EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Acordul de la Cotonou

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Acordul de parteneriat 2000/483/CE între țările ACP și UE

CARE ESTE ROLUL ACESTUI ACORD-CADRU?

Acordul de la Cotonou reprezintă coloana vertebrală a parteneriatului dintre Uniunea Europeană (UE), statele membre ale UE și 79 de țări din Africa, Caraibe și Pacific (ACP).

Obiectivul acestuia este de a contribui la eradicarea sărăciei, de a sprijini dezvoltarea economică, culturală și socială durabilă a țărilor partenere și de a contribui la integrarea progresivă a economiei acestora în economia mondială.

ASPECTE-CHEIE

Principii de bază

Acordul de la Cotonou este un parteneriat strâns, bazat pe o serie de principii:

  • partenerii semnatari ai acordului sunt egali;
  • țările ACP își determină propriile politici de dezvoltare;
  • cooperarea nu se limitează la guverne: în cadrul acesteia au un rol și parlamentele, autoritățile locale, societatea civilă, sectorul privat și partenerii economici și sociali.
  • Modalitățile de cooperare și prioritățile variază în funcție de aspecte precum nivelurile de dezvoltare ale țărilor.

Organizația

S-au creat instituții mixte pentru a susține punerea în aplicare a Acordului de la Cotonou.

  • Consiliul de Miniștri ACP-UE, asistat de Comitetul ambasadorilor:
    • conduce dialogul politic;
    • adoptă orientările politice și
    • ia decizii pentru punerea în aplicare a acordului.
  • Consiliul prezintă Adunării Parlamentare Paritare ACP-UE un raport anual privind progresele înregistrate. Organismul consultativ face recomandări în vederea realizării obiectivelor acordului.
  • Comitetul ministerial comercial mixt ACP-UE discută problema aspectelor legate de comerț care sunt de interes pentru toate țările ACP. Acesta monitorizează negocierea și punerea în aplicare a acordurilor de parteneriat economic. De asemenea, acesta analizează impactul negocierilor comerciale multilaterale asupra comerțului ACP-UE și asupra dezvoltării economiilor ACP.
  • Comitetul ACP-UE de cooperare pentru finanțarea dezvoltării examinează implementarea cooperării pentru finanțarea dezvoltării și monitorizează progresul înregistrat.

Dimensiunea politică

Dimensiunea politică a Acordului de la Cotonou este importantă și include:

  • un dialog politic cuprinzător privind chestiunile de interes național, regional și global;
  • promovarea drepturilor omului și a principiilor democratice;
  • elaborarea de politici de consolidare a păcii, de prevenire și de soluționare a conflictelor;
  • abordarea problemelor legate de migrație și de securitate, inclusiv combaterea terorismului și a proliferării armelor de distrugere în masă.

Activități

Acordul include activități de cooperare menite să stimuleze:

  • dezvoltarea economică, acordând o atenție deosebită industriei, agriculturii sau turismului din țările ACP;
  • dezvoltarea socială și umană, pentru îmbunătățirea serviciilor de sănătate, de educație și de nutriție și
  • cooperarea și integrarea regională, pentru promovarea și dezvoltarea comerțului între țările ACP.

Aceste activități sunt finanțate prin Fondul european de dezvoltare și, din 2021, prin Instrumentul de vecinătate, cooperare pentru dezvoltare și cooperare internațională.

Acordul este în conformitate cu normele Organizației Mondiale a Comerțului și le permite țărilor ACP să participe deplin la comerțul internațional.

Revizuirea acordului

Acordul a fost semnat în 2000.

Acesta a fost revizuit cel mai recent în 2017 prin Decizia (UE) 2017/435. În 2010, acordul a fost adaptat pentru a se concentra asupra unor aspecte precum:

Negocierile privind un nou acord au început în septembrie 2018.

În 2016 a fost adoptată o comunicare privind un parteneriat reînnoit pentru perioada post-2020. Aceasta:

DATA INTRĂRII ÎN VIGOARE

Actul a intrat în vigoare la 1 aprilie 2003 și inițial trebuia să expire la 29 februarie 2020.

Decizia nr. 1/2022 extinde aplicarea acordului până la 30 iunie 2023, sau până la intrarea în vigoare (sau aplicarea provizorie) a noului acord care înlocuiește Acordul de parteneriat 2000/483/CE.

CONTEXT

Un nou acord între UE și țările ACP a început să fie negociat în 2018 și va înlocui Acordul de parteneriat 2000/483/CE.

Pentru informații suplimentare, consultați:

DOCUMENTUL PRINCIPAL

Acordul de parteneriat 2000/483/CE între membrii grupului statelor din Africa, Caraibe și Pacific, pe de o parte, și Comunitatea Europeană și statele membre ale acesteia, pe de altă parte, semnat la Cotonou la 23 iunie 2000 – Protocoale – Act final – Declarații (JO L 317, 15.12.2000, pp. 3-353)

Modificările succesive aduse Acordului de parteneriat 2000/483/CE au fost integrate în textul de bază. Această versiune consolidată are doar un caracter informativ.

DOCUMENTE CONEXE

Decizia nr. 1/2022 a Comitetului ambasadorilor ACP-UE din 21 iunie 2022 de modificare a Deciziei nr. 3/2019 a Comitetului ambasadorilor ACP-UE de adoptare a unor măsuri tranzitorii în temeiul articolului 95 alineatul (4) din Acordul de parteneriat ACP-UE [2022/1102] (JO L 176, 1.7.2022, pp. 88-89)

Propunere de DECIZIE A CONSILIULUI privind semnarea, în numele Uniunii Europene, și aplicarea cu titlu provizoriu a Acordului de parteneriat dintre Uniunea Europeană, pe de o parte, și membrii Organizației statelor din Africa, zona Caraibilor și Pacific (OSACP), pe de altă parte [COM(2021) (312) final, 11.6.2021]

Declarație comună a Consiliului și a reprezentanților guvernelor statelor membre reuniți în cadrul Consiliului, a Parlamentului European și a Comisiei Europene (JO C 210, 30.6.2017, pp. 1-24)

Decizia (UE) 2017/435 a Consiliului din 28 februarie 2017 privind încheierea Acordului de modificare pentru a doua oară a Acordului de parteneriat între membrii grupului statelor din Africa, Caraibe și Pacific, pe de o parte, și Comunitatea Europeană și statele membre ale acesteia, pe de altă parte, semnat la Cotonou la 23 iunie 2000, astfel cum a fost modificat pentru prima dată la Luxemburg la 25 iunie 2005 (JO L 67, 14.3.2017, pp. 31-32)

Comunicare comună către Parlamentul European și Consiliu: Un parteneriat reînnoit cu țările din Africa, zona Caraibilor și Pacific [JOIN(2016) 52 final, 22.11.2016]

Data ultimei actualizări: 30.08.2022

Top