EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32008L0049

Directiva 2008/49/CE a Comisiei din 16 aprilie 2008 de modificare a anexei II la Directiva 2004/36/CE a Parlamentului European și a Consiliului privind criteriile de efectuare a inspecțiilor la sol pe aeronavele care folosesc aeroporturile comunitare (Text cu relevanță pentru SEE)

OJ L 109, 19.4.2008, p. 17–26 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 04/07/2012

ELI: http://data.europa.eu/eli/dir/2008/49/oj

19.4.2008   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 109/17


DIRECTIVA 2008/49/CE A COMISIEI

din 16 aprilie 2008

de modificare a anexei II la Directiva 2004/36/CE a Parlamentului European și a Consiliului privind criteriile de efectuare a inspecțiilor la sol pe aeronavele care folosesc aeroporturile comunitare

(Text cu relevanță pentru SEE)

COMISIA COMUNITĂȚILOR EUROPENE,

având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene,

având în vedere Directiva 2004/36/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 21 aprilie 2004 privind siguranța aeronavelor țărilor terțe care folosesc aeroporturile comunitare (1), în special articolul 12 alineatul (2),

întrucât:

(1)

Directiva 2004/36/CE introduce o abordare armonizată cu privire la aplicarea eficientă a standardelor internaționale de siguranță în Comunitate prin armonizarea normelor și a procedurilor de inspecție la sol a aeronavelor din țările terțe care aterizează pe aeroporturi situate în statele membre. Directiva solicită statelor membre să efectueze inspecții la sol ale aeronavelor din țări terțe care aterizează pe oricare dintre aeroporturile sale deschise traficului aerian internațional, urmând o procedură armonizată, și să participe la colectarea și schimbul de informații privind inspecțiile la sol efectuate.

(2)

Obligațiile comunitare ale statelor membre care decurg din Directiva 2004/36/CE pot fi îndeplinite, în mare măsură, prin participarea voluntară a acestora la Programul de evaluare a siguranței aeronavelor străine (SAFA), inițiat în 1996 de Conferința Europeană pentru Aviația Civilă (CEAC), a cărei administrare a fost delegată Autorităților Aeronautice Civile Reunite (JAA).

(3)

Începând cu 1 ianuarie 2007, programul SAFA a trecut exclusiv în competența Comunității și este în prezent administrat de Comisie, care este la rândul său asistată de Agenția Europeană de Siguranță a Aviației (EASA) conform dispozițiilor Regulamentului (CE) nr. 768/2006 al Comisiei din 19 mai 2006 de punere în aplicare a Directivei 2004/36/CE a Parlamentului European și a Consiliului cu privire la colectarea și la schimbul de informații referitoare la siguranța aeronavelor care folosesc aeroporturile comunitare și la gestionarea sistemului informațional (2).

(4)

Programul SAFA trebuie completat cu măsuri adecvate care să vizeze asigurarea unor standarde comune de efectuare a inspecțiilor la sol, cum ar fi un manual privind inspecțiile la sol.

(5)

Anexa II la Directiva 2004/36/CE conține doar criterii foarte generale, deoarece, în momentul adoptării acesteia, orientările și procedurile tehnice erau publicate și actualizate cu regularitate de către JAA și, ulterior, puse în aplicare voluntar de către statele participante la CEAC afiliate la programul SAFA.

(6)

Având în vedere transferul programului SAFA în competența Comunității și importanța sporită pe care Comisia o atribuie rezultatelor inspecțiilor la sol efectuate în cadrul programului SAFA la luarea deciziilor sale privind includerea transportatorilor pe lista comunitară a transportatorilor aerieni interziși stabilită în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 2111/2005 al Parlamentului European și al Consiliului din 14 decembrie 2005 de stabilire a unei liste comunitare a transportatorilor aerieni care se supun unei interdicții de exploatare pe teritoriul Comunității și de informare a pasagerilor transportului aerian cu privire la identitatea operatorului aerian efectiv și de abrogare a articolului 9 din Directiva 2004/36/CE, se consideră necesar să se specifice elementele fundamentale ale manualului privind efectuarea inspecțiilor la sol.

