EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32007D0397

2007/397/CE: Decizia Comisiei din 8 iunie 2007 de instituire a unui grup de experți cu privire la aspectele demografice

OJ L 150, 12.6.2007, p. 5–7 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)
Special edition in Croatian: Chapter 10 Volume 002 P. 158 - 160

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2007/397/oj

12.6.2007   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 150/5


DECIZIA COMISIEI

din 8 iunie 2007

de instituire a unui grup de experți cu privire la aspectele demografice

(2007/397/CE)

COMISIA COMUNITĂȚILOR EUROPENE,

având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene, în special articolul 140,

întrucât:

(1)

Articolul 140 din Tratatul de instituire a Comunității Europene prevede că Comisia încurajează cooperarea dintre statele membre și facilitează coordonarea acțiunii acestora în toate domeniile politicii sociale.

(2)

În conformitate cu comunicarea Comisiei din 12 octombrie 2006 intitulată „Viitorul demografic al Europei – transformarea unei provocări în oportunitate”, Comisia a hotărât să facă apel la un grup de experți guvernamentali.

(3)

Grupul va trebui să contribuie la dezvoltarea politicilor de adaptare la schimbările demografice.

(4)

Se vor asigura complementaritatea și eliminarea redundanței în raport cu activitățile altor grupuri și comitete europene care se ocupă de alte aspecte referitoare la demografie, în special Comitetul pentru ocuparea forței de muncă, Comitetul pentru protecție socială, Comitetul de politică economică, Comitetul economic și financiar, Consiliul consultativ pentru egalitatea între femei și bărbați și Grupul la nivel înalt pentru integrarea dimensiunii de egalitate între femei și bărbați. Comisia va informa aceste grupuri și comitete în legătură cu lucrările grupului de experți cu privire la aspectele demografice.

(5)

Grupul va trebui să fie format din reprezentanți ai guvernelor statelor membre și din experți independenți.

(6)

Prin urmare, este necesară instituirea unui grup de experți cu privire la aspectele demografice, precizarea mandatului acestuia și definirea structurilor sale,

DECIDE:

Articolul 1

Se instituie, pe lângă Comisie, pentru o perioadă de cinci ani care poate fi reînnoită, un „grup de experți cu privire la aspectele demografice”, denumit în continuare „grupul”.

Articolul 2

Atribuții

Grupul are ca atribuție consilierea Comisiei în timpul procesului de monitorizare a schimbărilor demografice și de punere în aplicare a orientărilor politice definite în Comunicarea Comisiei din 12 octombrie privind viitorul demografic al Europei [COM(2006) 571].

În special, grupul:

sprijină Comisia să formuleze concluzii pe baza rezultatelor cercetării, să identifice datele pertinente pentru rapoartele cu privire la demografie și să favorizeze schimbul de bune practici a cărui platformă va fi forumul demografic. Acesta ia în considerare rezultatele numeroaselor acțiuni și lucrările de cercetare întreprinse de către instituțiile europene cu privire la aceste subiecte;

permite statelor membre să-și exprime punctul de vedere cu privire la acțiunile care trebuie întreprinse pentru a răspunde provocării demografice și cu privire la inițiativele specifice rezultând din comunicarea din 12 octombrie 2006 cu privire la viitorul demografic al Europei și la urmările acestuia, în special în domeniile care nu sunt încă acoperite în mod corespunzător de către comitetele și grupurile consultative existente;

sprijină Comisia în elaborarea viitoarelor rapoarte cu privire la aspectele demografice și la evaluarea stadiului de pregătire a UE în ceea ce privește schimbările demografice (bilanț care trebuie inclus în raportul anual privind progresele înregistrate în punerea în aplicare a Strategiei de la Lisabona);

permite schimbul de experiență și bune practici în materie de politici familiale și susține eforturile vizând ameliorarea calității vieții persoanelor care își asumă responsabilități familiale;

examinează contribuțiile, orale și scrise, ale partenerilor sociali și ale organizațiilor reprezentând societatea civilă.

Președintele grupului poate recomanda Comisiei oportunitatea de a consulta grupul cu privire la o problemă determinată.

Articolul 3

Alcătuire – Numire

(1)   Grupul este format din experți guvernamentali și din experți independenți.

Fiecare stat membru desemnează un expert guvernamental însărcinat cu reprezentarea.

Comisia numește, cu titlu personal, dintre specialiștii având competențe în domeniile vizate în articolul 2, experți independenți însărcinați să-i ofere consiliere, independent de orice instrucțiune exterioară.

(2)   Se aplică următoarele dispoziții:

membrii rămân în funcție până la înlocuire sau până la sfârșitul mandatului;

membrii care nu mai sunt în măsură să contribuie cu eficacitate la lucrările grupului, care își prezintă demisia sau care nu respectă condițiile enunțate la prima sau la a doua liniuță din prezentul articol sau la articolul 287 din Tratatul de instituire a Comunității Europene, pot fi înlocuiți pentru perioada rămasă din mandatul respectiv;

numele membrilor numiți cu titlu personal sunt publicate pe website-ul Direcției Generale pentru Ocuparea Forței de Muncă, Afaceri Sociale și Egalitate de Șanse și în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C. Colectarea, gestionarea și publicarea numelor membrilor sunt efectuate în conformitate cu dispozițiile Regulamentului (CE) nr. 45/2001 al Parlamentului European și al Consiliului (1) privind protecția și prelucrarea datelor cu caracter personal.

Articolul 4

Funcționare

(1)   Comisia numește președintele grupului.

(2)   Reprezentantul Comisiei poate invita experți sau observatori având o competență specială cu privire la un subiect înscris pe ordinea de zi să participe la lucrările grupului sau a subgrupurilor, atunci când acest lucru este util și/sau necesar.

(3)   Informațiile obținute în cadrul participării la lucrările grupului nu pot fi divulgate atunci când Comisia precizează că acestea se referă la aspecte confidențiale.

(4)   Grupul se reunește în mod obișnuit într-unul din locurile unde este stabilită Comisia și serviciile sale, în funcție de modalitățile și calendarul fixate de aceasta. Grupul poate fi solicitat să se reunească și în alte locuri, în special la propunerea unui stat membru care dorește să invite grupul, în relație cu un eveniment de interes special pentru acesta. Secretariatul este asigurat de către serviciile Comisiei. Alți funcționari interesați ai Comisiei pot să participe la aceste reuniuni.

(5)   Grupul adoptă propriul regulament de procedură pe baza regulamentului de procedură tip adoptat de către Comisie.

(6)   Serviciile Comisiei pot publica pe internet, în limba de origine a documentului în cauză, orice rezumat, concluzie, parte a concluziei sau orice document de lucru al grupului.

Articolul 5

Cheltuieli aferente reuniunilor

Cheltuielile aferente deplasărilor și sejurului suportate de către membri, experți și observatori în cadrul activităților grupului sunt rambursate de către Comisie, în conformitate cu dispozițiile în vigoare. Funcțiile exercitate de către experții guvernamentali nu fac obiectul unei remunerații.

Cheltuielile aferente reuniunilor sunt rambursate în limitele creditelor disponibile alocate serviciilor în cauză, în cadrul procedurii anuale de alocare a resurselor.

Articolul 6

Intrare în vigoare

Prezenta decizie intră în vigoare la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Adoptată la Bruxelles, 8 iunie 2007.

Pentru Comisie

Vladimír ŠPIDLA

Membru al Comisiei


(1)  JO L 8, 12.1.2001, p. 1.


Top