EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32007R1152

Regulamentul (CE) nr. 1152/2007 al Consiliului din 26 septembrie 2007 de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1255/1999 privind organizarea comună a pieței în sectorul laptelui și produselor lactate

OJ L 258, 4.10.2007, p. 3–5 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 30/06/2008; abrogare implicită prin 32007R1234

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2007/1152/oj

4.10.2007   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 258/3


REGULAMENTUL (CE) NR. 1152/2007 AL CONSILIULUI

din 26 septembrie 2007

de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1255/1999 privind organizarea comună a pieței în sectorul laptelui și produselor lactate

CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene, în special articolul 37,

având în vedere propunerea Comisiei,

având în vedere avizul Parlamentului European (1),

întrucât:

(1)

Articolul 7 alineatul (1) din Regulamentul (CE) nr. 1255/1999 al Consiliului (2) stabilește cerințele minime privind conținutul proteic al laptelui praf degresat cumpărat de organismele de intervenție la 35,6 % din extractul uscat fără grăsimi. Ca urmare a autorizării în Comunitate a standardizării la nivelul de 34 % a conținutului proteic al anumitor tipuri de lapte conservat deshidratat, buna gestionare a stocurilor de intervenție impune stabilirea calității de intervenție la nivelul sus-menționat. Prețul de intervenție al laptelui praf degresat, stabilit la articolul 4 alineatul (1) din regulamentul menționat anterior, ar trebui modificat pentru a lua în considerare noul standard pentru conținutul proteic.

(2)

Articolul 6 alineatul (1) din Regulamentul (CE) nr. 1255/1999 prevede cumpărarea de unt de către organismele de intervenție atunci când prețurile de piață ale untului se situează, pe parcursul a două săptămâni, la un nivel mai mic de 92 % din prețurile de intervenție. Funcționarea unui sistem de acest fel este incomodă din punct de vedere administrativ. În considerarea celor mai recente modificări ale sistemului de intervenție și în vederea simplificării acestuia, sistemul de declanșare ar trebui eliminat.

(3)

Articolul 6 alineatul (3) din Regulamentul (CE) nr. 1255/1999 prevede că ajutorul pentru depozitarea privată a untului poate fi acordat numai pentru untul clasificat în conformitate cu clasele naționale de calitate. Aplicarea, în statele membre, a unor clase de calitate diferite conduce la un tratament diferit în ceea ce privește ajutorul. Pentru a asigura egalitatea de tratament și pentru a simplifica procedurile de administrare a ajutorului pentru depozitarea privată, criteriile de calitate naționale ar trebui înlocuite prin criteriile comunitare folosite în cazul altor măsuri de susținere a pieței.

(4)

În conformitate cu articolul 6 alineatul (3) din Regulamentul (CE) nr. 1255/1999, se acordă ajutor pentru depozitarea privată a smântânii ca o măsură de susținere a pieței. În egală măsură, în conformitate cu articolul 7 alineatul (3) din regulamentul menționat, se poate acorda ajutor pentru depozitarea privată a laptelui praf degresat. Aceste două măsuri de susținere nu au fost aplicate în practică mult timp, chiar și atunci când piețele din sectorul grăsimilor și proteinelor lactice au cunoscut un grav dezechilibru. Prin urmare, aceste măsuri pot fi considerate caduce și ar trebui eliminate.

(5)

Articolul 13 alineatul (1) litera (b) din Regulamentul (CE) nr. 1255/1999 prevede posibilitatea ca forțele militare să achiziționeze unt la prețuri reduse. Cu toate acestea, dispoziția în cauză nu a fost aplicată din 1989 și un asemenea regim de ajutor nu este considerat necesar.

(6)

Articolul 14 alineatul (3) din Regulamentul (CE) nr. 1255/1999 stabilește nivelul ajutorului pentru laptele furnizat către elevii din instituțiile de învățământ și prevede adaptarea nivelului de ajutor pentru alte produse de acest tip. În vederea simplificării sistemului de distribuire a laptelui în școli, răspunzând în același timp tendințelor actuale din domeniile sănătății și nutriției, ar trebui stabilită o rată forfetară de ajutor pentru toate categoriile de lapte.

(7)

Articolul 26 din Regulamentul (CE) nr. 1255/1999 prevede utilizarea obligatorie a unei licențe de import pentru toate importurile de produse menționate la articolul 1 din regulamentul menționat. La ora actuală sunt disponibile alte sisteme de monitorizare decât sistemul de acordare de licențe, care furnizează informații mai precise, mai actualizate și mai transparente. După caz, astfel de sisteme ar trebui, de asemenea, aplicate importurilor de produse lactate. Necesitatea obținerii unei licențe de import nu ar trebui, prin urmare, să fie obligatorie, dar Comisia ar trebui să fie împuternicită să introducă un sistem de acordare de licențe când este necesar.

(8)

Regulamentul (CE) nr. 1255/1999 ar trebui să fie modificat în consecință,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Regulamentul (CE) nr. 1255/1999 se modifică după cum urmează:

1.

