EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Implicarea UE în eforturile de unificare a normelor dreptului internațional privat

Implicarea UE în eforturile de unificare a normelor dreptului internațional privat

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Decizia 2006/719/CE – aderarea la Conferința de la Haga de drept internațional privat

CARE ESTE ROLUL ACESTEI DECIZII?

ASPECTE-CHEIE

  • Într-o altă declarație (anexa III), UE s-a angajat să examineze dacă este în interesul său să se alăture convențiilor existente de la Haga acolo unde are competență.

DE CÂND SE APLICĂ DECIZIA?

UE este membră a HCCH de la 3 aprilie 2007.

CONTEXT

  • La 28 noiembrie 2002, Consiliul a autorizat Comisia Europeană să negocieze condițiile și modalitățile de aderare la HCCH.
  • Statutul HCCH a trebuit să fie modificat pentru a permite UE – o organizație regională de integrare economică – să adere. În iunie 2005, conferința diplomatică a HCCH a adoptat modificările necesare prin consens.
  • Ca urmare a negocierilor de succes cu HCCH, Comisia a prezentat o propunere pentru această decizie a Consiliului privind aderarea Comunității Europene (în prezent, a Uniunii Europene) la HCCH. Parlamentul European și-a dat avizul în septembrie 2006.
  • 82 de țări plus UE sunt membre ale HCCH.

TERMENI-CHEIE

Conferința de la Haga de drept internațional privat: o organizație interguvernamentală internațională care lucrează pentru unificarea treptată a normelor de drept internațional privat în țările participante. Aceasta pregătește instrumente juridice multilaterale (inclusiv instrumente fără caracter obligatoriu) și asigură monitorizarea necesară.
Dreptul internațional privat: cunoscut și ca conflict de legi, este un ansamblu de reguli de drept procedural care determină care este sistemul juridic care guvernează și care este legea țării în care se aplică o anumită dispută juridică. Aceste reguli se aplică atunci când o dispută juridică are un element internațional, cum ar fi un contract convenit de părți aflate în state diferite.

DOCUMENTUL PRINCIPAL

Decizia 2006/719/CE a Consiliului din 5 octombrie 2006 privind aderarea Comunității Europene la Conferința de la Haga de drept internațional privat (JO L 297, 26.10.2006, pp. 1-14)

Data ultimei actualizări: 04.12.2017

Top