(7)

Elementele fundamentale ale manualului constituie standardele esențiale pentru efectuarea într-un mod eficient a inspecțiilor la sol și ar trebui, în consecință, să facă parte, cât de curând posibil, din anexa II la Directiva 2004/36/CE care stabilește procedura de efectuare a inspecțiilor la sol, în special ca urmare a transferului programului SAFA în competența Comunității.

(8)

EASA a prezentat o propunere de modificare a anexei II la Directiva 2004/36/CE în conformitate cu dispozițiile articolului 4 alineatul (1) din Regulamentul (CE) nr. 768/2006 al Comisiei.

(9)

Prin urmare, Directiva 2004/36/CE ar trebui modificată în consecință.

(10)

Măsurile prevăzute în prezenta directivă sunt conforme cu avizul comitetului instituit în temeiul articolului 12 din Regulamentul (CEE) nr. 3922/91 al Consiliului (3),

ADOPTĂ PREZENTA DIRECTIVĂ:

Articolul 1

Modificarea Directivei 2004/36/CE

Anexa II la Directiva 2004/36/CE se înlocuiește cu textul din anexa la prezenta directivă.

Articolul 2

Materiale orientative

Odată cu elaborarea de către Agenția Europeană de Siguranță a Aviației a materialelor orientative care urmează să fie aplicate de către statele membre menționate în anexa la prezenta directivă, aceasta stabilește o procedură transparentă de consultare a statelor membre, pe baza expertizei disponibile la nivelul autorităților aeronautice de reglementare din statele membre și prin implicarea, în caz de necesitate, a experților în domeniu puși la dispoziție de părțile interesate relevante. În acest scop, EASA poate institui un grup de lucru.

Articolul 3

Transpunere

În termen de maximum șase de luni de la data intrării în vigoare a prezentei directive, statele membre pun în aplicare actele cu putere de lege și actele administrative necesare pentru a se conforma prezentei directive.

Statele membre informează de îndată Comisia în acest sens.

Articolul 4

Intrarea în vigoare

Prezenta directivă intră în vigoare în ziua următoare datei publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Articolul 5

Prezenta directivă se adresează statelor membre.

Adoptată la Bruxelles, 16 aprilie 2008.

Pentru Comisie

Jacques BARROT

Vicepreședinte


(1)  JO L 143, 30.4.2004, p. 76. Directivă modificată prin Regulamentul (CE) nr. 2111/2005 (JO L 344, 27.12.2005, p. 15).

(2)  JO L 134, 20.5.2006, p. 16.

(3)  JO L 373, 31.12.1991, p. 4. Regulament modificat ultima dată prin Regulamentul (CE) nr. 216/2008 al Parlamentului European și al Consiliului (JO L 79, 19.3.2008, p. 1).


ANEXĂ

ANEXA II

Manual de proceduri SAFA CE pentru inspecțiile la sol – Elemente fundamentale

1.   INSTRUCȚIUNI GENERALE

1.1.   Inspecțiile la sol din cadrul programului SAFA sunt efectuate de către inspectori care dispun de cunoștințele necesare în domeniul inspecțiilor, acoperind aspectele tehnice, operaționale și de navigabilitate, în cazul în care toate elementele din lista de control sunt verificate. În cazul în care o inspecție la sol este efectuată de doi sau mai mulți inspectori, principalele elemente ale inspecției – inspecția vizuală a exteriorului aeronavei, inspecția din cabina de pilotaj și inspecția din cabina pasagerilor și/sau din compartimentele pentru încărcătură – pot fi repartizate între inspectori.

