele dintre importul și exportul declarate de astfel de produse chimice, între statele părți.

Rezultatele proiectului:

elaborarea unei baze de date care să înglobeze toate produsele chimice înscrise în listele CIAC;

identificarea acestor produse chimice cu ajutorul numărului de registru CAS (Chemical Abstract Service), dacă un astfel de număr le-a fost atribuit, al codului Sistemului Armonizat (SA) destinat ofițerilor vamali și al formulelor chimice și structurale;

punerea la dispoziție gratuită, pe internet, a bazei de date.

Costul total estimat al proiectului 5: 80 180 EUR

2.6.   Proiectul 6: Forumul OIAC privind industria și protecția

Obiectivul proiectului

Pregătirea și organizarea unui Forum OIAC privind industria și protecția în cadrul celei de-a zecea aniversări a OIAC, în intervalul 2-3 noiembrie 2007, înainte de cea de-a douăsprezecea sesiune a Conferinței statelor părți și de întrunirea autorităților naționale, care are loc la scurt timp înaintea acesteia.

Două zile de sesiuni plenare, de ateliere despre industrie și protecție și de sesiuni de formare vor fi organizate cu Secretariatul tehnic, industria chimică, autoritățile naționale și agențiile naționale vizate, împreună cu o expoziție referitoare la inspecțiile CIAC și la echipamentul de protecție împotriva ADM.

Scopul proiectului

Scopul general al forumului este sprijinirea punerii în aplicare a CIAC la nivel național prin crearea de sinergii și consolidarea unui cadru al colaborării între industria chimică, OIAC și autoritățile naționale. Prin invitarea reprezentanților industriei chimice din statele semnatare, forumul va contribui de asemenea la promovarea universalității CIAC.

Rezultatele proiectului:

sprijinirea semnificativă a rolului industriei chimice în punerea în aplicare a CIAC la nivel național și dezvoltarea sinergiilor între industria chimică, OIAC și autoritățile naționale;

creșterea sensibilizării industriei chimice față de amenințările și provocările pe care le ridică proliferarea;

îmbunătățirea capacităților statelor părți în ceea ce privește protecția împotriva ADM (cum ar fi materialele de detectare, de contramăsuri medicale și de intervenție);

îmbunătățirea capacităților industriei chimice în ceea ce privește tehnicile și procedurile de verificare ale CIAC;

sprijinirea țărilor în curs de dezvoltare pentru ca acestea să participe la schimburile de experiență și cunoștințe practice privind verificarea industriei și asigurarea accesului la schimbările recente din domeniul verificării CIAC și al protecției împotriva ADM.

Partenerii proiectului, publicul, factorii interesați, precum și participanții și beneficiarii

Industria chimică, inclusiv asociațiile (CEFIC, Consiliul Internațional al Asociațiilor Chimice) și întreprinderile din statele membre și statele semnatare, autoritățile naționale ale statelor membre ale OIAC, agențiile guvernamentale care sunt implicate în monitorizarea/supervizarea activităților de punere în aplicare la nivel național și de control al produselor chimice toxice, agențiile guvernamentale care sunt implicate în furnizarea de asistență în cazul utilizării armelor chimice sau al utilizării teroriste de produse chimice toxice, organizațiile și agențiile internaționale și naționale, precum și întreprinderile care produc echipament de protecție împotriva ADM.

Costul total estimat al proiectului 6: 140 000 EUR

2.7.   Proiectul 7: Acordarea asistenței financiare pentru grupurile OIAC care vizitează instalațiile de distrugere a armelor chimice

Scopul proiectului

Să furnizeze asistență financiară reprezentanților Consiliului executiv al OIAC, în conformitate cu decizia Consiliului executiv și a Conferinței statelor părți (EC-M-26/DEC.5), pentru a permite vizitarea, cu scopul examinării progreselor și al eforturilor înregistrate în respectarea termenelor prelungite de distrugere, a instalațiilor de distrugere a armelor chimice (IDAC) și/sau a siturilor de construire ale IDAC.

Rezultatele proiectului

Punerea în aplicare a deciziei Consiliului executiv și a Conferinței statelor părți (EC-M-26/DEC.5) prin înlesnirea participării la vizite a reprezentanților tuturor grupurilor regionale, pe care constrângeri financiare i-ar putea împiedica să vină.

Descrierea proiectului

La 8 decembrie 2006, Consiliul executiv al OIAC a adoptat Decizia EC-M-26/DEC.5 „Vizitele reprezentanților Consiliului executiv”, care recomandă Conferinței statelor părți să decidă aprobarea vizitelor reprezentanților Consiliului executiv la IDAC în Statele Unite ale Americii și în Federația Rusă.

Prin intermediul Deciziei C-11/DEC.20 din 8 decembrie 2006„Vizitele reprezentanților Consiliului executiv”, Conferința statelor părți a convenit că asemenea vizite vor avea loc și a stabilit modalitățile practice de realizare a acestora.

Scopul vizitelor va fi acela de a oferi membrilor Consiliului executiv ocazia de a evalua progresele și eforturile făcute în scopul respectării termenelor prelungite, precum și măsurile luate de către statul parte vizitat, astfel încât eventualele probleme sau întârzieri în programul de distrugere să poată fi depășite.

