EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32003D0209

Decizia Comisiei din 25 martie 2003 de creare a unui grup consultativ denumit „Grupul de experți privind traficul de persoane”

OJ L 79, 26.3.2003, p. 25–27 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)
Special edition in Czech: Chapter 19 Volume 006 P. 135 - 137
Special edition in Estonian: Chapter 19 Volume 006 P. 135 - 137
Special edition in Latvian: Chapter 19 Volume 006 P. 135 - 137
Special edition in Lithuanian: Chapter 19 Volume 006 P. 135 - 137
Special edition in Hungarian Chapter 19 Volume 006 P. 135 - 137
Special edition in Maltese: Chapter 19 Volume 006 P. 135 - 137
Special edition in Polish: Chapter 19 Volume 006 P. 135 - 137
Special edition in Slovak: Chapter 19 Volume 006 P. 135 - 137
Special edition in Slovene: Chapter 19 Volume 006 P. 135 - 137
Special edition in Bulgarian: Chapter 19 Volume 006 P. 80 - 82
Special edition in Romanian: Chapter 19 Volume 006 P. 80 - 82

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 16/10/2007; abrogat prin 32003D0209

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2003/209/oj

19/Volumul 06

RO

Jurnalul Ofícial al Uniunii Europene

80


32003D0209


L 079/25

JURNALUL OFÍCIAL AL UNIUNII EUROPENE


DECIZIA COMISIEI

din 25 martie 2003

de creare a unui grup consultativ denumit „Grupul de experți privind traficul de persoane”

(2003/209/CE)

COMISIA COMUNITĂȚILOR EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind Uniunea Europeană,

întrucât:

(1)

Uniunea menține și dezvoltă Uniunea ca spațiu de libertate, securitate și justiție.

(2)

Uniunea oferă cetățenilor un nivel ridicat de protecție într-un spațiu de libertate, securitate și justiție. Acest obiectiv se realizează prin prevenirea criminalității, organizate sau de alt tip, și prin combaterea acestui fenomen, în special a traficului de persoane și a infracțiunilor împotriva copiilor.

(3)

În temeiul articolului 5 alineatul (3) din Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene, traficul de persoane este interzis.

(4)

Traficul de persoane, astfel cum este definit în Decizia-cadru 2002/629/JAI a Consiliului din 19 iulie 2002 privind combaterea traficului de persoane (1), constituie o infracțiune gravă, care implică încălcarea drepturilor fundamentale ale omului și a demnității umane și necesită o abordare multidisciplinară a întregii filiere a traficului de persoane, cuprinzând țările de origine, precum și țările de tranzit și de destinație.

(5)

Consiliul European de la Tampere din 15 și 16 octombrie 1999 a solicitat prevenirea tuturor formelor de trafic de persoane. Consiliul European de la Sevilla din 21 și 22 iunie 2002 a menționat necesitatea unei acțiuni hotărâte pentru combaterea traficului de persoane.

(6)

Declarația de la Bruxelles care constituie rezultatul final al „Conferinței Europene privind prevenirea și combaterea traficului de persoane – O provocare mondială pentru secolul al XXI-lea”, organizată între 18 și 20 septembrie 2002, cuprinde o anexă ce conține o serie de recomandări, de norme și cele mai bune practici și exprimă necesitatea creării de către Comisie a unui grup de experți privind traficul de persoane.

(7)

Acest grup de experți ar trebui să aducă o contribuție semnificativă dezvoltării ulterioare a prevenirii și combaterii traficului de persoane și va permite Comisiei să adune opinii asupra unor inițiative pe care le-ar putea întreprinde în ceea ce privește traficul de persoane.

(8)

Este necesar, așadar, să se creeze un grup de experți, să se definească mandatul său și să se organizeze modul său de funcționare,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

Obiectul

(1)   Se constituie prin prezenta decizie un grup consultativ intitulat „Grupul de experți privind traficul de persoane”, denumit în continuare „grupul de experți”.

(2)   Grupul de experți este format din persoane calificate, capabile să dezbată subiectele legate de traficul de persoane. Această capacitate se bazează pe o experiență dobândită din activitățile pentru administrațiile statelor membre ale Uniunii Europene și ale țărilor candidate și ale organizațiilor interguvernamentale, internaționale și neguvernamentale angajate în combaterea traficului de persoane sau din activitățile de cercetare științifică pentru universități sau instituții publice sau private.

Articolul 2

Misiunea

(1)   Comisia poate consulta grupul de experți în orice chestiune privind traficul de persoane.

(2)   Grupul de experți emite avize sau adresează rapoarte Comisiei la cererea acesteia sau din proprie inițiativă, luând în considerare în mod corespunzător de recomandările din Declarația de la Bruxelles.

(3)   În special, în termen de nouă luni de la crearea sa, grupul de experți prezintă, pe baza acestor recomandări, un raport care are ca scop sprijinirea Comisiei în lansarea de noi propuneri concrete la nivel european.

Articolul 3

Componența

(1)   Grupul de experți este compus din 20 de membri.

(2)   Membrii grupului de experți sunt persoane cu experiență în domeniul combaterii traficului de persoane, dobândită din activitățile desfășurate pentru:

(a)

administrațiile statelor membre ale Uniunii Europene (7 membri);

(b)

administrațiile țărilor candidate (4 membri);

(c)

organizații interguvernamentale, internaționale și neguvernamentale care desfășoară activități la nivel european și pot justifica o experiență și o competență în domeniul traficului de persoane (9 membri).