1.2.   Inspectorii trebuie să se prezinte pilotului comandant al aeronavei sau, în absența acestuia/acesteia, unui membru al echipajului de comandă sau reprezentantului cu cel mai înalt grad ierarhic al operatorului, înainte de începerea părții din inspecția la sol care se desfășoară la bordul aeronavei. În cazul în care nu este posibilă notificarea unui reprezentant al operatorului sau dacă nici un reprezentant al acestuia nu se află la bordul sau în apropierea aeronavei, principiul general va fi acela de a nu efectua o inspecție la sol în cadrul programului SAFA. În circumstanțe speciale, s-ar putea lua decizia efectuării unei inspecții la sol în cadrul programului SAFA, dar această inspecție trebuie să se limiteze la o verificare vizuală a exteriorului aeronavei.

1.3.   Inspecția trebuie să fie cât se poate de cuprinzătoare, având în vedere timpul și resursele disponibile. Aceasta înseamnă că, în cazul în care timpul și resursele disponibile sunt limitate, nu trebuie verificate toate elementele inspecției, ci doar un număr redus al acestora. În funcție de timpul și resursele disponibile pentru o inspecție la sol în cadrul programului SAFA, elementele care urmează să fie supuse inspecției sunt selectate în mod corespunzător, în conformitate cu obiectivele programului SAFA CE.

1.4.   Inspecția la sol nu trebuie să provoace o întârziere nejustificată a decolării aeronavei inspectate. Printre posibilele cauze ale întârzierilor se pot numără suspiciuni referitoare la corectitudinea pregătirilor pentru zbor, la navigabilitatea aeronavei sau orice probleme asociate în mod direct cu siguranța aeronavei și a ocupanților săi.

2.   CALIFICAREA INSPECTORILOR

2.1.   Statele membre se asigură că, începând cu 1 ianuarie 2009, toate inspecțiile la sol din cadrul programului SAFA desfășurate pe teritoriul lor sunt efectuate de către inspectori calificați.

2.2.   Statele membre se asigură că inspectorii îndeplinesc criteriile de calificare prevăzute mai jos.

2.3.   Criterii de calificare

2.3.1.   Criterii de eligibilitate

Ca o condiție preliminară a eligibilității privind calificarea, statele membre se asigură că persoanele care candidează pentru calificare ca și inspectori SAFA au pregătirea teoretică necesară în domeniul aeronautic și/sau cunoștințe practice relevante pentru domeniul lor de inspecție, și anume:

(a)

exploatarea aeronavei;

(b)

licențierea personalului;

(c)

navigabilitatea aeronavei;

(d)

bunuri periculoase.

2.3.2.   Cerințe privind formarea

Înainte de obținerea calificării, candidații trebuie să fi încheiat cu succes un curs de formare alcătuit din:

formare teoretică la clasă oferită de o organizație de formare SAFA, conform celor definite la punctul 2.4;

formare practică oferită de o organizație de formare SAFA, conform celor definite la punctul 2.4 sau de către un inspector desemnat de un stat membru în conformitate cu punctul 2.5, care să activeze independent de organizația de formare SAFA;

formarea la locul de muncă: este oferită, pe parcursul unei serii de inspecții, de către un inspector principal desemnat de un stat membru în conformitate cu punctul 2.5.

2.3.3.   Cerințe privind menținerea valabilității calificării

Statele membre se asigură că, odată calificați, inspectorii își păstrează valabilitatea calificării primite prin:

(a)

formare periodică – care constă în formare teoretică la clasă oferită de o organizație de formare SAFA, conform celor definite la punctul 2.4;

(b)

efectuarea unui număr minim de inspecții la sol la fiecare douăsprezece luni de la ultima formare SAFA periodică, cu excepția cazului în care inspectorul este, de asemenea, un inspector calificat de operațiuni de zbor și navigabilitate din cadrul autorității aeronautice naționale a statului membru și participă în mod regulat la inspecții efectuate pe aeronave ale operatorilor interni.

