EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Tarifele de roaming în Uniunea Europeană

Legal status of the document This summary has been archived and will not be updated. See 'Tarifele de roaming în Uniunea Europeană' for an updated information about the subject.

Tarifele de roaming în Uniunea Europeană

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Regulamentul (UE) nr. 531/2012 – roamingul în rețelele publice de comunicații mobile în interiorul UE

CARE ESTE ROLUL ACESTUI REGULAMENT?

  • Obiectivul regulamentului este de a elimina tarifele de roaming pentru cei care călătoresc în interiorul UE. Acest lucru înseamnă că cetățenii UE care călătoresc în interiorul UE pot face apeluri telefonice, pot transmite mesaje SMS și pot accesa internetul pe telefonul mobil la același preț ca în propria țară.
  • De asemenea, regulamentul stabilește garanții pentru a asigura faptul că operatorii de telefonie mobilă sunt protejați împotriva abuzurilor și pot aplica noile norme referitoare la roaming fără a mări prețurile naționale.
  • Regulamentul (UE) 2017/920 modifică Regulamentul (UE) nr. 531/2012 începând cu 15 iunie 2017. Acesta introduce norme care limitează suma pe care o pot aplica operatorii de telefonie mobilă unul altuia pentru roaming (adică roaming cu ridicata) în UE.

ASPECTE-CHEIE

  • Costurile pentru apeluri, mesaje text și comunicații de date suportate în timpul călătoriei într-o altă țară din UE vor fi deduse din volumul național al utilizatorului.
  • Operatorii nu sunt obligați să ofere servicii de roaming; dacă oferă însă asemenea servicii, aceștia trebuie să respecte principiul „roam like at home” (roaming la prețurile de pe piața națională) și să încaseze de la utilizatori numai tariful național.
  • Regulamentul nu este menit să permită „roamingul permanent”, adică utilizarea permanentă a unei cartele de tip modul de identitate a abonatului (SIM) dintr-o altă țară a UE.
    • Operatorii pot detecta abuzurile de acest principiu analizând apelurile și utilizarea serviciilor mobile în roaming și pe piața națională pe o perioadă de patru luni.
    • Dacă un client își petrece majoritatea timpului în străinătate și își utilizează telefonul mobil mai mult în străinătate decât acasă, operatorul îi poate cere clientului să clarifice situația în termen de 14 zile.
    • Această verificare este menită să îi vizeze pe cei care petrec perioade îndelungate în străinătate, nu pe cei care se conectează periodic la rețeaua lor națională, cum sunt lucrătorii frontalieri.
  • Dacă un utilizator rămâne permanent în afara țării în care a fost eliberată cartela SIM, operatorul poate aplica o suprataxă:
    • maximum 0,032 EUR pe minut de apel vocal;
    • maximum 0,01 EUR pe mesaj prin serviciul de mesaje scurte (SMS);
    • maximum 7,70 EUR pe gigabyte de date transmise de la 15 iunie 2017 până la 31 decembrie 2017, urmând ca această sumă să scadă anual la data de 1 ianuarie, astfel: 6 EUR în 2018, 4,50 EUR în 2019, 3,50 EUR în 2020, 3 EUR în 2021 și 2,50 EUR în 2022.
  • În cazul „pachetelor de date deschise” naționale (adică trafic de date nelimitat sau la un preț unitar foarte mic), operatorul poate aplica o limită la traficul de date fără suprataxă în roaming. Această limită trebuie să fie peste un prag bazat pe prețul pachetului național și este suficient de mare pentru a acoperi nevoile de roaming ale majorității utilizatorilor. Peste această limită, clientul poate continua roamingul de date cu o suprataxă conform celor de mai sus.
  • Autoritatea națională de reglementare poate autoriza o exceptare de la principiul „roam like at home” în cazurile în care un operator poate arăta, pe baza unor dovezi, că nu poate oferi servicii „roam like at home” fără a-și mări prețurile naționale.

DE CÂND SE APLICĂ REGULAMENTUL?

Se aplică de la 1 iulie 2012.

CONTEXT

Pentru informații suplimentare, consultați:

DOCUMENTUL PRINCIPAL

Regulamentul (UE) nr. 531/2012 al Parlamentului European și al Consiliului din 13 iunie 2012 privind roamingul în rețelele publice de comunicații mobile în interiorul Uniunii (reformare) (JO L 172, 30.6.2012, pp. 10-35)

Modificările succesive aduse Regulamentului (UE) nr. 531/2012 au fost integrate în textul de bază. Această versiune consolidată are doar un caracter informativ.

DOCUMENTE CONEXE

Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2016/2286 al Comisiei din 15 decembrie 2016 de stabilire a unor norme detaliate cu privire la aplicarea politicii utilizării rezonabile, precum și la metodologia de evaluare a sustenabilității eliminării suprataxelor pentru serviciile de roaming cu amănuntul și la cererea care trebuie prezentată de furnizorul de servicii de roaming în scopul evaluării respective (JO L 344, 17.12.2016, pp. 46-62)

A se vedea versiunea consolidată.

Regulamentul (UE) 2015/2120 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 noiembrie 2015 de stabilire a unor măsuri privind accesul la internetul deschis și de modificare a Directivei 2002/22/CE privind serviciul universal și drepturile utilizatorilor cu privire la rețelele și serviciile electronice de comunicații și a Regulamentului (UE) nr. 531/2012 privind roamingul în rețelele publice de comunicații mobile în interiorul Uniunii (JO L 310, 26.11.2015, pp. 1-18)

Data ultimei actualizări: 08.02.2018

Top