EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32006D1673

Decizia nr. 1673/2006/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 24 octombrie 2006 privind finanțarea standardizării europene

OJ L 315, 15.11.2006, p. 9–12 (ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, SK, SL, FI, SV)
Special edition in Bulgarian: Chapter 13 Volume 054 P. 255 - 258
Special edition in Romanian: Chapter 13 Volume 054 P. 255 - 258

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 31/12/2012; abrogat prin 32012R1025

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2006/1673/oj

13/Volumul 54

RO

Jurnalul Ofícial al Uniunii Europene

255


32006D1673


L 315/9

JURNALUL OFÍCIAL AL UNIUNII EUROPENE


DECIZIA NR. 1673/2006/CE A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI

din 24 octombrie 2006

privind finanțarea standardizării europene

PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene, în special articolul 95 și articolul 157 alineatul (3),

având în vedere propunerea Comisiei,

având în vedere avizul Comitetului Economic și Social European (1),

hotărând în conformitate cu procedura prevăzută la articolul 251 din tratat (2),

întrucât:

(1)

Standardizarea europeană este o activitate voluntară realizată de și în numele părților interesate de stabilirea standardelor și a altor produse de standardizare ca răspuns la nevoile acestora. Aceste produse de standardizare sunt stabilite de Comitetul European pentru Standardizare (CEN), de Comitetul european pentru standardizare electrotehnică (Cenelec) și de Institutul European de Standarde în Telecomunicații (ETSI), organisme enumerate în anexa I la Directiva 98/34/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 22 iunie 1998 de stabilire a unei proceduri pentru furnizarea de informații în domeniul standardelor și reglementărilor tehnice și al normelor privind serviciile societății informaționale (3) (denumite în continuare „organisme europene de standardizare”).

(2)

Directiva 98/34/CE permite Comisiei, după consultarea comitetului instituit de directivă, să prezinte cereri de standardizare organismelor europene de standardizare. Orientările generale pentru cooperarea între CEN, Cenelec și ETSI și Comisia Europeană și Asociația Europeană a Liberului Schimb din 28 martie 2003 (4) stabilesc relațiile de parteneriat între organismele europene de standardizare și Comunitate și Asociația Europeană a Liberului Schimb, care intervine, de asemenea, în susținerea standardizării europene.

(3)

Este necesar pentru Comunitate să contribuie la finanțarea standardizării europene, ținând seama de rolul util al acesteia din urmă în sprijinirea legislației și a politicilor comunitare. Pe de o parte, standardizarea europeană contribuie la funcționarea și consolidarea pieții interne, în special datorită directivelor „noua abordare” în domeniile sănătății, siguranței, protecției mediului și a consumatorilor, și la asigurarea interoperabilității în domenii precum transportul. Pe de altă parte, standardizarea europeană ajută la îmbunătățirea competitivității întreprinderilor prin facilitarea, în special, a liberei circulații a mărfurilor și a serviciilor, a interoperabilității rețelelor și a mijloacelor de comunicații, a dezvoltării tehnologice și a inovației în activități precum tehnologia informației. Prin urmare, este necesar să se includă în prezenta decizie finanțarea activităților de standardizare europeană în domeniul tehnologiei informației și telecomunicațiilor, care este, de asemenea, reglementată, în special, de Decizia 87/95/CEE a Consiliului din 22 decembrie 1986 privind standardizarea în domeniul tehnologiei informației și telecomunicațiilor (5).

(4)

Este necesar ca prezenta decizie să dispună de o bază juridică explicită, completă și detaliată pentru finanțarea de către Comunitate a tuturor activităților de standardizare europeană necesare pentru punerea în aplicare a politicilor și a legislației acesteia.

(5)

Este necesar să se asigure că întreprinderile mici și mijlocii, în special întreprinderile mici, microîntreprinderile și întreprinderile artizanale, pot pune în aplicare standardele europene. În consecință, este important ca aceste standarde să fie concepute și adaptate pentru a lua în considerare caracteristicile și mediul întreprinderilor menționate anterior.

(6)

Finanțarea comunitară ar trebui să urmărească stabilirea de standarde sau de alte produse de standardizare, facilitarea utilizării acestora de către întreprinderi prin traducerea acestora în diversele limbi oficiale ale Comunității, creșterea coeziunii sistemului european de standardizare și asigurarea unui acces echitabil și transparent la standardele europene pentru toți operatorii de piață pe teritoriul Uniunii Europene. Acest lucru este deosebit de important în cazurile în care utilizarea standardelor permite respectarea legislației comunitare.

