EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32017R0827

Regulamentul (UE) 2017/827 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 mai 2017 de modificare a Regulamentului (UE) nr. 258/2014 de instituire a unui program al Uniunii de sprijinire a activităților specifice din domeniul raportării financiare și al auditului pentru perioada 2014-2020 (Text cu relevanță pentru SEE. )

OJ L 129, 19.5.2017, p. 24–26 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 31/12/2020

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2017/827/oj

19.5.2017   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 129/24


REGULAMENTUL (UE) 2017/827 AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI

din 17 mai 2017

de modificare a Regulamentului (UE) nr. 258/2014 de instituire a unui program al Uniunii de sprijinire a activităților specifice din domeniul raportării financiare și al auditului pentru perioada 2014-2020

(Text cu relevanță pentru SEE)

PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 114,

având în vedere propunerea Comisiei Europene,

după transmiterea proiectului de act legislativ către parlamentele naționale,

având în vedere avizul Comitetului Economic și Social European (1),

hotărând în conformitate cu procedura legislativă ordinară (2),

întrucât:

(1)

Pe baza Regulamentului (UE) nr. 258/2014 al Parlamentului European și al Consiliului (3), Fundația pentru standarde internaționale de raportare financiară (Fundația IFRS), care este succesorul legal al fundației Comitetului pentru Standardele Internaționale de Contabilitate, și Consiliul de supraveghere a interesului public (PIOB) beneficiază de cofinanțare din partea Uniunii sub forma unor granturi de funcționare până la 31 decembrie 2020.

(2)

Pe baza Regulamentului (UE) nr. 258/2014, Grupul consultativ european pentru raportarea financiară (EFRAG) a beneficiat de cofinanțare din partea Uniunii sub forma unor granturi de funcționare până la 31 decembrie 2016.

(3)

La 12 noiembrie 2013, Comisia a publicat raportul elaborat de Philippe Maystadt, consilierul special al comisarului responsabil de piața internă și servicii („raportul consilierului special”), în care acesta a evidențiat potențialele reforme în ceea ce privește guvernanța EFRAG, care urmăresc să consolideze contribuția Uniunii la elaborarea standardelor internaționale de contabilitate.

(4)

Comisia a monitorizat îndeaproape punerea în aplicare a reformei guvernanței EFRAG și a informat în mod corespunzător Parlamentul European și Consiliul cu privire la progresele înregistrate în acest sens. Ținând cont de aceasta, este adecvat să se continue finanțarea EFRAG pentru perioada 2017-2020, pentru a se îndeplini obiectivele pe termen lung ale programului Uniunii de sprijinire a unor activități specifice în domeniul raportării financiare și al auditului.

(5)

Consiliul EFRAG, care reflectă o reprezentare echilibrată a intereselor publice și private, ar trebui să se asigure că membrii săi se angajează să acționeze în interesul public european. Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare și Piețe, Autoritatea Bancară Europeană, Autoritatea Europeană de Asigurări și Pensii Ocupaționale și Banca Centrală Europeană sunt invitate să contribuie în mod activ pe cât posibil la lucrările Consiliului EFRAG.

(6)

Comisia ar trebui să prezinte Parlamentului European și Consiliului un raport anual privind principalele realizări și activități ale EFRAG din anul precedent. Raportul respectiv ar trebui de asemenea să examineze evoluțiile în ceea ce privește criteriul „binelui public lărgit” și să ofere o trecere în revistă detaliată a evoluțiilor în domeniul standardelor internaționale de raportare financiară (IFRS). Standardele de contabilitate nu ar trebui să pericliteze stabilitatea financiară din Uniune și nici să stânjenească dezvoltarea economică a Uniunii.

(7)

În ceea ce privește dezvoltarea IFRS, a PIOB și a EFRAG, raportul anual al Comisiei ar trebui să se refere și la măsurile subsecvente și la transpunerea în practică a recomandărilor Parlamentului European. În afară de aceasta, Fundația IFRS, PIOB și EFRAG sunt încurajate să participe cu regularitate, cel puțin anual, la audierile organizate de Parlamentul European, cu scopul de a oferi o relatare completă cu privire la evoluțiile standardelor internaționale de raportare financiară și audit.

(8)

Comisia ar trebui să ofere cu mai mare regularitate Parlamentului European și Consiliului informații referitoare la activitățile comune ale Fundației IFRS, ale PIOB și ale EFRAG, dat fiind că aceste trei organisme sunt cofinanțate de Uniune și acționează cu aceleași obiective.

(9)

De asemenea, Comisia ar trebui să analizeze posibile modificări ale funcționării și ale statutului juridic privat al EFRAG pe termen lung.

(10)

Prin urmare, Regulamentul (UE) nr. 258/2014 ar trebui modificat în mod corespunzător.

