EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Produse alimentare pe bază de cereale și alimente pentru copii destinate sugarilor și copiilor de vârstă mică

Produse alimentare pe bază de cereale și alimente pentru copii destinate sugarilor și copiilor de vârstă mică

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Directiva 2006/125/CE privind produsele alimentare pe bază de cereale și alimentele pentru copii destinate sugarilor și copiilor de vârstă mică

CARE ESTE ROLUL ACESTEI DIRECTIVE?

  • Aceasta stabilește reguli armonizate pentru compoziția și etichetarea produselor alimentare pe bază de cereale și a alimentelor pentru copii destinate sugarilor* și copiilor de vârstă mică*.
  • Aceste produse sunt atent monitorizate, deoarece pot conține reziduuri de pesticide* care pot pune în pericol sănătatea acestui grup sensibil de populație. Reziduurile de pesticide sunt interzise sau controlate pe baza cantităților maxime admise, care nu pot depăși valorile zilnice admise de aport.
  • Este o directivă specifică în sensul Directivei 89/398/CEE, directivă care a fost înlocuită de atunci cu Regulamentul (UE) nr. 609/2013 privind alimentele destinate sugarilor și copiilor de vârstă mică, alimentele în scopuri medicale speciale și dieta totală de înlocuire pentru controlul greutății (a se vedea sinteza).
  • Aceasta codifică directivele anterioare 96/5/CE, 98/36/CE, 1999/39/CE și 2003/13/CE.

ASPECTE-CHEIE

Domeniul de aplicare

Această directivă acoperă produsele alimentare destinate unei utilizări nutriționale speciale care îndeplinesc cerințele nutriționale ale sugarilor și copiilor de vârstă mică în stare bună de sănătate și sunt destinate utilizării de către sugari în timp ce sunt înțărcați și de copiii de vârstă mică ca supliment la dieta lor și/sau pentru adaptarea lor progresivă la mâncarea obișnuită.

Acestea cuprind:

  • alimente procesate pe bază de cereale, care sunt împărțite în următoarele patru categorii:
    • cereale simple care sunt sau trebuie reconstituite cu lapte sau alte lichide nutritive corespunzătoare;
    • cereale cu adaos mare de proteine, care sunt sau trebuie să fie reconstituite cu apă sau alt lichid fără proteine;
    • paste care urmează să fie utilizate după fierberea în apă clocotită sau în alte lichide corespunzătoare;
    • pesmeți și biscuiți care urmează să fie folosiți ca atare sau, după pulverizare, cu adaos de apă, lapte sau alte lichide corespunzătoare;
  • alimente pentru copii, altele decât preparatele pe bază de cereale procesate.

Prezenta directivă nu se aplică sortimentelor de lapte destinate copiilor de vârstă mică.

Obligație generală

Țările UE trebuie să se asigure că numai produsele care respectă prezenta directivă sunt vândute.

Compoziţie

  • La fabricarea alimentelor în cauză pot fi utilizate numai ingrediente adecvate pentru o anumită utilizare nutrițională pentru sugari și copii de vârstă mică (susținute de date științifice).
  • Preparatele pe bază de cereale trebuie să respecte criteriile privind compoziția specificate în anexa I.
  • Alimentele pentru copii descrise în anexa II trebuie să respecte criteriile de compoziție specificate în aceasta.
  • Numai substanțele nutriționale enumerate în anexa IV pot fi adăugate la fabricarea preparatelor pe bază de cereale și a alimentelor pentru copii în limitele maxime stabilite de directivă. Criteriile de puritate pentru aceste substanțe trebuie stabilite într-o etapă ulterioară.
  • Preparatele pe bază de cereale și alimentele pentru copii nu pot conține nicio substanță în cantități care să pună în pericol sănătatea sugarilor și a copiilor mici [a se vedea Regulamentul (CE) nr. 1881/2006] (a se vedea sinteza).

Etichetarea

Pe lângă informațiile obligatorii prevăzute de Regulamentul (UE) nr. 1169/2011 (a se vedea sinteza), etichetarea trebuie să conțină următoarele informații:

  • vârsta de la care poate fi utilizat produsul, care nu trebuie să fie mai mică de patru luni. Produsele recomandate pentru utilizare de la vârsta de patru luni pot indica faptul că sunt adecvate începând cu acea vârstă, cu excepția cazului în care persoanele cu calificare în medicină, nutriție etc. recomandă altfel;
  • prezența sau absența glutenului dacă vârsta indicată de la care produsul poate fi utilizat este sub șase luni;
  • valoarea energetică disponibilă (în kJ și kcal), precum și conținutul de proteine, carbohidrați și lipide (în formă numerică) la 100 g sau 100 ml de produs vândut și, după caz, la cantitatea specificată de produs, așa cum este propus pentru consum;
  • cantitatea medie a fiecărei substanțe minerale și a fiecărei vitamine reglementată de un nivel specific în anexa I și, respectiv, anexa II, exprimată în formă numerică, la 100 g sau 100 ml de produs vândut și, după caz, la cantitatea specificată a produsul propus pentru consum;
  • instrucțiuni pentru pregătirea adecvată, atunci când este necesar, și o declarație cu privire la importanța respectării acestor instrucțiuni.

