EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Legislația primară a Uniunii Europene

Legislația primară a Uniunii Europene

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Legislația primară a UE

CE ESTE LEGISLAȚIA PRIMARĂ?

ASPECTE-CHEIE

Legislația primară, cunoscută și ca sursă primară, derivă din:

  • 1.

    tratatele fondatoare;

  • 2.

    tratatele de modificare;

  • 3.

    tratatele de aderare;

  • 4.

    protocoalele anexate la tratatele respective;

  • 5.

    acordurile suplimentare care modifică anumite secțiuni ale tratatelor fondatoare;

  • 6.

Domeniul de aplicare a legislației primare

CONTEXT

Pe lângă dreptul primar, legislația UE se bazează pe surse secundare și pe surse complementare:

Acordurile internaționale cu țări din afara UE sau cu organizații internaționale constituie, de asemenea, parte integrantă a legislației UE. Aceste acorduri sunt separate de dreptul primar și de legislația secundară și formează o categorie sui generis (adică o categorie unică în sine). În conformitate cu hotărârea CJUE în cauza Demirel împotriva Stadt Schwäbisch Gmünd, acordurile internaționale pot avea efect direct, iar forța lor juridică este superioară dreptului derivat, care trebuie, prin urmare, să le respecte. Un acord internațional se aplică direct dacă conține o obligație clară și precisă care nu este supusă adoptării unei măsuri ulterioare.

DOCUMENTUL PRINCIPAL

Versiune consolidată a Tratatului privind Uniunea Europeană și a Tratatului privind funcționarea Uniunii Europene – Tratatul privind Uniunea Europeană (versiune consolidată) – Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (versiune consolidată) – Protocoale – Anexe la Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene – Declarații anexate la Actul final al Conferinței interguvernamentale care a adoptat Tratatul de la Lisabona semnat la 13 decembrie 2007 – Tabele de corespondență (JO C 202, 7.6.2016, pp. 1-388).

Data ultimei actualizări: 12.10.2022



(1) Regatul Unit s-a retras din Uniunea Europeană și, începând cu 1 februarie 2020, are statut de țară terță (țară din afara UE).

Top