2.3.4.   Materiale orientative

EASA elaborează și publică, nu mai târziu de 30 septembrie 2008, materiale orientative detaliate pentru a sprijini statele membre la punerea în aplicare a punctelor 2.3.1, 2.3.2 și 2.3.3.

2.4.   Organizațiile de formare SAFA

2.4.1.   O organizație de formare SAFA trebuie să fie parte a unei autorități competente din statul membru sau a unei organizații terțe.

O organizație terță poate fi:

parte a unei alte autorități competente din statul membru;

o entitate independentă.

2.4.2.   Statele membre se asigură că respectivele cursuri de formare menționate la punctul 2.3.2 și punctul 2.3.3 litera (a) și susținute de autoritatea națională se desfășoară, cel puțin, în conformitate cu programele relevante și sunt publicate de către EASA

2.4.3.   Statele membre care au angajat o organizație terță în scopul susținerii formării aferente programului SAFA trebuie să pună în aplicare un sistem de evaluare a unei astfel de organizații. Acest sistem trebuie să fie simplu, transparent și proporționat și să țină cont de toate materialele orientative relevante stabilite și publicate de EASA. Un astfel de sistem poate lua în considerare evaluări efectuate de alte state membre.

2.4.4.   O organizație de formare terță poate fi utilizată doar în cazul în care evaluarea demonstrează că formarea va fi realizată în conformitate cu programele relevante stabilite și publicate de EASA.

2.4.5.   Statele membre se asigură că programele de formare ale autorităților lor competente și/sau sistemele acestora de evaluare a organizațiilor de formare terțe sunt modificate în mod corespunzător, astfel încât acestea să reflecte toate recomandările rezultate în urma auditurilor de standardizare efectuate de EASA în conformitate cu metodele de lucru prevăzute de Regulamentul (CE) nr. 736/2006 al Comisiei (1).

2.4.6.   Un stat membru poate solicita Agenției Europene de Siguranță a Aviației să evalueze organismul de formare și să emită un aviz cu privire la acesta, care să stea la baza evaluării efectuate de statul membru.

2.4.7.   EASA elaborează și publică, nu mai târziu de 30 septembrie 2008, materiale orientative detaliate pentru a sprijini statele membre la punerea în aplicare a prezentului punct.

2.5.   Inspectori principali

2.5.1.   Un stat membru poate numi inspectori principali, cu condiția ca aceștia să îndeplinească criteriile relevante de calificare stabilite de către statul membru respectiv.

2.5.2.   Statele membre se asigură că respectivele criterii menționate la punctul 2.5.1 includ cel puțin următoarele cerințe, conform cărora inspectorul numit:

a îndeplinit funcția de inspector SAFA calificat timp de trei ani înainte de numire;

a efectuat minimum 36 de inspecții SAFA în perioada de trei ani înainte de numire.

2.5.3.   Statele membre se asigură că formarea practică și/sau formarea la locul de muncă oferite de inspectorii principali se bazează pe programele relevante stabilite și publicate de EASA.

2.5.4.   De asemenea, statele membre le pot solicita inspectorilor lor principali să ofere cursuri de formare practică și/sau formare la locul de muncă cursanților din alte state membre.

EASA elaborează și publică, nu mai târziu de 30 septembrie 2008, materiale orientative detaliate pentru a sprijini statele membre la punerea în aplicare a prezentului punct.

2.6.   Măsuri tranzitorii

2.6.1.   Inspectorii SAFA care îndeplinesc criteriile de eligibilitate menționate la punctul 2.3.1, precum și criteriile referitoare la experiența recentă menționate la punctul 2.3.3 litera (b) la data stabilită în conformitate cu articolul 3 din Directiva 2008/49/CE a Comisiei sunt considerați ca fiind apți pentru funcția de inspectori în conformitate cu cerințele stabilite în prezentul capitol.