(7)

Creditele alocate activităților de standardizare europeană ar trebui să fie stabilite anual de autoritatea bugetară, în limitele unui pachet financiar indicativ pentru o perioadă a cadrului financiar corespunzător și ar trebui să facă obiectul unei decizii anuale a Comisiei care stabilește sumele și, după caz, ratele maxime de cofinanțare, în funcție de tipul de activitate.

(8)

Având în vedere domeniul de intervenție foarte extins al standardizării europene în sprijinul politicilor și al legislației comunitare și al diferitelor tipuri de activități de standardizare, este necesar să se prevadă diferite modalități de finanțare. Este vorba, în principal, de subvenții fără cerere de oferte pentru organismele europene de standardizare, în conformitate cu dispozițiile articolului 110 alineatul (1) al doilea paragraf din Regulamentul (CE, Euratom) nr. 1605/2002 al Consiliului din 25 iunie 2002 privind Regulamentul financiar aplicabil bugetului general al Comunităților Europene (6) (denumit în continuare „Regulamentul financiar”) și cu cele ale articolului 168 alineatul (1) litera (d) din Regulamentul (CE, Euratom) nr. 2342/2002 al Comisiei din 23 decembrie 2002 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CE, Euratom) nr. 1605/2002 (7).

(9)

În afară de aceasta, dispozițiile menționate anterior ar trebui să se aplice organismelor care, deși nu sunt recunoscute ca organisme europene de standardizare în anexa I la Directiva 98/34/CE, au fost mandatate într-un act de bază și au fost însărcinate cu efectuarea unor lucrări preliminare în sprijinul standardizării europene, în cooperare cu organismele europene de standardizare.

(10)

Statele membre sunt încurajate să asigure o finanțare națională adecvată a activităților de standardizare.

(11)

În afară de aceasta, în măsura în care organismele europene de standardizare furnizează un sprijin constant activităților comunitare, este necesar ca acestea să dispună de secretariate centrale eficace și eficiente. Comisia ar trebui, prin urmare, să poată acorda subvenții organismelor care urmăresc un obiectiv de interes general european, fără să aplice, în cazul granturilor operaționale, principiul reducerii anuale menționat la articolul 113 alineatul (2) din Regulamentul financiar. Funcționarea eficace a organismelor europene de standardizare presupune, de asemenea, ca membrii naționali ai acestor organisme să-și îndeplinească obligațiile privind contribuțiile financiare la sistemul european de standardizare.

(12)

Finanțarea activităților de standardizare ar trebui, de asemenea, să poată acoperi activități premergătoare sau auxiliare stabilirii standardelor sau a altor produse de standardizare. Este vorba, în special, de activitățile de cercetare, de elaborarea documentelor pregătitoare pentru adoptarea legislației, de efectuarea de teste interlaboratoare și de validarea sau evaluarea standardelor. În afară de aceasta, promovarea standardizării la nivel european și internațional ar trebui să includă realizarea de programe de cooperare și de asistență tehnică cu țări terțe. În vederea ameliorării accesului la piață și a creșterii competitivității întreprinderilor din Uniunea Europeană, este necesar, prin urmare, să se prevadă posibilitatea de a acorda subvenții altor organisme prin cereri de oferte sau, după caz, prin atribuirea de contracte.

(13)

Comisia și organismele europene de standardizare semnează periodic acorduri de parteneriat pentru a stabili normele administrative și financiare privind finanțarea activităților de standardizare în conformitate cu dispozițiile Regulamentului financiar. Parlamentul European și Consiliul trebuie să fie informate cu privire la conținutul acestor acorduri.

(14)

Având în vedere specificitatea lucrărilor de standardizare și, în special, participarea importantă la procesul de standardizare a diferite părți interesate, este necesar să se admită posibilitatea de furnizare a cofinanțării activităților de elaborare a standardelor europene sau a celorlalte produse de standardizare care fac obiectul unei subvenții comunitare prin contribuții în natură, de exemplu prin punerea la dispoziție de experți.

(15)

Pentru a garanta punerea în aplicare eficientă a prezentei decizii, este necesar să se poată recurge la expertiza necesară, în special în ceea ce privește auditul și gestiunea financiară, precum și la mijloacele de sprijin administrativ care pot facilita punerea în aplicare a acestora, și să se evalueze periodic pertinența activităților care fac obiectul finanțării comunitare pentru a garanta utilitatea și impactul acestora.

