EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Asigurarea controalelor adecvate privind produsele alimentare și furajele

Legal status of the document This summary has been archived and will not be updated. See 'Aplicarea normelor UE pentru lanțul agroalimentar' for an updated information about the subject.

Asigurarea controalelor adecvate privind produsele alimentare și furajele

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Regulamentul (CE) nr. 882/2004 privind controalele oficiale efectuate pentru a asigura verificarea conformității cu legislația privind hrana pentru animale și produsele alimentare și cu normele de sănătate animală și de bunăstare a animalelor

CARE ESTE ROLUL ACESTUI REGULAMENT?

Regulamentul vizează garantarea respectării în Uniunea Europeană (UE) a unor standarde ridicate pentru produsele alimentare și hrana pentru animale. Controalele oficiale au loc pentru a verifica dacă diferitele acte legislative sunt puse în aplicare pe deplin.

Regulamentul acoperă lacunele legislației existente în domeniu prin reorganizarea controalelor oficiale în sensul integrării acestora în toate etapele de producție din toate sectoarele. Actul legislativ stabilește sarcinile inspectorilor de la nivel național și de la nivelul UE. Acesta urmărește prevenirea, eliminarea sau reducerea la niveluri acceptabile a riscurilor care ar putea apărea pentru oameni și animale, garantarea practicilor loiale în comerțul cu hrană pentru animale și produse alimentare, precum și protejarea populației.

ASPECTE-CHEIE

  • Autoritățile naționale trebuie să efectueze controale oficiale periodice și fără avertisment prealabil în baza oricărui risc identificat, a antecedentelor unui întreprinzător în materie de respectare a normelor și în baza oricărei informații ce ar putea indica o neconformitate.
  • Controalele pot fi efectuate în orice etapă a producției, a procesării sau a distribuției.
  • Fiecare guvern din UE trebuie să desemneze o autoritate națională responsabilă de eficacitatea și independența controalelor.
  • Guvernele trebuie să se asigure de disponibilitatea resurselor financiare adecvate pentru a furniza personalul necesar și alte resurse necesare.
  • Trebuie să existe planuri naționale de intervenție care să poată fi puse în aplicare în cazul în care apare o urgență și se constată că produsele alimentare sau hrana pentru animale prezintă un risc grav pentru oameni sau pentru animale.
  • Planurile de control naționale multianuale conțin informații generale cu privire la structura și organizarea sistemelor de control. Acestea sunt raportate anual Comisiei.
  • Publicul general trebuie să aibă acces la informațiile privind controalele efectuate, cu excepția celor care constituie un secret profesional, cum ar fi materialele confidențiale sau datele cu caracter personal.
  • Sunt desemnate laboratoare speciale pentru analizarea mostrelor prelevate cu ocazia controalelor.
  • Controalele vizează și importurile de produse alimentare și de hrană pentru animale provenite din afara UE.
  • Comisia Europeană efectuează audituri generale și specifice în țările UE pentru a verifica dacă sunt puse în aplicare planurile de control naționale multianuale.
  • Regulamentul (UE) nr. 652/2014 prevede alocarea de fonduri din bugetul UE pentru acoperirea costurilor suportate de autoritățile naționale, de țările din afara UE și de organizațiile internaționale. Suma prevăzută pentru perioada 2014-2020 este de 1 891 936 000 de euro.

Abrogare

Regulamentul este abrogat și înlocuit cu Regulamentul (UE) 2017/625 (a se vedea rezumatul Aplicarea normelor UE pentru lanțul agroalimentar) începând cu 14 decembrie 2019.

DE CÂND SE APLICĂ REGULAMENTUL?

Se aplică de la 20 mai 2004.

CONTEXT

Pentru informații suplimentare, consultați:

DOCUMENTUL PRINCIPAL

Regulamentul (CE) nr. 882/2004 al Parlamentului European și al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind controalele oficiale efectuate pentru a asigura verificarea conformității cu legislația privind hrana pentru animale și produsele alimentare și cu normele de sănătate animală și de bunăstare a animalelor (JO L 165, 30.4.2004, pp. 1-141)

Modificările succesive aduse Regulamentului (CE) nr. 882/2004 au fost integrate în textul de bază. Această versiune consolidată are doar un caracter informativ.

Data ultimei actualizări: 19.06.2015

Top