2.6.2.   Fără a aduce atingere dispozițiilor de la punctul 2.3.3 litera (a), inspectorii considerați ca fiind calificați în conformitate cu punctul 2.6.1 participă la o formare continuă oferită progresiv de către organizația de formare SAFA până cel târziu la 1 iulie 2010 și ulterior, conform dispozițiilor de la punctul 2.3.3 litera (a).

3.   STANDARDE

3.1.   Standardele OACI și Procedurile suplimentare regionale pentru Europa ale OACI stau la baza inspecțiilor efectuate asupra aeronavelor și a operatorilor în cadrul programului SAFA CE. Mai mult, inspecția stării tehnice a unei aeronave se efectuează ținând cont de standardele producătorului aeronavei.

4.   PROCESUL DE INSPECȚIE

Elemente ale listei de control

4.1.   Elementele care urmează să fie inspectate vor fi selectate dintre cele aflate pe lista de control aferentă raportului privind inspecțiile la sol din cadrul programului SAFA care conține un total de 54 de elemente (a se vedea apendicele 1).

4.2.   Inspecția și rezultatele acesteia, dacă ele există, trebuie să se regăsească în raportul privind inspecțiile la sol din cadrul programului SAFA după încheierea inspecției.

Orientări detaliate privind programul SAFA

4.3.   Fiecare element inspectat aflat pe lista de control aferentă raportului privind inspecțiile la sol din cadrul programului SAFA va fi descris în detaliu, precizându-se domeniul inspecției și metoda de efectuare a acesteia. În plus, vor exista referiri la cerințele relevante din anexele OACI. Toate acestea vor fi elaborate și publicate ca materiale orientative detaliate de către EASA și modificate după caz, pentru a reflecta cele mai recente standarde aplicabile.

Includerea rapoartelor în baza de date centralizată a programului SAFA

4.4.   Un raport privind inspecția este introdus în baza de date centralizată a programului SAFA cât de curând posibil și, în orice caz, nu mai târziu de 15 zile lucrătoare de la data inspecției, chiar dacă nu a fost făcută nicio constatare.

5.   CLASIFICAREA CONSTATĂRILOR

5.1.   Pentru fiecare element inspectat, sunt definite ca și constatări trei categorii de posibile deviații de la standardele stabilite la punctul 3.1. Astfel de constatări vor clasificate după cum urmează:

o constatare de categoria 1 este considerată ca având o influență minoră asupra siguranței;

o constatare de categoria 2 poate avea o influență semnificativă asupra siguranței; și

o constatare de categoria 3 poate avea o influență majoră asupra siguranței.

5.2.   Instrucțiunile privind clasificarea constatărilor vor fi elaborate și publicate de către EASA în cadrul materialelor orientative detaliate și modificate, după caz, pentru a reflecta progresele științifice și tehnice relevante.

6.   ACȚIUNI ULTERIOARE

6.1.   Fără a aduce atingere punctului 1.2, trebuie completată o fișă de control care să conțină cel puțin elementele stabilite în apendicele 2, iar o copie a acesteia trebuie prezentată pilotului comandant al aeronavei sau, în absența acestuia/acesteia, membrului echipajului de comandă sau reprezentantului cu cel mai înalt grad ierarhic al operatorului prezent la bordul sau în apropierea aeronavei în momentul încheierii inspecției SAFA. Destinatarul fișei de control trebuie să semneze și să înmâneze inspectorului o confirmare de primire a acestuia. Refuzul destinatarului de a semna trebuie înregistrat în cadrul documentului. EASA va elabora și publica instrucțiuni detaliate relevante ca parte a materialelor orientative detaliate.

6.2.   Pe baza criteriilor de clasificare a constatărilor, au fost definite anumite acțiuni ulterioare. Relaționările dintre categoria de constatări și măsurile aferente care trebuie luate sunt prezentate în cadrul clasei de acțiuni și vor fi elaborate și publicate de către EASA ca parte a materialelor orientative detaliate.

