EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Ambalajele și deșeurile de ambalaje

Ambalajele și deșeurile de ambalaje

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Directiva 94/62/CE privind ambalajele și deșeurile de ambalaje

CARE ESTE ROLUL ACESTEI DIRECTIVE?

Directiva 94/62/CE stabilește normele UE privind gestionarea ambalajelor și a deșeurilor de ambalaje.

Obiectivul Directivei 94/62/CE este de a contribui la:

  • armonizarea măsurilor naționale privind gestionarea ambalajelor și a deșeurilor de ambalaje; și
  • îmbunătățirea calității mediului prin prevenirea și reducerea impactului ambalajelor și al deșeurilor de ambalaje asupra mediului.

Directiva (UE) 2018/852 este cea mai recentă modificare adusă Directivei 94/62/EC și conține măsuri actualizate privind:

  • prevenirea producerii de deșeuri de ambalaje; și
  • promovarea reutilizării, a reciclării și a altor forme de valorificare a deșeurilor de ambalaje în locul eliminării finale a acestora, contribuind astfel la tranziția către o economie circulară*.

ASPECTE-CHEIE

Domeniul de aplicare

Directiva se aplică tuturor ambalajelor introduse pe piața europeană și tuturor deșeurilor de ambalaje, indiferent dacă acestea sunt utilizate sau provin din industrie, comerț, birouri, ateliere, servicii, gospodării sau din orice alt domeniu și indiferent de materialul utilizat.

Măsuri

Directiva, cu modificările ulterioare, le impune țărilor UE să ia măsuri, precum programe naționale, stimulente prin scheme de răspundere extinsă a producătorilor și alte instrumente economice, pentru a preveni generarea de deșeuri de ambalaje și a reduce la minimum impactul ambalajelor asupra mediului.

Țările UE ar trebui să încurajeze creșterea cotei de ambalaje reutilizabile* introduse pe piață și sistemele de reutilizare a ambalajelor în mod ecologic, fără a compromite siguranța alimentară sau siguranța consumatorilor. Printre măsuri se pot număra:

  • sisteme de returnare a garanției;
  • obiective;
  • stimulente economice;
  • procente minime de ambalaje reutilizabile introduse pe piață pentru fiecare tip de ambalaj etc.

De asemenea, țările UE trebuie să ia măsurile necesare pentru a atinge obiectivele de reciclare, care variază în funcție de materialul de ambalaj. În acest scop, ele trebuie să aplice noile reguli de calcul pentru raportarea cu privire la noile ținte de reciclare de atins până în 2025 și 2030.

Obiective

Până la 31 decembrie 2025, cel puțin 65 % din greutatea tuturor ambalajelor trebuie reciclată. Obiectivele de reciclare pentru fiecare material sunt:

  • 50 % pentru plastic;
  • 25 % pentru lemn;
  • 70 % pentru metale feroase;
  • 50 % pentru aluminiu;
  • 70 % pentru sticlă; și
  • 75 % pentru hârtie și carton.

Până la 31 decembrie 2030, cel puțin 70 % din greutatea tuturor ambalajelor trebuie reciclată. Această cerință înseamnă:

  • 55% pentru plastic;
  • 30% pentru lemn;
  • 80% pentru metale feroase;
  • 60% pentru aluminiu;
  • 75 % pentru sticlă; și
  • 85% pentru hârtie și carton.

Cerințe esențiale

Țările UE trebuie să se asigure că ambalajele introduse pe piață întrunesc cerințele esențiale cuprinse în anexa II la directivă:

  • limitarea greutății și a volumului ambalajului la cantitatea minimă necesară pentru a menține nivelul necesar de siguranță, igienă și acceptabilitate pentru produsul ambalat și pentru consumatori;
  • reducerea la minimum a prezenței substanțelor și materialelor periculoase în compoziția materialului de ambalaj și a componentelor acestuia;
  • proiectarea de ambalaje reutilizabile sau recuperabile, care poate include proiectarea în vederea reciclării materiale sau organice, precum și proiectarea pentru recuperarea energiei.

Directiva modificată a clarificat diferența dintre ambalajul recuperabil sub formă de compost și deșeurile de ambalaje biodegradabile și a specificat că ambalajele din plastic oxodegradabile (ambalaje din plastic cu aditivi care îl fac să se descompună în particule microscopice și contribuie la prezența de microplastice în mediu) nu sunt considerate biodegradabile.

Comisia Europeană examinează în prezent modalitatea de consolidare a cerințelor esențiale pentru a îmbunătăți proiectarea ambalajelor în vederea reutilizării și a promova o reciclare de înaltă calitate, precum și pentru a întări aplicarea cerințelor esențiale.

Sisteme de recuperare a ambalajelor

Țările UE ar trebui să se asigure că sunt înființate sisteme pentru returnarea și/sau colectarea ambalajelor folosite și/sau a deșeurilor de ambalaje, precum și reutilizarea sau recuperarea, inclusiv reciclarea ambalajelor și/sau a deșeurilor de ambalaje colectate.

Răspunderea producătorilor

  • Până la finalul anului 2024, țările UE ar trebui să asigure instituirea unor scheme de răspundere a producătorilor* Pentru toate ambalajele. Schemele de răspundere a producătorilor asigură finanțarea sau finanțarea și organizarea returnării și/sau a colectării ambalajelor folosite și/sau a deșeurilor de ambalaje și a canalizării acestora spre cea mai adecvată opțiune de gestionare a deșeurilor, precum și a reutilizării sau a reciclării ambalajelor colectate și a deșeurilor de ambalaje.
  • Aceste scheme vor trebui să respecte unele cerințe minime stabilite prin Directiva-cadru privind deșeurile, 2008/98/CE (a se vedea sinteza). Schemele ar trebui să contribuie la stimularea ambalajelor proiectate, produse și comercializate astfel încât să promoveze reutilizarea ambalajelor sau reciclarea de înaltă calitate a acestora și să reducă la minimum impactul ambalajelor și al deșeurilor de ambalaje asupra mediului.