(16)

Este necesar, de asemenea, să se adopte măsuri adecvate pentru evitarea fraudei și a neregulilor și pentru recuperarea fondurilor plătite în mod nejustificat, în conformitate cu Regulamentul (CE, Euratom) nr. 2988/95 al Consiliului din 18 decembrie 1995 privind protecția intereselor financiare ale Comunităților Europene (8), cu Regulamentul (Euratom, CE) nr. 2185/96 al Consiliului din 11 noiembrie 1996 privind controalele și inspecțiile la fața locului efectuate de Comisie în scopul protejării intereselor financiare ale Comunităților Europene împotriva fraudei și a altor abateri (9) și cu Regulamentul (CE) nr. 1073/1999 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 mai 1999 privind investigațiile efectuate de Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) (10),

DECID:

Articolul 1

Obiect

Prezenta decizie stabilește normele privind contribuția Comunității la finanțarea standardizării europene pentru sprijinirea punerii în aplicare a politicilor, măsurilor, acțiunilor și a legislației comunitare specifice.

Articolul 2

Organisme eligibile pentru finanțarea comunitară

Finanțarea comunitară se poate acorda organismelor europene de standardizare recunoscute, enumerate în anexa I la Directiva 98/34/CE, pentru punerea în aplicare a activităților enumerate la articolul 3 din prezenta decizie.

Cu toate acestea, se poate acorda, de asemenea, finanțare comunitară și altor organisme pentru punerea în aplicare a lucrărilor premergătoare sau auxiliare standardizării europene menționate la articolul 3 alineatul (1) litera (b), precum și pentru programele menționate la articolul 3 alineatul (1) litera (f).

Articolul 3

Activități de standardizare eligibile pentru finanțarea comunitară

(1)   Comunitatea poate finanța următoarele activități de standardizare europeană:

(a)

elaborarea și revizuirea standardelor europene sau ale oricărui alt produs de standardizare necesar și adecvat pentru punerea în aplicare a politicilor și a legislației comunitare;

(b)

realizarea de lucrări premergătoare sau auxiliare standardizării europene, precum studii, programe, evaluări, analize comparative, activități de cercetare, lucrări de laborator, teste interlaboratoare și lucrări de evaluare a conformității;

(c)

activitățile secretariatelor centrale ale organismelor europene de standardizare, precum dezvoltarea politicilor, coordonarea activităților de standardizare, realizarea de lucrări tehnice și furnizarea de informații părților interesate;

(d)

verificarea calității și a conformității cu legislația și politicile comunitare corespunzătoare a standardelor europene sau a oricărui alt produs de standardizare;

(e)

traducerea, după caz, a standardelor europene sau a oricărui alt produs de standardizare european utilizat pentru sprijinirea politicilor și a legislației comunitare în limbile oficiale ale Comunității, altele decât limbile de lucru ale organismelor europene de standardizare, elaborarea de documente de explicare, de interpretare și de simplificare a standardelor, precum și elaborarea de ghiduri de utilizare și de bună practică;

(f)

activitățile care urmăresc realizarea de programe de asistență tehnică, cooperarea cu țări terțe și promovarea și valorificarea sistemului european de standardizare și ale standardelor europene între părțile interesate în Comunitate și la nivel internațional.

(2)   Activitățile menționate la alineatul (1) litera (a) sunt eligibile pentru finanțarea comunitară numai în cazul în care comitetul instituit prin articolul 5 din Directiva 98/34/CE a fost consultat cu privire la cererile care trebuie prezentate organismelor europene de standardizare.

Articolul 4

Finanțare

Creditele alocate activităților prevăzute de prezenta decizie se stabilesc anual de autoritatea bugetară, în limitele cadrului financiar.

Articolul 5

Modalități de finanțare

(1)   Finanțarea comunitară se acordă:

(a)

sub formă de subvenții fără cerere de oferte, organismelor europene de standardizare, pentru realizarea activităților menționate la articolul 3, și organismelor mandatate într-un act de bază, în conformitate cu articolul 49 din Regulamentul financiar, pentru realizarea, în colaborare cu organismele europene de standardizare, a lucrărilor menționate la articolul 3 alineatul (1) litera (b) din prezenta decizie;

(b)

sub formă de subvenții după cererea de ofertă, sau prin proceduri de achiziții publice, altor organisme pentru realizarea, în colaborare cu organismele europene de standardizare, a lucrărilor de standardizare menționate la articolul 3 alineatul (1) litera (b) sau a programelor menționate la articolul 3 alineatul (1) litera (f).

(2)   Activitățile secretariatelor centrale ale organismelor europene de standardizare menționate la articolul 3 alineatul (1) litera (c) pot fi finanțate fie pe baza unor subvenții pentru acțiuni, fie pe baza unor granturi operaționale. În caz de reînnoire, granturile operaționale nu se reduc în mod automat.

(3)   Comisia decide cu privire la modalitățile de finanțare menționate la alineatele (1) și (2), cu privire la sumele și, după caz, la procentele maxime de finanțare în funcție de tipul de activitate. Deciziile Comisiei în această privință se fac publice.

