EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 31994D0458

Decizia Comisiei din 29 iunie 1994 privind gestionarea administrativă în domeniul examinării științifice a problemelor legate de produsele alimentare

OJ L 189, 23.7.1994, p. 84–85 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT)
Special edition in Finnish: Chapter 15 Volume 013 P. 201 - 202
Special edition in Swedish: Chapter 15 Volume 013 P. 201 - 202
Special edition in Czech: Chapter 15 Volume 002 P. 379 - 380
Special edition in Estonian: Chapter 15 Volume 002 P. 379 - 380
Special edition in Latvian: Chapter 15 Volume 002 P. 379 - 380
Special edition in Lithuanian: Chapter 15 Volume 002 P. 379 - 380
Special edition in Hungarian Chapter 15 Volume 002 P. 379 - 380
Special edition in Maltese: Chapter 15 Volume 002 P. 379 - 380
Special edition in Polish: Chapter 15 Volume 002 P. 379 - 380
Special edition in Slovak: Chapter 15 Volume 002 P. 379 - 380
Special edition in Slovene: Chapter 15 Volume 002 P. 379 - 380
Special edition in Bulgarian: Chapter 15 Volume 003 P. 79 - 80
Special edition in Romanian: Chapter 15 Volume 003 P. 79 - 80
Special edition in Croatian: Chapter 15 Volume 022 P. 12 - 13

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/1994/458/oj

15/Volumul 03

RO

Jurnalul Ofícial al Uniunii Europene

79


31994D0458


L 189/84

JURNALUL OFÍCIAL AL UNIUNII EUROPENE


DECIZIA COMISIEI

din 29 iunie 1994

privind gestionarea administrativă în domeniul examinării științifice a problemelor legate de produsele alimentare

(94/458/CE)

COMISIA COMUNITĂȚILOR EUROPENE,

având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene,

având în vedere Directiva 93/5/CEE a Consiliului din 25 februarie 1993 privind asistența ce trebuie acordată Comisiei și colaborarea dintre statele membre în domeniul examinării științifice a problemelor legate de produsele alimentare (1), în special articolul 3,

întrucât, în temeiul articolului 3 alineatul (2) prima liniuță din Directiva 93/5/CEE, este necesar să se definească normele de gestionare administrativă a procesului de cooperare;

întrucât aceste norme trebuie să aibă în vedere mai multe obiective;

întrucât este recomandabil ca procedurile din fiecare etapă a procesului de cooperare să fie definite cu mai multă precizie;

întrucât este recomandabil să se definească normele de cooperare între organismele sau autoritățile desemnate de statele membre;

întrucât este recomandabil să existe o mai mare transparență a recomandărilor Comitetului științific pentru alimentație umană;

întrucât dispozițiile prezentei decizii sunt conforme cu avizul Comitetului permanent pentru produse alimentare,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

În conformitate cu Directiva 93/5/CEE, prezenta decizie definește normele de gestionare administrativă a procesului de cooperare între statele membre și Comisie în domeniul examinării științifice a problemelor legate de produsele alimentare.

Articolul 2

(1)   În cooperare cu autoritățile sau organismele desemnate de statele membre și în conformitate cu articolul 2 alineatul (1) din Directiva 93/5/CEE, Comisia pregătește un proiect de decizie pentru stabilirea și actualizarea inventarului de atribuții și priorități cel puțin o dată la șase luni, în conformitate cu articolul 3 alineatul (2) a doua liniuță din Directiva 93/5/CEE.

(2)   Proiectul face distincție între aspectele aflate sub incidența articolului 1 alineatul (2) litera (a) din Directiva 93/5/CEE și cele aflate sub incidența articolului 1 alineatul (2) litera (b).

Articolul 3

(1)   La desemnarea autorității sau organismului, în sensul articolului 2 din Directiva 93/5/CEE, fiecare stat membru comunică numele unei autorități sau al unui organism unic, precum și numele și adresa de contact pentru Comisie și pentru celelalte state membre.

(2)   Statul membru notifică de îndată Comisia cu privire la orice modificare ulterioară a informațiilor prevăzute la alineatul (1).

