EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Fuziunile fondurilor și structurile de tip „master-feeder” legate de organismele de plasament colectiv în valori mobiliare (OPCVM)

Fuziunile fondurilor și structurile de tip „master-feeder” legate de organismele de plasament colectiv în valori mobiliare (OPCVM)

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Directiva 2010/44/UE de punere în aplicare a Directivei 2009/65/CE în ceea ce privește anumite norme referitoare la fuziunile fondurilor, structurile de tip „master-feeder” și procedura de notificare

CARE ESTE ROLUL ACESTEI DIRECTIVE?

Directiva stabilește normele de punere în aplicare pentru fuziunile organismelor de plasament colectiv în valori mobiliare (OPCVM)* și structurile de tip „master-feeder” în contextul Directivei 2009/65/CE privind normele aplicabile OPCVM.

Aceasta face parte dintr-o serie de patru măsuri de punere în aplicare adoptate împreună în 2010, celelalte trei fiind Directiva 2010/43/UE, Regulamentul (UE) nr. 583/2010 și Regulamentul (UE) nr. 584/2010.

ASPECTE-CHEIE

Fuziunile între OPCVM-uri

În cazul unei fuziuni a unui OPCVM, deținătorii de titluri de participare* trebuie informați cu privire la condițiile fuziunii și la influența potențială a acesteia asupra OPCVM-ului absorbant. Aceștia trebuie să primească și alte informații, inclusiv:

  • drepturile care le revin înainte și după efectuarea fuziunii propuse;
  • o comparație a diferențelor dintre OPCVM-uri în ceea ce privește indicatorii de risc sintetic* ai informațiilor-cheie destinate investitorilor și între taxele, comisioanele și cheltuielile acestora;
  • eventuala intenție a societății de administrare sau a societății de investiții a OPCVM-ului absorbit de a efectua o reechilibrare a portofoliului* înainte de fuziune;
  • detalii privind eventualele venituri acumulate în OPCVM-ul respectiv.

De asemenea, aceștia trebuie informați cu privire la procedura de aprobare de către deținătorii de titluri de participare a propunerii de fuziune și data la care va intra în vigoare fuziunea.

Deținătorilor de titluri de participare ale OPCVM-ului absorbit și ale OPCVM-ului absorbit trebuie să li se furnizeze informații-cheie destinate furnizorilor privind OPCVM-ul absorbit.

Structuri de tip „master-feeder”

Acordurile și regulile interne de conduită dintre OPCVM-ul de tip „feeder”* și OPCVM-ul de tip „master”*

Acordul trebuie să prevadă condițiile pentru:

  • furnizarea unui exemplar al documentelor precontractuale și al documentelor operaționale interne;
  • delegarea funcțiilor de administrare a investițiilor și de administrare a riscurilor către părți terțe;
  • stabilirea unor reguli interne privind încălcările și utilizarea instrumentelor derivate;
  • încheierea altor eventuale acorduri de schimb de informații cu părți terțe.

În plus, acordul trebuie să includă, în ceea ce privește principiile de cumpărare și de cesionare de titluri de către OPCVM-ul de tip „feeder”:

  • o listă a categoriilor de acțiuni ale OPCVM-ului de tip „master” în care poate investi OPCVM-ul de tip „feeder”;
  • suma comisioanelor și a cheltuielilor care urmează să fie suportate de OPCVM-ul de tip „feeder”;
  • condițiile în care poate fi efectuat un transfer inițial sau ulterior de active în natură de la OPCVM-ul de tip „feeder” la OPCVM-ul de tip „master”.

Regulile interne de conduită ale societății de administrare trebuie să includă măsuri adecvate de limitare a conflictelor de interese dintre ambele OPCVM-uri sau dintre OPCVM-ul de tip „feeder” și alți deținători de titluri de participare ale OPCVM-ului de tip „master”.

Procedurile în cazul lichidării OPCVM-ului de tip „master”

În cazul în care OPCVM-ul de tip „feeder” intenționează să investească cel puțin 85 % din activele sale în titluri de participare ale altui OPCVM de tip „master”, acesta trebuie să înainteze autorităților competente:

  • cererea de aprobare a acestei investiții;
  • cererea de aprobare a modificărilor propuse ale regulilor fondului sau ale documentelor sale constitutive;
  • modificările aduse prospectului și informațiilor-cheie destinate investitorilor.

Dacă un OPCVM de tip „feeder” intenționează să se transforme într-un OPCVM care nu este un OPCVM de tip „feeder”, acesta trebuie să înainteze autorităților:

  • cererea de aprobare a modificărilor propuse ale regulilor fondului sau ale documentelor sale constitutive;
  • modificările propuse privind prospectul și informațiile-cheie destinate investitorilor.

Dacă un OPCVM de tip „feeder” intenționează să se lichideze, acesta trebuie să informeze autoritățile cu privire la intenția sa.

