Samenwerking met autochtone bevolkingsgroepen

Het verslag analyseert de vorderingen die gemaakt zijn bij de samenwerking tussen de Europese Unie en autochtone bevolkingsgroepen en doet aanbevelingen voor de toekomst.

BESLUIT

Verslag van de Commissie aan de Raad van 11 juni 2002 inzake de toetsing van de vorderingen bij de samenwerking met autochtone bevolkingsgroepen [COM (2002) 291 def. - Niet verschenen in het Publicatieblad].

SAMENVATTING

Achtergrond De actieve participatie van autochtone bevolkingsgroepen speelt een belangrijke rol in het ontwikkelingsproces, want hierdoor kunnen dergelijke vaak kwetsbare en kansarme bevolkingsgroepen hun eigen ontwikkeling vormgeven.

De Europese Unie heeft in een werkdocument uit 1998 reeds een kader vastgesteld voor haar activiteiten op dit terrein, wat bekrachtigd is door een resolutie van de Ontwikkelingsraad die in de loop van datzelfde jaar plaatsvond [Conclusies van de Raad Ontwikkeling van 30.11.1998]. In dit verslag worden deze initiatieven geconsolideerd.

Samenwerkingskader In het verslag worden drie concrete richtsnoeren vastgesteld:

3. Vorderingen bij de uitvoering Het rapport concentreert zich op de periode 1998-2000, waarin de Europese Unie grootschalige activiteiten heeft ontplooid. Zij heeft voor een bedrag van 21,9 miljoen bijgedragen aan projecten die rechtstreeks ten goede komen aan autochtone bevolkingsgroepen.

Vorderingen: integreren van vraagstukken rond autochtone bevolkingsgroepen in alle beleidslijnen, programma's en activiteiten Een breed scala van beleidslijnen en activiteiten van de Europese Unie hebben direct of indirect betrekking op autochtone bevolkingsgroepen, onder andere het bevorderen van mensenrechten en democratie en beleid op het gebied van milieu en duurzame ontwikkeling. Om vraagstukken rond autochtone bevolkingsgroepen optimaal te integreren moet het volgende gedaan worden:

De Commissie is er ook in geslaagd deze problematiek te integreren in een serie wetgevende teksten en met name in het Europees initiatief voor democratie en mensenrechten (EIDHR).

De opzet van ontwikkelingshulp vindt eveneens plaats via discussie en de goedkeuring van beleidslijnen tussen de Europese Unie en de begunstigde landen. Vraagstukken met betrekking tot autochtone bevolkingsgroepen zijn opgenomen in een aantal kaderovereenkomsten en strategiedocumenten tussen de EU en haar partners zoals de landen in Afrika, het Caribisch gebied en de Stille Oceaan (ACS). Wanneer de steun is toegekend, moet een systematische controle plaatsvinden, met inbegrip van een toetsing van de gevolgen van de maatregelen voor dergelijke bevolkingsgroepen.

Om de uitvoering en het effect van de communautaire steun te verbeteren heeft de Commissie reeds een opleidingsprogramma voor haar personeel uitgewerkt. De opzet van een werkgroep is een van de activiteiten waardoor de coördinatie en coherentie binnen de EU moeten verbeteren.

Vorderingen: overleg met autochtone bevolkingsgroepen Een project heeft meer kans van slagen als de begunstigden optimaal betrokken zijn bij alle fasen ervan. Om dit doel te bereiken heeft de Commissie voor drie belangrijke acties gekozen:

De Commissie heeft overlegmechanismen ingesteld en contactpersonen aangewezen binnen de diensten van de Commissie. Ook vindt overleg plaats via een informeel netwerk tussen drie organisaties voor autochtone bevolkingsgroepen.

Er heeft breed overleg met autochtone bevolkingsgroepen plaatsgevonden om betere kennis te verwerven over hun concrete situatie (op juridisch, sociaal-economisch gebied, etc.). Hierdoor kon de EU de prioritaire aandachtspunten van de autochtone bevolkingsgroepen vaststellen, waarvan milieu en racisme de twee belangrijkste zijn. De beperkte deelname van autochtone bevolkingsgroepen aan het ontwikkelingsproces en de samenleving moet eveneens aangepakt worden.

Uit het overleg bleek verder dat de procedures ter verkrijging van financiële steun een belangrijk obstakel vormen voor de deelname van autochtone bevolkingsgroepen. Ook moet overwogen worden microprojecten op te zetten die beter bij hun situatie aansluiten.

Vorderingen: steun voor autochtone bevolkingsgroepen in prioritaire gebieden De Commissie noemt enkele voorbeelden uit het grote aantal projecten dat tijdens deze periode ondernomen is. Het betreft projecten met de volgende doelstellingen:

Verder vereiste maatregelen De samenwerking met autochtone bevolkingsgroepen is nog volop in ontwikkeling. Er worden enkele maatregelen genoemd waardoor de samenwerking in de toekomst verbeterd kan worden:

GERELATEERDE BESLUITEN

Conclusies van de Raad betreffende autochtone bevolkingsgroepenRaad Algemene Zaken - 18 november 2002 - Niet in het Publicatieblad bekendgemaakt. In deze conclusies verzoekt de Raad de Commissie en de lidstaten:

De Raad verzoekt de Commissie eveneens:

Laatste wijziging: 06.06.2007