Persoanele cu o experiență dobândită din activitățile de cercetare științifică pentru universități sau instituții publice sau private din statele membre ale Uniunii Europene pot de asemenea deveni membri ai grupului de experți în măsura în care sunt propuse de administrațiile sau organizațiile menționate anterior.

(3)   Grupul de experți cuprinde cel puțin 40 % din reprezentanții fiecărui sex.

(4)   Membrii sunt desemnați drept experți independenți și nu reprezintă statul sau organizația pentru care lucrează.

Articolul 4

Numirea

(1)   Membrii sunt numiți de Comisie pe baza criteriilor obiective ale unei competențe și experiențe recunoscute. Comisia numește membrii pe baza unei liste care conține toate persoanele propuse de:

(a)

guvernele statelor membre ale Uniunii Europene;

(b)

guvernele țărilor candidate;

(c)

organizațiile internaționale, interguvernamentale și neguvernamentale care desfășoară activități în domeniul prevenirii și combaterii traficului de persoane la nivel european și ale căror proiecte din domeniul combaterii traficului de persoane au fost cofinanțate printr-unul din programele comunitare STOP I sau STOP II.

Fiecare stat membru sau țară candidată și fiecare organizație menționată anterior poate propune maxim trei candidați.

(2)   Comisia publică, spre informare, lista membrilor în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Articolul 5

Mandatul

(1)   Mandatul membrilor este de un an și poate fi reînnoit.

(2)   La expirarea mandatului lor, membrii grupului de experți rămân în funcție până când se prevede înlocuirea lor sau reînnoirea mandatului lor.

(3)   Mandatul unui membru se încheie în caz de demisie sau de deces. În acest caz, membrul este înlocuit pe durata rămasă a mandatului în conformitate cu procedura stabilită la articolul 4.

(4)   Funcțiile exercitate nu fac obiectul unei remunerații.

Articolul 6

Grupurile de lucru

Pentru a-și îndeplini misiunea stabilită la articol 2, grupul de experți poate constitui grupuri de lucru ad-hoc. Grupurile de lucru cuprind un număr maximum de 8 membri.

Articolul 7

Experți suplimentari

(1)   Grupul de experți poate invita orice persoană care are competențe specifice în privința unui subiect înscris pe ordinea de zi să participe la lucrările sale. Aceste persoane participă numai la discuțiile legate de chestiunea care justifică prezența lor.

(2)   Grupul de experți poate invita reprezentanții oficiali ai statelor membre, ale țărilor candidate sau ale țărilor terțe sau ale organizațiilor internaționale, interguvernamentale și neguvernamentale.

Articolul 8

Președinția și Biroul

(1)   Grupul de experți alege, cu majoritatea a două treimi din membrii prezenți, un președinte și 2 vicepreședinți din rândul membrilor săi.

(2)   La expirarea mandatului lor, președintele și vicepreședinții rămân în funcție până când se prevede înlocuirea lor sau reînnoirea mandatului lor.

(3)   În caz de demisie sau de deces al președintelui sau a unuia din vicepreședinți pe durata mandatului său, se prevede înlocuirea sa pe durata rămasă a mandatului, în conformitate cu procedura prevăzută la alineatul (1).

(4)   Președintele și vicepreședinții constituie Biroul.

(5)   Biroul pregătește și organizează lucrările grupului de experți.

(6)   Biroul poate invita raportorii oricărui grup de lucru să participe la reuniunile sale.

Articolul 9

Secretariatul

Comisia asigură secretariatul grupului de experți, al Biroului și al grupurilor de lucru.

Articolul 10

Participarea serviciilor Comisiei

Reprezentanții serviciilor interesate ale Comisiei pot asista la reuniunile grupului de experți, ale Biroului și ale grupurilor de lucru.

Articolul 11

Avize și rapoarte

(1)   Grupul de experți transmite avizele și rapoartele sale Comisiei. Aceasta poate stabili o dată limită la care avizul sau raportul trebuie să fie prezentat.

(2)   Deliberările grupului de experți nu sunt supuse la vot. Atunci când un aviz sau un raport este adoptat în unanimitate de grupul de experți, acesta stabilește concluzii comune și le anexează la procesele verbale. Dacă grupul de experți nu ajunge la un acord unanim asupra unui aviz sau asupra unui raport, el informează Comisia asupra punctelor de vedere diferite exprimate în cadrul său.

(3)   Comisia poate publica pe Internet rapoartele, avizele și lucrările grupului de experți dacă nu au caracter confidențial.

Articolul 12

Reuniunile

(1)   Grupul de experți se reunește la sediul Comisiei, la convocarea acesteia.

(2)   Biroul se reunește la sediul Comisiei la inițiativa președintelui, în acord cu Comisia.

Articolul 13

Confidențialitatea

Fără a aduce atingere dispozițiilor articolului 287 din Tratatul CE, membrii grupului de experți sunt obligați să nu divulge informațiile de care au luat cunoștință prin activitatea lor în cadrul grupului de experți sau ale grupurilor sale de lucru, atunci când Comisia îi informează că avizul cerut sau problema ridicată se referă la o problemă care prezintă un caracter confidențial. În acest caz, numai membrii grupului de experți și reprezentanții serviciilor Comisiei asistă la ședințe.

Articolul 14

Intrarea în vigoare

Prezenta decizie intră în vigoare la data publicării sale în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Adoptată la Bruxelles, 25 martie 2003.

Pentru Comisie

António VITORINO

Membru al Comisiei


(1)  JO L 203, 1.8.2002, p. 1.


Top