La articolul 4 alineatul (1), litera (b) se înlocuiește cu următorul text:

„(b)

lapte praf degresat: 169,80.”

2.

Articolul 6 se modifică după cum urmează:

(a)

alineatul (1) se înlocuiește cu următorul text:

„(1)   Organismele de intervenție achiziționează unt, astfel cum se indică la alineatul (2), la 90 % din prețul de intervenție în perioada 1 martie-31 august din oricare an, pe baza unor specificații care urmează să fie stabilite.

În cazul în care cantitățile oferite spre intervenție în perioada menționată anterior depășesc 30 000 tone în 2008 și în continuare, Comisia poate suspenda achiziționarea de intervenție.

În astfel de cazuri, achiziționarea de către organismele de intervenție se poate desfășura prin intermediul unei proceduri de licitație permanentă, pe baza unor specificații care urmează să fie stabilite.”;

(b)

la alineatul (2), al doilea paragraf se elimină;

(c)

alineatul (3) se modifică după cum urmează:

(i)

primul paragraf se înlocuiește cu următorul text:

„(3)   Ajutorul pentru depozitarea privată se acordă pentru:

unt nesărat produs din smântână sau lapte într-o întreprindere agreată din cadrul Comunității, cu un conținut minim de grăsimi de unt de 82 % din greutate, un conținut maxim de substanță uscată fără grăsimi de 2 % din greutate și un conținut maxim de apă de 16 % din greutate;

unt sărat produs din smântână sau lapte într-o întreprindere agreată din cadrul Comunității, cu un conținut minim de grăsimi de unt de 80 % din greutate, un conținut maxim de substanță uscată fără grăsimi de 2 % din greutate, un conținut maxim de apă de 16 % din greutate și un conținut maxim de sare de 2 % din greutate.”;

(ii)

al doilea paragraf se elimină;

(iii)

la paragrafele al patrulea și al cincilea se elimină cuvintele „smântână sau”.

3.

Articolul 7 se modifică după cum urmează:

(a)

alineatul (1) se înlocuiește cu următorul text:

„(1)   Organismul de intervenție desemnat de fiecare stat membru achiziționează la prețul de intervenție, în cadrul unor condiții care urmează să fie stabilite, lapte praf degresat de cea mai bună calitate realizat prin procesul de pulverizare într-o întreprindere desemnată de Comunitate și obținut din lapte degresat produs în interiorul Comunității, care i-a fost oferit în perioada 1 martie-31 august și care:

are un conținut proteic minim de 34,0 % din greutatea extractului uscat fără grăsimi;

îndeplinește cerințele de conservare care urmează să fie stabilite;

îndeplinește condițiile care urmează să fie stabilite în ceea ce privește cantitatea minimă și ambalarea.

Prețul de intervenție este cel în vigoare în ziua fabricării laptelui praf degresat și se aplică laptelui praf degresat furnizat depozitelor desemnate de organismele de intervenție. Costurile forfetare de transport sunt suportate, în condiții care urmează să fie stabilite, de organismul de intervenție, în cazul în care laptele praf degresat este livrat într-un depozit situat la o distanță mai mare decât distanța care urmează să fie stabilită de locul unde era depozitat laptele praf degresat.

Laptele praf degresat poate fi depozitat numai în depozite care îndeplinesc condițiile care urmează să fie stabilite.”;

(b)

se elimină alineatele (3) și (5).

4.

La articolul 10, litera (a) se înlocuiește cu următorul text:

„(a)

normele de aplicare a prezentului capitol;”.

5.

La articolul 13 alineatul (1), litera (b) se elimină.

6.

La articolul 14, alineatul (3) se înlocuiește cu următorul text:

„(3)   Ajutorul comunitar este de:

18,15 EUR/100 kg de lapte de orice tip.

În cazul altor produse lactate, valorile ajutorului se stabilesc luând în considerare componentele lactice ale produselor respective.”

7.

Articolul 26 se modifică după cum urmează:

(a)

alineatul (1) se înlocuiește cu următorul text:

„(1)   Importurile în Comunitate și exporturile din Comunitate ale unuia sau mai multora dintre produsele menționate la articolul 1 sunt condiționate de prezentarea unei licențe de import sau export.”;

(b)

la alineatul (3), litera (a) se înlocuiește cu următorul text:

„(a)

lista produselor pentru care se cer licențe de export și procedurile de import în cazul cărora nu se cer licențe de import;”.

Articolul 2

Prezentul regulament intră în vigoare în a treia zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Se aplică de la 1 ianuarie 2008. Cu toate acestea, articolul 1 punctele 1 și 3 se aplică de la 1 septembrie 2008.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 26 septembrie 2007.

Pentru Consiliu

Președintele

J. SILVA


(1)  Avizul din 5 septembrie 2007 (nepublicat încă în Jurnalul Oficial).

(2)  JO L 160, 26.6.1999, p. 48. Regulament, astfel cum a fost modificat ultima dată prin Regulamentul (CE) nr. 1913/2005 (JO L 307, 25.11.2005, p. 2).


Top