Sisteme de informare și raportare

  • Un act de punere în aplicare, Decizia 2005/270/CE, stabilește formularele-tip, precum și regulile pentru calcularea, verificarea și raportarea datelor care trebuie furnizate de către țările UE Comisiei în fiecare an, pentru a monitoriza implementarea Directivei 94/62/CE.
  • Decizia (UE) 2019/665 modifică Decizia 2005/270/CE, introducând reguli noi pentru a o armoniza cu regulile noi din Directiva 94/62/CE în ceea ce privește calcularea atingerii obiectivelor de reciclare cu privire la:
    • posibilitatea de a lua în considerare – până la maximum 5 % din obiectivul de reciclare – ambalajele pentru vânzare reutilizabile [articolul 5 alineatul (2)];
    • posibilitatea de a lua în considerare ambalajele de lemn reparate în vederea reutilizării [în articolul 5 alineatul (3)];
    • calcularea cantității de metale din deșeurile de ambalaje separate din cenușa de vatră rezultată în urma incinerării (articolul 6a);
    • ambalajele compozite, care nu mai trebuie raportate în funcție de materialul preponderent, ci mai degrabă în funcție de materialul conținut în ambalaj, cu posibile derogări pentru materialele care reprezintă mai puțin de 5 % din masa totală a unității de ambalaj.
  • Noile norme de calculare vizează să asigure faptul că numai deșeurile care intră în operațiunea de reciclare sau deșeurile al căror statut de deșeu a încetat ar trebui utilizate pentru calcularea obiectivului de reciclare și, ca regulă generală, măsurarea deșeurilor ar trebui să se efectueze la intrarea în operațiunea de reciclare.
  • Decizia prevede un sistem avansat de control al calității privind datele raportate (date direct de la operatorii economici, utilizarea registrelor electronice), asigurând astfel o trasabilitate mai bună a datelor raportate, inclusiv cu privire la deșeurile exportate în țări din afara UE în vederea reciclării.
  • Decizia (UE) 2019/665 introduce și ea modificări ale formularelor-tip de raportare a datelor în temeiul articolului 12 din Directiva 94/62/CE. Formularele-tip ar trebui să ia în considerare informațiile privind ambalajele reutilizabile introduse pe piață pentru prima dată și privind numărul de rotații pe care le efectuează ambalajele în fiecare an – informații esențiale pentru a stabili cota ambalajelor reutilizabile în comparație cu ambalajele de unică folosință. Întrucât ambalajele de vânzare reutilizabile pot fi luate în considerare în contextul obiectivelor de reciclare, trebuie să se facă distincție între ambalajele de vânzare reutilizabile și alte ambalaje reutilizabile.

DE CÂND SE APLICĂ DIRECTIVELE?

  • Directiva 94/62/CE se aplică de la 31 decembrie 1994, iar țările UE au avut obligația de a o transpune în legislația proprie până la 30 iunie 1996.
  • Directiva de modificare (UE) 2018/852 se aplică de la 4 iulie 2018, iar țările UE au avut obligația de a o transpune în legislația proprie până la 5 iulie 2020.

CONTEXT

Pentru informații suplimentare, consultați:

TERMENI-CHEIE

Economie circulară: o economie circulară reduce la minimum consumul de resurse, deșeurile, emisiile și pierderile de energie. Aceasta se poate realiza prin proiectare rezistentă, întreținere, reparare, reutilizare și reciclare. Economia circulară contrastează cu economia liniară, care extrage resursele, le utilizează, iar apoi le aruncă.
Ambalaje reutilizabile: ambalaje care au fost concepute, proiectate și introduse pe piață pentru a realiza mai multe cicluri pe durata lor de viață sau pentru a fi reutilizate în același scop pentru care au fost concepute.
Scheme de răspundere extinsă a producătorilor: sisteme instituite pentru a asigura faptul că producătorii poartă responsabilitatea financiară sau responsabilitatea financiară și organizatorică pentru gestionarea etapei de deșeuri din ciclul de viață al unui produs. Variind taxele datorate de către producători pentru introducerea de ambalaje pe piață, schemele de răspundere extinsă a producătorilor le permit producătorilor și țărilor UE să încurajeze proiectarea de produse și de componente ale acestora care să respecte mai mult mediul.

DOCUMENTUL PRINCIPAL

Directiva 94/62/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 20 decembrie 1994 privind ambalajele și deșeurile de ambalaje (JO L 365, 31.12.1994, pp. 10-23)

Modificările succesive aduse Directivei 94/62/CE au fost integrate în textul de bază. Această versiune consolidată are doar un caracter informativ.

DOCUMENTE CONEXE

Directiva 2008/98/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 19 noiembrie 2008 privind deșeurile și de abrogare a anumitor directive (JO L 312, 22.11.2008, pp. 3-30)

A se vedea versiunea consolidată.

Decizia 2005/270/CE a Comisiei din 22 martie 2005 de stabilire a tabelelor corespunzătoare sistemului de baze de date în conformitate cu Directiva 94/62/CE a Parlamentului European și a Consiliului privind ambalajele și deșeurile de ambalaje (JO L 86, 5.4.2005, pp. 6-12)

A se vedea versiunea consolidată.

Data ultimei actualizări: 15.06.2020

Top