Een versterkt economisch en politiek partnerschap voor de 21e eeuw

De Europese Commissie formuleert voorstellen voor het uitstippelen van een gemeenschappelijke strategie voor de betrekkingen tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten, waarbij met name de economische aspecten van het partnerschap vooropstaan. Het algemene doel is namelijk om de trans-Atlantische handelsbetrekkingen en investeringen te stimuleren en de economische groei te bevorderen. Deze voorstellen zijn hoofdzakelijk bedoeld om de bestaande samenwerking in het kader van het trans-Atlantische economische partnerschap van 1998 een nieuwe impuls te geven, te versterken en door nieuwe initiatieven te verdiepen.

BESLUIT

Mededeling van de Commissie aan de Raad, het Europees Parlement en het Europees Economisch en Sociaal Comité van 18 mei 2005 - een sterker partnerschap tussen de EU en de VS en een meer open markt in de 21e eeuw [COM(2005) 196 - niet verschenen in het Publicatieblad].

SAMENVATTING

De Europese Commissie wil het economische partnerschap tussen de Europese Unie (EU) en de Verenigde Staten een nieuwe dimensie verlenen. In deze eerste fase van een herzien globaal partnerschap, dat met name bedoeld is om een onbelemmerde markt te omvatten, zijn de onderhavige voorstellen hoofdzakelijk gericht op de handel en op investeringen, op welke gebieden de betrekkingen tussen de EU en de VS de meest omvangrijke ter wereld zijn. In 2003 bedroeg de handel in goederen en diensten bijna 600 miljard EUR en had hoofdzakelijk betrekking op de directe buitenlandse investeringen (DBI).

Door de belemmeringen voor handel en investeringen weg te nemen wordt, met inachtneming van de duurzame ontwikkeling, de basis voor stimulering van groei en werkgelegenheid gelegd. De voorstellen van de Commissie zijn verder bedoeld om een nieuw kader te scheppen dat de mogelijkheid biedt om gemeenschappelijke uitdagingen zoals de internationale concurrentie het hoofd te bieden.

Verbetering van de werking van het trans-Atlantische partnerschap

De Commissie stelt een aantal initiatieven voor ter verbetering van de werking van het trans-Atlantische partnerschap op drie gebieden: regelgeving, kennis en innovatie en grenscontrole.

De initiatieven op het gebied van de regelgeving berusten in eerste instantie op de uitbreiding van de politieke samenwerking tot meerdere sectoren teneinde de trans-Atlantische markt te bevorderen. De politieke samenwerking beoogt om, door een nauwkeurig omschreven regelgevingskader, een eerlijke concurrentie te garanderen in een situatie met een aanzienlijk volume aan handelsverkeer, en een hoog niveau van consumentenbescherming.

Aangezien het moeilijk is een uniform model op alle sectoren toe te passen, is een zekere flexibiliteit noodzakelijk. De samenwerking bestrijkt een hele reeks gebieden - van informatie-uitwisseling, en het aangaan van min of meer formele contacten tot het opstellen van bindende normen.

Bovendien zouden er ter versterking van de samenwerking tussen de beide partijen andere maatregelen op regelgevingsgebied overwogen moeten worden teneinde de handelsbelemmeringen af te bouwen en zo het concurrentievermogen te versterken. Deze maatregelen betreffen:

Initiatieven op het gebied van kennis en innovatie kunnen een ruime bijdrage leveren aan de groei en de integratie van de Europese en Amerikaanse economieën. Zij betreffen:

Na de aanslagen van 11 september 2001 werden er op het gebied van de grenscontrole nieuwe veiligheidsmaatregelen ingevoerd. De Commissie is van mening dat er een middenweg gevonden moet worden tussen de verhoogde veiligheidseisen en het doorgaan met open en beveiligde handel en passagiersvervoer.