(11)

Întrucât obiectivul prezentului regulament, și anume majorarea bugetului unui program al Uniunii pentru perioada 2017-2020 în vederea sprijinirii activităților realizate de EFRAG care contribuie la îndeplinirea obiectivelor de politică ale Uniunii în materie de raportare financiară, nu poate fi realizat într-un mod satisfăcător de către statele membre, dar, având în vedere amploarea și efectele sale, poate fi realizat mai bine la nivelul Uniunii, aceasta poate adopta măsuri în conformitate cu principiul subsidiarității, astfel cum este prevăzut la articolul 5 din Tratatul privind Uniunea Europeană. În conformitate cu principiul proporționalității, astfel cum este enunțat la articolul respectiv, prezentul regulament nu depășește ceea ce este necesar pentru atingerea acestui obiectiv.

(12)

Pentru a asigura continuitatea finanțării pentru EFRAG, prezentul regulament ar trebui să intre în vigoare la data publicării sale și să se aplice începând cu 1 ianuarie 2017,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Regulamentul (UE) nr. 258/2014 se modifică după cum urmează:

1.

La articolul 3 alineatul (1) litera (a), punctul (i) se înlocuiește cu următorul text:

„(i)

EFRAG;”.

2.

Articolul 6 se modifică după cum urmează:

(a)

alineatul (1) se înlocuiește cu următorul text:

„(1)   Pachetul financiar pentru punerea în aplicare a programului în perioada 2014-2020 este de 57 007 000 EUR în prețuri curente.”;

(b)

la alineatul (3), litera (a) se înlocuiește cu următorul text:

„(a)

pentru EFRAG: 23 134 000 EUR;”.

3.

Articolul 9 se modifică după cum urmează:

(a)

se introduce următorul alineat:

„(4a)   În ceea ce privește Fundația IFRS și IASB, raportul menționat la alineatul (3) evaluează și guvernanța acestora, în special în ceea ce privește transparența, prevenirea conflictelor de interese și diversitatea experților, precum și măsurile adoptate pentru a se asigura reprezentarea largă a intereselor și responsabilizarea publică.

În plus, în vederea asigurării unor standarde de contabilitate de înaltă calitate și a unor standarde înalte de transparență, responsabilizare și integritate, raportul identifică și evaluează acțiunile întreprinse în cadrul Fundației IFRS care privesc, printre altele, accesul public la documente, dialogul deschis cu instituțiile europene și cu diverse părți interesate, normele privind transparența reuniunilor părților interesate și instituirea de registre de transparență.”;

(b)

alineatul (5) se înlocuiește cu următorul text:

„(5)   În ceea ce privește PIOB și organizația care îi succede acestuia, raportul menționat la alineatul (3) prezintă evoluțiile legate de diversificarea finanțării și evaluează modul în care activitatea PIOB contribuie la îmbunătățirea calității auditului, inclusiv la integritatea profesiei de audit. În cazul în care finanțarea din partea IFAC dintr-un anumit an se ridică la peste două treimi din totalul finanțării anuale a PIOB, Comisia propune limitarea contribuției anuale a acesteia pentru anul respectiv la maximum 300 000 EUR.”;

(c)

se introduce următorul alineat:

„(6a)   În ceea ce privește EFRAG, raportul menționat la alineatul (3) evaluează începând din 2018:

(a)

dacă criteriul «binelui public extins», astfel cum se recomandă în raportul consilierului special, a fost respectat în cursul procesului de adoptare desfășurat în anul precedent;

(b)

dacă Parlamentul European și Consiliul au fost implicate încă de la început în elaborarea standardelor de raportare financiară în general și în procesul de adoptare în special;

(c)

dacă structura de finanțare a EFRAG este suficient de diversificată și echilibrată pentru a-i permite să își îndeplinească misiunea de interes public într-un mod independent și eficient; și

(d)

guvernanța EFRAG, îndeosebi în ceea ce privește transparența, și măsurile întreprinse pentru a se asigura reprezentarea largă a intereselor și responsabilizarea publică.

În plus, raportul identifică și evaluează acțiunile întreprinse în cadrul EFRAG cu scopul de a se asigura standarde înalte de responsabilizare democratică, de transparență și de integritate care, printre altele, privesc accesul public la documente, dialogul deschis cu instituțiile europene și cu diverse părți interesate, instituirea unor registre obligatorii de transparență și a unor norme privind transparența întâlnirilor părților interesate, precum și a unor norme interne, în special privind prevenirea conflictelor de interese.”

Articolul 2

Prezentul regulament intră în vigoare la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Se aplică de la 1 ianuarie 2017.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Strasbourg, 17 mai 2017.

Pentru Parlamentul European

Președintele

A. TAJANI

Pentru Consiliu

Președintele

C. ABELA


(1)  JO C 303, 19.8.2016, p. 147.

(2)  Poziția Parlamentului European din 27 aprilie 2017 (nepublicată încă în Jurnalul Oficial) și Decizia Consiliului din 11 mai 2017.

(3)  Regulamentul (UE) nr. 258/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 3 aprilie 2014 de instituire a unui program al Uniunii de sprijinire a activităților specifice din domeniul raportării financiare și al auditului pentru perioada 2014-2020 și de abrogare a Deciziei nr. 716/2009/CE (JO L 105, 8.4.2014, p. 1).


Top