Articolul 4

Atunci când o autoritate sau un organism național desemnat prezintă o propunere de participare la îndeplinirea unei atribuții specifice, acesta furnizează lista institutelor care pot participa la procesul de cooperare, cu următoarele detalii:

numele și adresele acestora, precum și numele persoanelor responsabile pentru îndeplinirea atribuțiilor;

informații privind resursele și competențele acestora în domeniul respectiv.

Articolul 5

(1)   Comisia pune la dispoziția tuturor părților interesate, inclusiv a autorităților și organismelor desemnate, avizele Comitetului științific pentru alimentație umană, însoțite de o scurtă prezentare a motivelor din avizul respectiv, de îndată ce acest lucru este posibil.

(2)   În cazul în care o persoană fizică sau juridică, un institut participant, o autoritate sau un organism desemnat ori Comisia precizează că informațiile sau documentele care trebuie comunicate în cadrul procesului de cooperare științifică sunt confidențiale, Comisia identifică aceste informații sau documente cu claritate.

Persoanele care primesc aceste documente sau informații trebuie să respecte confidențialitatea acestora.

La solicitarea autorității sau a organismului desemnat, Comisia reconsideră caracterul confidențial al informațiilor sau documentelor, prin consultarea părților implicate.

Articolul 6

Decizia privind inventarierea atribuțiilor și priorităților, în sensul articolului 3 alineatul (2) a doua liniuță din Directiva 93/5/CEE, cuprinde indicații precise în special în ceea ce privește următoarele elemente:

obiectul lucrărilor care vor fi efectuate;

natura și amploarea acestor lucrări;

durata de execuție a lucrărilor.

Articolul 7

(1)   În cooperare cu autoritățile sau organismele desemnate de statele membre, în conformitate cu articolul 2 alineatul (1) din Directiva 93/5/CEE, Comisia pregătește un proiect de decizie privind repartizarea atribuțiilor între autoritățile și organismele desemnate, cel puțin o dată la șase luni.

După adoptarea deciziei, fiecare autoritate sau organism desemnat informează Comisia în legătură cu numele institutului sau institutelor care îndeplinește atribuțiile specifice. Acesta notifică de îndată Comisia cu privire la orice modificare ulterioară.

(2)   Se pot stabili proceduri specifice care să permită contactul direct între Comisie și institutele din domeniul tehnic, sub rezerva condițiilor prevăzute de autoritățile sau organismele desemnate.

(3)   Atunci când autorităților sau organismelor desemnate din două sau mai multe state membre le este repartizată aceeași atribuție, se pot stabili proceduri specifice care să permită contactul direct, în domeniul tehnic, între institutele care au obligația de a executa lucrările, sub rezerva condițiilor prevăzute de autoritățile sau organismele desemnate.

Articolul 8

(1)   Fiecare autoritate sau organism desemnat prezintă Comisiei, cel puțin o dată la șase luni, un raport privind faza de lucru în care a ajuns în procesul de îndeplinire a atribuțiilor repartizate. Comisia comunică acest raport celorlalte autorități și organisme desemnate.

(2)   Comisia reexaminează periodic atribuțiile, cu consultarea autorităților și organismelor desemnate. Dacă este necesar, acestea pot fi modificate sau repartizate altor autorități sau organisme desemnate.

Articolul 9

(1)   Comisia își desfășoară activitatea în strânsă colaborare cu autoritățile și organismele desemnate, în ceea ce privește toate aspectele aplicării Directivei 93/5/CEE.

(2)   Comisia facilitează comunicarea și schimburile de informații între Comitetul științific pentru alimentație umană și autoritățile și organismele desemnate, în ceea ce privește aspectele aflate sub incidența Directivei 93/5/CEE.

(3)   De asemenea, Comisia poate efectua orice consultare suplimentară pe care o consideră necesară, urmând să informeze autoritățile sau organismele desemnate cu privire la acest lucru.

Articolul 10

Prezenta decizie se adresează statelor membre.

Adoptată la Bruxelles, 29 iunie 1994.

Pentru Comisie

Martin BANGEMANN

Membru al Comisiei


(1)  JO L 52, 4.3.1993, p. 18.


Top