6.3.   Clasa de acțiuni 1: Această acțiune constă în punerea la dispoziția pilotului comandant al aeronavei a informațiilor referitoare la rezultatele inspecției la sol din cadrul programului SAFA, iar, în lipsa acestuia/acesteia, acestea trebuie furnizate unui alt membru al echipajului de comandă sau reprezentantului cu cel mai înalt grad ierarhic al operatorului, prezent la fața locului. Această acțiune constă într-o informare verbală și în prezentarea fișei de control. După fiecare inspecție are loc o acțiune din clasa 1, indiferent dacă au fost sau nu făcute constatări.

6.4.   Acțiune din clasa 2: Această acțiune include:

1.

o comunicare scrisă adresată operatorului în cauză, conținând o solicitare de dovezi privind măsurile corective luate; precum și

2.

o comunicare scrisă adresată statului responsabil (statul de proveniență al operatorului și/sau statul de înmatriculare) care să includă rezultatele inspecțiilor efectuate pe aeronave exploatate în conformitate cu normele de supraveghere a siguranței zborului din statul respectiv. Comunicarea include, după caz, o solicitare de confirmare a faptului că aceștia sunt de acord cu măsurile corective luate în conformitate cu punctul 1.

Statele membre pun la dispoziția EASA un raport lunar privind evoluția acțiunilor ulterioare întreprinse ca urmare a inspecțiilor la sol.

O acțiune din clasa 2 are loc în cazul inspecțiilor care au generat constatări din categoria 2 sau din categoria 3.

EASA va elabora și publica instrucțiuni detaliate relevante ca parte a materialelor orientative detaliate.

6.5.   Acțiuni din clasa 3: O acțiune din clasa 3 are loc în urma inspecțiilor care au generat constatări din categoria 3. Datorită importanței constatărilor din categoria 3 în ceea ce privește potențialul acestora de a influența siguranța aeronavei și a ocupanților acesteia, au fost identificate următoarele subclase:

1.

Clasa 3a – Restricționarea exploatării aeronavei: Autoritatea competentă care efectuează inspecția la sol concluzionează că, în urma deficiențelor identificate în cadrul inspecției, aeronava nu poate decola decât ținând cont de anumite restricții.

2.

Clasa 3b – Acțiuni corective înainte de decolare: În urma inspecției la sol sunt identificate deficiențe care necesită o acțiune (acțiuni) corectivă (corective) ce trebuie întreprinsă (întreprinse) înainte de efectuarea zborului prevăzut.

3.

Clasa 3c – Reținerea la sol a aeronavei de către autoritatea aeronautică națională care efectuează inspecția: O aeronavă este reținută la sol în cazul în care, în urma unor constatări (grave) de categoria 3, autoritatea competentă care efectuează inspecția la sol este nemulțumită de necesitatea luării de măsuri corective de către operatorul aerian în vederea rectificării deficiențelor înainte de decolare, punând astfel în pericol siguranța aeronavei și a ocupanților acesteia. În astfel de cazuri, autoritatea aeronautică națională care efectuează inspecția la sol reține aeronava la sol până în momentul îndepărtării pericolului și informează imediat în acest sens autoritățile competente ale operatorului în cauză, precum și statul de înmatriculare a aeronavei.

Acțiunile întreprinse în conformitate cu punctele 2 și 3 pot include un zbor de poziționare fără pasageri până la baza de întreținere.

4.

Clasa 3d – Interdicție de exploatare imediată: Un stat membru poate reacționa în cazul unei amenințări imediate și evidente la adresa siguranței prin impunerea unei interdicții de exploatare, în conformitate cu legislația națională și comunitară aplicabilă.

Apendicele 1

Raport privind inspecția la sol din cadrul programului SAFA

Image

Image

Image

Apendicele 2

Formular privind fișa de control

Image


(1)  JO L 129, 17.5.2006, p. 10.


Top