EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Impozitarea indirectă a majorărilor de capital

Impozitarea indirectă a majorărilor de capital

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Directiva 2008/7/CE – impozitarea indirectă a majorării de capital

CARE ESTE ROLUL ACESTEI DIRECTIVE?

  • Aceasta urmărește să reglementeze impozitarea indirectă a majorărilor de capital percepute de către țările UE. Impozitele indirecte sunt cele percepute pentru bunuri și servicii, spre deosebire de cele pe venituri sau profituri.
  • Deși în general interzice aceste impozite, în special impozitul pe capital*, aceasta permite anumitor țări să le perceapă în anumite condiții excepționale.

ASPECTE-CHEIE

Impozitele și societățile vizate

Directiva are ca obiectiv reglementarea impozitării indirecte a:

  • aporturilor la capitalul societăților de capital;
  • operațiunilor de restructurare a societăților de capital;
  • emiterii anumitor valori mobiliare și titluri de valoare (titluri de valoare pe termen lung care dau o rată fixă ​​a dobânzii).

Directiva vizează următoarele companii:

  • societățile pe acțiuni (societățile private ale căror proprietari sunt responsabili legal pentru datoriile lor numai în limita valorii capitalului investit);
  • societățile în comandită pe acțiuni (o parte a capitalului care provine din emisiunea de acțiuni);
  • societăților cu răspundere limitată.

În prezenta directivă, „societate de capital” înseamnă orice societate, firmă, asociație sau persoană juridică:

  • ale cărei acțiuni de capital sau active pot fi tranzacționate la o bursă de valori;
  • ai cărei membri au dreptul să transfere acțiunile lor și care sunt responsabili pentru datoriile societății numai în limita numărului de acțiuni deținute;
  • și, de regulă, orice altă entitate care funcționează pentru profit.

Directiva clarifică sensul expresiei „aporturi de capital” (care include constituirea unei societăți de capital sau transformarea într-o societate de capital ori majorarea capitalului social prin aporturi în natură sau prin capitalizarea profiturilor sau a rezervelor). De asemenea, aceasta definește operațiunile de restructurare, cum ar fi fuziunile prin aporturi în natură sau prin schimb de acțiuni.

Interzicerea impozitării indirecte a majorărilor de capital

Se interzice țărilor UE să aplice o impozitare indirectă pentru majorările de capital efectuate în favoarea societăților de capital.

Aceste tranzacții afectează în special următoarele:

  • aporturile de capital;
  • împrumuturile sau furnizarea de servicii sub formă de aporturi de capital;
  • înregistrarea sau orice altă formalitate necesară înainte de începerea activității pe care o societate trebuie să o îndeplinească în funcție de forma sa legală de constituire;
  • modificarea actului constitutiv al unei societăți*;
  • operațiunile de restructurare.

De asemenea, directiva interzice impozitarea indirectă a emiterii anumitor valori mobiliare și titluri de valoare. Totuși, țările UE pot impune anumite taxe de cesiune sau taxe sau taxa pe valoarea adăugată.

Exceptări

Norme speciale se aplică țărilor din UE care au aplicat o taxă pe contribuțiile de capital către societățile de capital (impozitul pe capital) la 1 ianuarie 2006. Aceste țări pot continua să aplice impozitul pe capital sub forma unei cote unice, care nu poate depăși 1 % și care poate fi aplicat numai aporturilor de capital, adică taxa pe capital nu poate fi imputată altor operațiuni, cum ar fi operațiunile de restructurare.

Impozitul pe capital poate fi aplicat de către o țară din UE doar dacă sediul administrativ al societății de capital este situat în țara respectivă la momentul în care are loc aportul de capital. În plus, impozitul pe capital poate fi perceput o singură dată în UE.

Societățile de capital care furnizează servicii de utilitate publică sau care urmăresc exclusiv obiective culturale ori sociale pot beneficia de exonerări de la impozitul pe capital.

DE CÂND SE APLICĂ DIRECTIVA?

Se aplică de la 12 martie 2008. Aceasta a trebuit transpusă în legislația țărilor UE până la 31 decembrie 2008.

TERMENI-CHEIE

Impozit pe capital: o taxă indirectă datorată atunci când se formează societăți de capital și care interferează cu libera circulație a capitalurilor.
Act constitutiv al unei societăți: constituirea societății sau actul juridic care instituie societatea.

DOCUMENTUL PRINCIPAL

Directiva 2008/7/CE a Consiliului din 12 februarie 2008 privind impozitarea indirectă a majorării de capital (JO L 46, 21.2.2008, pp. 11-22)

Modificările succesive aduse Directivei 2008/7/CE au fost integrate în textul de bază. Această versiune consolidată are doar un caracter informativ.

Data ultimei actualizări: 07.11.2017

Top