De trans-Atlantische markt berust in wezen op de principes van wederkerigheid en wederzijdse erkenning, waarbij handel en veiligheidsmaatregelen geen contradictie vormen. Deze principes gelden voor de volgende gebieden:

De politieke wil als essentiële factor

Het zou wenselijk zijn indien de nieuwe in 1995 opgestelde trans-Atlantische agenda (NTA) (EN) zou worden hernieuwd. Wat de intensiteit van de uitwisseling tussen de EU en de Verenigde Staten op brede gebieden betreft werden de hoofddoelstellingen ervan bereikt. Er werd een regelmatige dialoog tussen de gesprekspartners ingesteld die elkaar voorheen maar zelden raadpleegden. Ook de samenwerking op het gebied van vraagstukken op het gebied van buitenlands beleid werd geïntensiveerd.

De economische samenwerking was evenwel aan de magere kant, met name wat de betrokkenheid van de actoren op wetgevings- en regelgevingsgebied betreft. Evenzo heeft de dialoog EU-VS geleden onder een gebrek aan politiek engagement en onvoldoende begrip van de EU in Washington.

Daarom kunnen alle in deze mededeling voorgestelde economische initiatieven alleen maar resultaten opleveren door de aanwezigheid van werkelijke politieke intenties die de vorm van concrete maatregelen aannemen zoals bijvoorbeeld:

Voor er een echte dialoog kan plaatsvinden zouden de trans-Atlantische betrekkingen bovendien strategischer en efficiënter moeten zijn om de gemeenschappelijke visie van een internationale orde met meer democratie, vrede en welvaart te verwezenlijken. Wat dit betreft zou er een nieuwe trans-Atlantische verklaring opgesteld kunnen worden, waarin de gemeenschappelijke waarden worden onderstreept en prioriteiten voor gemeenschappelijke initiatieven ontwikkeld kunnen worden die gebaseerd zijn op de erkenning van de onderlinge economische afhankelijkheid van de Verenigde Staten en de EU.

Context

Deze mededeling past in het kader van de "Verklaring over de versterking van het economische partnerschap" [EN] die in 2004 op de Topconferentie EU-VS in Dromoland Castle (Ierland) werd aangenomen; op deze top hebben de betrokken partijen ideeën naar voren gebracht over de mogelijkheden om de trans-Atlantische economische integratie te verdiepen. Door het herziene en versterkte partnerschap krijgen de betrekkingen tussen de EU en de Verenigde Staten een nieuw elan.

De Commissie stelt voor dat er een economische verklaring wordt aangenomen en er een politieke follow-up plaatsheeft om, met name door bindende overeenkomsten, deze verplichtingen effectief te maken.

Bovendien werd er in 2004, voorafgaande aan de opstelling van een gemeenschappelijke economische verklaring, een openbare raadpleging door de Commissie gelanceerd om de gebieden vast te leggen die in de onderhavige mededeling behandeld worden.

GERELATEERDE BESLUITEN

Verklaring EU-VS van 20 juni 2005 (Topconferentie van Washington): "Initiatief voor de versterking van de trans-Atlantische economische integratie en de groei" (EN) De EU en de Verenigde Staten bekrachtigen hun wil om de hinderpalen op de gebieden handel en investeringen te elimineren, en groei en innovatie te bevorderen. Daardoor zal de integratie van de trans-Atlantische markt ondersteund worden en kunnen bedrijven meer mogelijkheden worden geboden.

De beide partners noemen in hun verklaring tien punten, of ook wel gebieden, waarop de inspanningen naar hun mening voortgezet moeten worden en die in bijlage bij deze verklaring nader uitgewerkt worden:

Voor de tenuitvoerlegging van deze verschillende punten zijn op het hoogste niveau de verantwoordelijken van de administraties van de beide partners bevoegd. Zij leggen arbeidsprogramma's vast waarvan de tenuitvoerlegging in het kader van de EU/VS-Topconferenties wordt geëvalueerd. Tegelijkertijd wordt de samenwerking tussen de wetgevers en de raadpleging van de betrokken partijen aangemoedigd om bij te dragen tot de versterking van het partnerschap.

Laatste wijziging: 19.06.2006