În conformitate cu Decizia C-11/DEC.20, grupurile care efectuează vizitele trebuie să includă: președintele (sau vicepreședintele) Consiliului executiv; un reprezentant din fiecare dintre celelalte grupuri regionale; un reprezentant din alte state părți care găzduiesc astfel de vizite; directorul general al Secretariatului tehnic (sau reprezentantul acestuia) și, dacă este cazul, un interpret din partea Secretariatului tehnic.

Decizia respectivă prevede că Secretariatul tehnic va acoperi costurile propriului personal, iar președintele (sau vicepreședintele) Consiliului executiv și toți ceilalți participanți își vor acoperi propriile cheltuieli.

Scopul prezentului proiect este să acorde finanțări pentru cei patru reprezentanți regionali care participă, la cererea acestora.

Mecanismul de aprobare creat pentru proiectul prevăzut la punctul 2.2.2. va fi folosit pentru a selecta beneficiarii finanțărilor acordate în temeiul acestui proiect. Secretariatul tehnic al OIAC va informa în cel mai scurt timp posibil președinția UE cu privire la toți candidații interesați și se va convoca o întrunire în cadrul mecanismului de aprobare. Se va solicita acordul prealabil al statelor membre ale UE pentru selecția finală a participanților care vor beneficia de asistența UE pentru vizite. Criteriile de selecție vor include statutul de țară cel mai puțin dezvoltată, îndeplinirea obligațiilor față de OIAC de către statele candidate și respectarea de către acestea a obligațiilor internaționale aplicabile privind dezarmarea și neproliferarea.

În acest scop, UE va examina ulterior posibilitatea creării unui fond cu destinație specială.

Costul total estimat al proiectului 7: 21 696 EUR

3.   Durata

Durata totală estimată pentru punerea în aplicarea a prezentei acțiuni comune este de 18 luni.

4.   Beneficiarii

Beneficiarii activităților în favoarea universalității sunt statele care nu sunt părți la CIAC (atât statele semnatare, cât și cele nesemnatare). Beneficiarii activităților legate de punerea în aplicare sunt statele părți la CIAC care nu sunt membre UE. Proiectele vor avea drept scop consolidarea punerii în aplicare cu strictețe a CIAC de către statele părți și conformarea acestora la CIAC. Selectarea beneficiarilor va fi efectuată de către OIAC în coordonare cu președinția UE.

5.   Entitatea responsabilă de punerea în aplicare

OIAC va fi responsabilă de punerea în aplicare a celor șapte proiecte.

Aceste șapte proiecte vor fi puse în aplicare de către personalul OIAC, cu ajutorul statelor părți la OIAC și al instituțiilor acestora, al experților sau al contractanților selecționați, astfel cum este indicat mai sus. În cazul contractanților, achiziția de către OIAC de bunuri, lucrări sau servicii în cadrul prezentei acțiuni comune se va realiza în conformitate cu normele și procedurile OIAC în vigoare, care sunt precizate în Acordul privind contribuția Comunității Europene la o organizație internațională.

Rezultatele obținute de fiecare dintre cele șapte proiecte finanțate în temeiul prezentei acțiuni vor fi evaluate de către instituțiile și organismele competente ale UE în conformitate cu prezenta acțiune comună. În acest sens, OIAC va înainta rapoarte detaliate privind punerea în aplicare președinției UE, prin intermediul secretarului general/înaltului reprezentant, precum și Comisiei.

6.   Participanții terți

Aceste proiecte vor fi finanțate în proporție de 100 % prin prezenta acțiune comună. Experții statelor părți la OIAC pot fi considerați ca terțe părți participante. Acestea își vor exersa sarcinile în temeiul normelor generale de funcționare aplicabile experților OIAC.

7.   Mijloacele necesare estimate

Contribuția UE va acoperi 100 % din punerea în aplicare a celor șapte proiecte descrise în prezenta anexă. Costurile estimate sunt următoarele:

Proiectul 1

144 913 EUR

Proiectul 2

676 733 EUR

Proiectul 3

360 000 EUR

Proiectul 4

246 130 EUR

Proiectul 5

80 180 EUR

Proiectul 6

140 000 EUR

Proiectul 7

21 696 EUR

VALOAREA ROTUNJITĂ A COSTULUI TOTAL (cu excepția cheltuielilor neprevăzute): 1 670 000 EUR.

Suplimentar, se include o rezervă pentru cheltuieli neprevăzute de aproximativ 3 % din costurile eligibile (30 000 EUR).

COSTUL TOTAL (incluzând cheltuielile neprevăzute): 1 700 000 EUR.

8.   Valoarea de referință financiară destinată acoperirii costului total al proiectelor

Costul total al proiectelor este de 1 700 000 EUR.


(1)  Statele care nu sunt părți se împart pe regiuni după cum urmează: Africa [Angola, Congo (Brazzaville), Guineea Bissau și Somalia], Orientul Mijlociu (Egipt, Irak, Israel, Liban și Siria), America Latină și regiunea Caraibelor (Bahamas, Barbados și Republica Dominicană) și Asia (Myanmar și Coreea de Nord).


Top