EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Echipamentele sub presiune transportabile

Echipamentele sub presiune transportabile

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Directiva 2010/35/UE privind echipamentele sub presiune transportabile

CARE ESTE ROLUL ACESTEI DIRECTIVE?

  • Directiva stabilește norme detaliate privind echipamentele sub presiune transportabile*, cu scopul de a îmbunătăți siguranța și de a asigura libera circulație a acestor echipamente pe teritoriul UE.
  • Aceasta actualizează actul legislativ anterior, în special în ceea ce privește cerințele de conformitate, evaluarea conformității, inspecțiile periodice și verificările privind echipamentele sub presiune transportabile, și abrogă Directivele 76/767/CEE, 84/525/CEE, 84/526/CEE, 84/527/CEE și 1999/36/CE.

ASPECTE-CHEIE

Domeniul de aplicare

Directiva se aplică:

  • noilor echipamente sub presiune transportabile care nu poartă marcajele de conformitate prevăzute de Directivele 84/525/CEE, 84/526/CEE, 84/527/CEE sau 1999/36/CE, în scopul punerii la dispoziție pe piață a echipamentelor respective;
  • echipamentelor sub presiune transportabile care poartă marcajele de conformitate prevăzute de directivele sus-menționate, în scopul inspecțiilor periodice, al inspecțiilor intermediare, al controalelor excepționale și al utilizării acestora;
  • echipamentelor sub presiune transportabile care nu poartă marcajele de conformitate prevăzute de Directiva 1999/36/CE, în scopul reevaluării conformității.

Această directivă nu se aplică:

  • echipamentelor sub presiune transportabile introduse pe piață înainte de data punerii în aplicare a Directivei 1999/36/CE și care nu au făcut încă obiectul unei reevaluări a conformității;
  • echipamentelor sub presiune transportabile utilizate pentru transportul de mărfuri periculoase între țări ale UE și țări din afara UE, efectuat în conformitate cu Directiva 2008/68/CE (a se vedea sinteza privind transportul interior de mărfuri periculoase).

Obligațiile fabricanților, ale importatorilor și ale distribuitorilor

  • Producătorii trebuie să se asigure, atunci când introduc pe piață echipamentele lor sub presiune transportabile, că acestea au fost proiectate, fabricate și documentate în conformitate cu cerințele prevăzute de această directivă și de Directiva 2008/68/CE. Odată demonstrată conformitatea prin procesul de evaluare a conformității, producătorii trebuie să aplice marcajul Pi* pe echipamente. Marcajul Pi trebuie aplicat numai de către producător sau, în cazul reevaluării conformității, de către sau sub supravegherea organismului notificat*.
  • În cazul în care producătorii consideră că au introdus pe piață echipamente sub presiune transportabile care nu sunt conforme cu cerințele, aceștia trebuie să ia de îndată măsurile corective necesare pentru a asigura conformitatea și, dacă este cazul, pentru a retrage sau a recupera echipamentele de pe piață. La cererea autorității naționale competente, producătorii trebuie să prezinte toate documentele pentru a demonstra conformitatea echipamentelor lor, într-o limbă care poate fi ușor înțeleasă de autoritatea respectivă.
  • Producătorii pot desemna un reprezentant autorizat, printr-un mandat scris. Mandatul va preciza sarcinile pe care trebuie să le îndeplinească reprezentantul autorizat, printre care se numără, în orice caz:
    • menținerea documentației tehnice la dispoziția autorităților naționale de supraveghere;
    • punerea la dispoziția autorității naționale competente, la cererea acesteia, a tuturor informațiilor și documentelor necesare pentru a demonstra conformitatea echipamentelor sub presiune transportabile;
    • cooperarea cu autoritățile naționale competente în vederea adoptării măsurilor de eliminare a riscurilor prezentate de echipamentele care fac obiectul mandatului.
  • Importatorii și distribuitorii pot introduce pe piața UE numai echipamente sub presiune transportabile care îndeplinesc cerințele Directivei 2008/68/CE și ale Directivei 2010/35/UE. Aceștia trebuie să se asigure că echipamentele poartă marcajul Pi și că dețin certificatul de conformitate necesar. În cazul în care importatorii sau distribuitorii nu consideră că echipamentele sunt conforme, aceștia au obligația de a nu introduce pe piață echipamentele respective.
  • Importatorii, distribuitorii și proprietarii trebuie:
    • să informeze producătorul și autoritatea competentă cu privire la orice risc pe care îl prezintă echipamentele. Ca alternativă, dacă este cazul, distribuitorul poate să informeze importatorul, iar proprietarul poate să informeze fie distribuitorul, fie importatorul cu privire la riscul respectiv;
    • să elaboreze documente referitoare la toate cazurile de neconformitate și la măsurile corective;
    • să se asigure că, atunci când echipamentele sub presiune transportabile se află sub responsabilitatea lor, condițiile de depozitare sau de transport nu periclitează conformitatea acestora.
  • Cele de mai sus nu se aplică persoanelor private care intenționează să folosească echipamentele pentru uz personal sau pentru activități de agrement sau sportive.

Conformitatea echipamentelor sub presiune transportabile

Echipamentele sub presiune transportabile trebuie să îndeplinească cerințele pertinente privind evaluarea conformității, inspecțiile periodice, inspecțiile intermediare și verificările excepționale, precum și să respecte specificațiile pe baza cărora au fost fabricate.

Libera circulație a echipamentelor sub presiune transportabile

Nicio țară a UE nu poate interzice, restricționa sau împiedica, pe teritoriul său, libera circulație, introducerea pe piață și utilizarea echipamentelor sub presiune transportabile care respectă dispozițiile acestei directive.

DE CÂND SE APLICĂ DIRECTIVA?

Se aplică de la 20 iulie 2010, iar țările UE au avut obligația de a o transpune în legislația proprie până la 30 iunie 2011.

CONTEXT

Pentru informații suplimentare, consultați:

TERMENI-CHEIE

Echipamente sub presiune transportabile: o grupă de echipamente care cuprinde:
  • toate recipientele sub presiune, ventilele acestora și alte accesorii, dacă este cazul;
  • cisternele, vehiculele/vagoanele-baterie, containerele pentru gaze cu elemente multiple, precum și buteliile de gaze, ventilele acestora și alte accesorii, dacă este cazul;
  • buteliile de gaz, dar nu și aerosolii, recipientele criogenice deschise, buteliile de gaz pentru aparate respiratorii și stingătoarele de incendii.
Marcajul Pi: un marcaj care indică faptul că echipamentele sub presiune transportabile îndeplinesc cerințele aplicabile de evaluare a conformității prevăzute de Directiva 2008/68/CE și de Directiva 2010/35/UE.
Organism notificat: un organism de control care îndeplinește cerințele prevăzute în anexele la Directiva 2008/68/CE și condițiile prevăzute de Directiva 2010/35/UE și notificat țării UE în care își are sediul.

DOCUMENTUL PRINCIPAL

Directiva 2010/35/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 16 iunie 2010 privind echipamentele sub presiune transportabile și de abrogare a Directivelor 76/767/CEE, 84/525/CEE, 84/526/CEE, 84/527/CEE și 1999/36/CE ale Consiliului (JO L 165, 30.6.2010, pp. 1-18)

DOCUMENT CONEX

Directiva 2008/68/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 24 septembrie 2008 privind transportul interior de mărfuri periculoase (JO L 260, 30.9.2008, pp. 13-59)

Modificările succesive aduse Directivei 2008/68/CE au fost integrate în textul de bază. Această versiune consolidată are doar un caracter informativ.

Data ultimei actualizări: 27.09.2019

Top