Etichetarea poate include informații neobligatorii:

  • cantitatea medie de substanțe nutritive prevăzute în anexa IV (sub formă numerică) la 100 g sau 100 ml de produs, astfel cum a fost vândut și, după caz, la fiecare cantitate specificată de produs, astfel cum este propus pentru consum;
  • informații despre vitamine și minerale prezentate în anexa V (ca procent din valorile de referință date în aceasta) la 100 g sau 100 ml de produs vândut și, după caz, la cantitatea specificată de produs, astfel cum este propus pentru consum, cu condiția ca cantitățile prezente să fie cel puțin egale cu 15 % din valorile de referință.

Nivelurile maxime de pesticide

  • Această directivă stabilește nivelul maxim admis de reziduuri de pesticide din alimentele pe bază de cereale procesate și alimentele pentru bebeluși la 0,01 mg/kg, cu excepția anumitor substanțe ale căror limite sunt stabilite în anexa VI.
  • Pentru determinarea prezenței reziduurilor de pesticide trebuie utilizate metode analitice standardizate.

Pesticide interzise

  • Această directivă interzice utilizarea anumitor pesticide în produsele agricole destinate alimentelor pentru copii (lista din anexa VII).
  • Pentru pesticide sau metaboliți ai pesticidelor din această listă, nivelul maxim de 0,01 mg/kg poate fi excesiv pentru sugari și copii mici. Acesta este cazul pesticidelor sau metaboliților pesticidelor cu un aport zilnic acceptabil mai mic de 0,0005 mg/kg greutate corporală.
  • Limita de cuantificare a metodelor analitice este de 0,003 mg/kg. La acest nivel, se consideră că pesticidele nu au fost utilizate. Această limită poate fi modificată în lumina progresului tehnic sau a datelor privind contaminarea mediului înconjurător.

DE CÂND SE APLICĂ DIRECTIVA?

Se aplică de la 26 decembrie 2006.

CONTEXT

Pentru informații suplimentare, consultați:

TERMENI-CHEIE

Sugar: copil cu vârstă mai mică de 12 luni.
Copii de vârstă mică: copii cu vârsta între unu și trei ani.
Reziduuri de pesticide: reziduul unui produs fitosanitar prezent în produsele alimentare pe bază de cereale și în alimentele destinate copiilor, inclusiv a metaboliților săi (produse intermediare create în timpul metabolismului celular) și a produselor rezultate din degradarea sau reacția acestuia.

DOCUMENTUL PRINCIPAL

Directiva 2006/125/CE a Comisiei din 5 decembrie 2006 privind preparatele pe bază de cereale și alimentele pentru copii destinate sugarilor și copiilor de vârstă mică (Versiune codificată) (JO L 339, 6.12.2006, pp. 16-35)

DOCUMENTE CONEXE

Regulamentul (UE) nr. 609/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 12 iunie 2013 privind alimentele destinate sugarilor și copiilor de vârstă mică, alimentele destinate unor scopuri medicale speciale și înlocuitorii unei diete totale pentru controlul greutății și de abrogare a Directivei 92/52/CEE a Consiliului, a Directivelor 96/8/CE, 1999/21/CE, 2006/125/CE și 2006/141/CE ale Comisiei, a Directivei 2009/39/CE a Parlamentului European și a Consiliului și a Regulamentelor (CE) nr. 41/2009 și (CE) nr. 953/2009 ale Comisiei (JO L 181, 29.6.2013, pp. 35-56)

Modificările succesive aduse Regulamentului (UE) nr. 609/2013 au fost integrate în textul de bază. Această versiune consolidată are doar un caracter informativ.

Regulamentul (CE) nr. 1881/2006 al Comisiei din 19 decembrie 2006 de stabilire a nivelurilor maxime pentru anumiți contaminanți din produsele alimentare (JO L 364, 20.12.2006, pp. 5-24)

A se vedea versiunea consolidată.

Regulamentul (CE) nr. 396/2005 al Parlamentului European și al Consiliului din 23 februarie 2005 privind conținuturile maxime aplicabile reziduurilor de pesticide din sau de pe produse alimentare și hrana de origine vegetală și animală pentru animale și de modificare a Directivei 91/414/CEE (JO L 70, 16.3.2005, pp. 1-16)

A se vedea versiunea consolidată.

Data ultimei actualizări: 12.06.2020

Top