(4)   Înțelegerile privind subvențiile pot autoriza o acoperire forfetară a cheltuielilor generale ale beneficiarului de cel mult 30 % din totalul costurilor directe eligibile pentru acțiuni, cu excepția cazului în care costurile indirecte ale beneficiarului sunt acoperite printr-un grant operațional finanțat de la bugetul general al Uniunii Europene.

(5)   Se acceptă cofinanțarea sub forma contribuțiilor în natură. Evaluarea contribuțiilor în natură este efectuată în conformitate cu Regulamentul (CE, Euratom) nr. 2342/2002.

(6)   Obiectivele comune de cooperare și condițiile administrative și financiare cu privire la subvențiile acordate organismelor europene de standardizare sunt definite în acordurile-cadru de parteneriat, semnate de Comisie și de organismele europene de standardizare, în conformitate cu Regulamentul financiar și cu Regulamentul (CE, Euratom) nr. 2342/2002. Parlamentul European și Consiliul sunt informate despre încheierea acestor acorduri.

Articolul 6

Gestionare și monitorizare

(1)   Alocările stabilite de autoritatea bugetară pentru finanțarea activităților de standardizare pot acoperi, de asemenea, cheltuielile administrative aferente pregătirii, monitorizării, controlului, auditului și evaluării, care sunt necesare în mod direct pentru îndeplinirea obiectivelor prezentei decizii, în special studii, reuniuni, acțiuni de informare și publicare, cheltuieli legate de rețelele informatice pentru schimbul de informații, precum și orice altă cheltuială de asistență administrativă și tehnică la care poate recurge Comisia pentru activitățile de standardizare.

(2)   Comisia evaluează pertinența activităților de standardizare care fac obiectul unei finanțări comunitare ținând seama de cerințele politicilor și legislației comunitare și informează Parlamentul European și Consiliul despre rezultatul acestei evaluări cel puțin la fiecare cinci ani.

Articolul 7

Protejarea intereselor financiare ale Comunității

(1)   Comisia se asigură că, atunci când activitățile finanțate în temeiul prezentei decizii sunt puse în aplicare, interesele financiare ale Comunității sunt protejate prin aplicarea de măsuri preventive împotriva fraudei, corupției și a altor activități ilegale, prin realizarea de controale efective și prin recuperarea sumelor plătite în mod nejustificat și, în cazul în care se constată nereguli, prin aplicarea de sancțiuni efective, proporționale și cu efect de descurajare, în conformitate cu Regulamentul (CE, Euratom) nr. 2988/95, cu Regulamentul (Euratom, CE) nr. 2185/96 și cu Regulamentul (CE) nr. 1073/1999.

(2)   Pentru activitățile comunitare finanțate în temeiul prezentei decizii, noțiunea de neregulă menționată la articolul 1 alineatul (2) din Regulamentul (CE, Euratom) nr. 2988/95 înseamnă orice încălcare a unei dispoziții de drept comunitar sau orice nerespectare a unei obligații contractuale care rezultă dintr-o acțiune sau dintr-o omisiune a unui operator economic, care are sau ar putea avea ca efect prejudicierea bugetului general al Uniunii Europene sau a bugetelor administrate de aceasta printr-o cheltuială nejustificată.

(3)   Acordurile și contractele care rezultă din prezenta decizie prevăd monitorizarea și controlul financiar din partea Comisiei sau a oricărui reprezentant autorizat de aceasta și audituri ale Curții de Conturi, după caz, la fața locului.

Articolul 8

Intrarea în vigoare

Prezenta decizie intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Adoptată la Strasburg, 24 octombrie 2006.

Pentru Parlamentul European

Președintele

J. BORRELL FONTELLES

Pentru Consiliu

Președintele

P. LEHTOMÄKI


(1)  JO C 110, 9.5.2006, p. 14.

(2)  Avizul Parlamentului European din 17 mai 2006 (nepublicat încă în Jurnalul Oficial) și Decizia Consiliului din 18 septembrie 2006.

(3)  JO L 204, 21.7.1998, p. 37. Directivă astfel cum a fost modificată ultima dată prin Actul de aderare din 2003.

(4)  JO C 91, 16.4.2003, p. 7.

(5)  JO L 36, 7.2.1987, p. 31. Decizie astfel cum a fost modificată prin Regulamentul (CE) nr. 807/2003 (JO L 122, 16.5.2003, p. 36).

(6)  JO L 248, 16.9.2002, p. 1.

(7)  JO L 357, 31.12.2002, p. 1. Regulament astfel cum a fost modificat prin Regulamentul (CE, Euratom) nr. 1248/2006 (JO L 227, 19.8.2006, p. 3).

(8)  JO L 312, 23.12.1995, p. 1.

(9)  JO L 292, 15.11.1996, p. 2.

(10)  JO L 136, 31.5.1999, p. 1.


Top