OPCVM-ul de tip „feeder” trebuie să informeze OPCVM-ul de tip „master” după ce primește aprobarea autorităților.

Procedurile în cazul fuziunii sau al divizării OPCVM-ului de tip „master”

OPCVM-ul de tip „feeder” trebuie să înainteze autorităților competente cererea sa de aprobare în următoarele cazuri:

  • dacă intenționează să fie în continuare un OPCVM de tip „feeder” al aceluiași OPCVM de tip „master”;
  • dacă intenționează să devină un OPCVM de tip „feeder” al unui alt OPCVM de tip „master”;
  • dacă intenționează să se transforme într-un OPCVM care nu este un OPCVM de tip „feeder”;
  • dacă intenționează să se lichideze.

OPCVM-ul de tip „feeder” trebuie să informeze OPCVM-ul de tip „master” după ce primește aprobarea autorităților competente.

Legislația țării UE care se aplică acordului dintre depozitarii OPCVM-ului de tip „master” și ai OPCVM-ului de tip „feeder” trebuie să se aplice și acordului privind schimbul de informații încheiat între depozitari.

DE CÂND SE APLICĂ DIRECTIVA?

Se aplică de la 30 iulie 2010, iar țările UE au avut obligația de a o transpune în legislația națională până la 30 iunie 2011.

CONTEXT

Pentru informații suplimentare, consultați:

TERMENI-CHEIE

Organisme de plasament colectiv în valori mobiliare (OPCVM): vehicule de investiții care reunesc capitalul investitorilor și investesc împreună acest capital printr-un portofoliu de instrumente financiare, cum ar fi acțiuni, obligațiuni și alte titluri de valoare.
Deținător de titluri de participare: orice persoană fizică sau juridică care deține una sau mai multe acțiuni într-un OPCVM.
Risc sintetic: o măsură a profilului general de risc al unui fond.
Reechilibrare a portofoliului: o modificare semnificativă a compoziției portofoliului unui OPCVM.
OPCVM de tip „feeder”: un OPCVM de tip „feeder” este un OPCVM care a promit aprobarea de a investi cel puțin 85 % din activele sale în titluri de participare ale altui OPCVM.
OPCVM de tip „master”: un fond OPCVM care are ca investitori unu sau mai multe fonduri de tip „feeder”. Acesta nu poate să fie el însuși un OPCVM de tip „feeder” și nici să dețină titluri de participare ale unui OPCVM de tip „feeder”.

DOCUMENTUL PRINCIPAL

Directiva 2010/44/UE a Comisiei din 1 iulie 2010 de punere în aplicare a Directivei 2009/65/CE a Parlamentului European și a Consiliului în ceea ce privește anumite dispoziții referitoare la fuziunile fondurilor, structurile de tip „master-feeder” și procedura de notificare (JO L 176, 10.7.2010, pp. 28-41)

Rectificare

DOCUMENTE CONEXE

Regulamentul (UE) nr. 583/2010 al Comisiei din 1 iulie 2010 de punere în aplicare a Directivei 2009/65/CE a Parlamentului European și a Consiliului în ceea ce privește informațiile cheie destinate investitorilor și condițiile care trebuie îndeplinite pentru furnizarea informațiilor cheie destinate investitorilor sau a prospectului pe un suport durabil, altul decât hârtia, sau prin intermediul unui site web (JO L 176, 10.7.2010, pp. 1-15)

Regulamentul (UE) nr. 584/2010 al Comisiei din 1 iulie 2010 de punere în aplicare a Directivei 2009/65/CE a Parlamentului European și a Consiliului în ceea ce privește forma și conținutul scrisorii standard de notificare și ale atestării OPCVM-urilor, utilizarea mijloacelor electronice de comunicare între autoritățile competente în scopul notificării, procedurile de efectuare a verificărilor la fața locului și a investigațiilor și schimbul de informații dintre autoritățile competente (JO L 176, 10.7.2010, pp. 16-27)

Directiva 2010/43/UE a Comisiei din 1 iulie 2010 de punere în aplicare a Directivei 2009/65/CE a Parlamentului European și a Consiliului în ceea ce privește cerințele organizatorice, conflictele de interese, regulile de conduită, administrarea riscului și conținutul acordului dintre depozitar și societatea de administrare (JO L 176, 10.7.2010, pp. 42-61)

Directiva 2009/65/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 13 iulie 2009 de coordonare a actelor cu putere de lege și a actelor administrative privind organismele de plasament colectiv în valori mobiliare (OPCVM) (JO L 302, 17.11. 2009, pp. 32-96)

Modificările succesive aduse Directivei 2009/65/CE au fost integrate în textul de bază. Această versiune consolidată are doar un caracter informativ.

Data ultimei actualizări: 07.06.2018

Top