EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Transparența relațiilor financiare dintre autoritățile publice și întreprinderile publice

Transparența relațiilor financiare dintre autoritățile publice și întreprinderile publice

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Directiva 2006/111/CE – operațiuni contabile transparente în cadrul întreprinderilor publice

CARE ESTE ROLUL ACESTEI DIRECTIVE?

Directiva vizează asigurarea transparenței relațiilor financiare dintre țările Uniunii Europene (UE) și întreprinderile publice astfel încât să asigure concurența loială cu întreprinderile private și nediscriminarea față de acestea.

ASPECTE-CHEIE

  • În mod concret, țările UE trebuie să asigure transparența în ceea ce privește orice fonduri publice alocate întreprinderilor publice și modalitatea în care acestea sunt utilizate, precum și să asigure că veniturile și costurile unor astfel de întreprinderi sunt prezentate, în mod clar, în înregistrări contabile separate.
  • Aceste tipuri de relații financiare care fac obiectivul directivei includ aportul de capital, subvențiile sau creditele acordate în condiții privilegiate și compensarea pierderilor* de exploatare.
  • Țările UE trebuie să asigure că înregistrările contabile interne ale țărilor în cauză sunt separate în ceea ce privește diferitele activități și că toate costurile și veniturile sunt înregistrate corect în conformitate cu principiile adecvate de contabilitate a costurilor.
  • Anumite tipuri de relații financiare sunt excluse din sfera de aplicare a directivei, spre exemplu relațiile dintre țările UE și băncile centrale sau cu întreprinderile private care implică furnizarea de servicii improbabil să aibă un impact semnificativ asupra schimburilor comerciale dintre țările UE.
  • Țările UE trebuie să asigure că informațiile financiare relevante sunt puse la dispoziția Comisiei Europene pentru o perioadă de până la cinci ani de la data alocării fondurilor pentru întreprindere. Cu toate acestea, Comisia nu trebuie să divulge niciun fel de informații care fac obiectul obligației de păstrare a secretului profesional.
  • În ceea ce privește industria prelucrătoare, aceste informații trebuie furnizate anual Comisiei și trebuie să includă rapoartele și conturile anuale.

DE CÂND SE APLICĂ DIRECTIVA?

Se aplică de la 20 decembrie 2006. Directiva 2006/111/CE revizuiește și înlocuiește Directiva 80/723/CEE și modificările ulterioare ale acesteia. Directiva inițială 80/723/CEE a trebuit transpusă în legislația țărilor UE până în 1981.

CONTEXT

Pentru informații suplimentare, consultați:

TERMENI-CHEIE

Compensarea pierderilor: termen contabil care semnifică anularea efectului unei pierderi înregistrate prin compensarea acesteia cu un element profitabil.

DOCUMENTUL PRINCIPAL

Directiva 2006/111/CE a Comisiei din 16 noiembrie 2006 privind transparența relațiilor financiare dintre statele membre și întreprinderile publice, precum și transparența relațiilor financiare din cadrul anumitor întreprinderi (Versiune codificată) (JO L 318, 17.11.2006, pp. 17-25)

Data ultimei actualizări: 24.05.2019

Top