Staatssteun voor KMO’s in de visserijsector

De Commissie bevordert de ontwikkeling van de economische activiteiten van kleine en middelgrote ondernemingen (KMO’s) met de goedkeuring van een nieuwe vrijstellingsverordening per categorie in de visserijsector. In deze verordening wordt vastgesteld dat bepaalde staatssteun verenigbaar is met de concurrentieregels en het gemeenschappelijk visserijbeleid (GVB). Dit soort steun is vrijgesteld van de meldingsplicht. De lidstaten moeten evenwel ter bekendmaking beknopte informatie naar de Commissie zenden.

BESLUIT

Verordening (EG) nr. 736/2008 van de Commissie van 22 juli 2008 betreffende de toepassing van de artikelen 87 en 88 van het Verdrag op staatssteun voor kleine en middelgrote ondernemingen die visserijproducten produceren, verwerken en afzetten

SAMENVATTING

De verordening is van toepassing op de steun die wordt toegewezen aan kleine en middelgrote ondernemingen (KMO’s) in de visserijsector. Deze steun hoeft niet geval per geval te worden beoordeeld op voorwaarde dat hij in overeenstemming is met de bepalingen van het Europees Visserijfonds en de visserijrichtsnoeren .

De volgende soorten staatssteun zijn krachtens deze verordening vrijgesteld:

Vallen niet onder deze verordening:

De lidstaat dient zich ervan te verzekeren dat de steun die hij wil toekennen de handelsvoorwaarden niet zodanig verandert dat het gemeenschappelijke belang wordt geschaad. De toegekende steun is vrijgesteld van de meldingsplicht die is vastgesteld in artikel 88, lid 3, van het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap (EG-Verdrag). De lidstaten moeten evenwel de beknopte informatie uit bijlage I van deze verordening elektronisch aan de Commissie overmaken met het oog op de bekendmaking ervan in het Publicatieblad van de Europese Unie.

Het steunbedrag mag niet meer bedragen dan 1 miljoen EUR per begunstigde per jaar of 2 miljoen EUR per toegelaten project.

De krachtens deze verordening vrijgestelde steun kan worden gecumuleerd met andere gelijksoortige steun indien de gecumuleerde steun verschillende in aanmerking komende kosten betreft en minder bedraagt dan het eerder genoemde plafond.

De in deze verordening vastgestelde vrijstelling is enkel van toepassing op steun met een stimulerend effect. Steun heeft een stimulerend effect indien de begunstigde daardoor in staat wordt gesteld activiteiten of projecten uit te voeren die hij onder normale marktomstandigheden niet had uitgevoerd. Deze voorwaarde wordt als vervuld beschouwd indien de begunstigde een aanvraag voor de steun indient alvorens met het project of de activiteit van start te gaan.

De lidstaten dienen jaarlijks een elektronisch verslag in bij de Commissie. Op basis van de verstrekte informatie moet kunnen worden nagegaan of de vrijgestelde steun voldeed aan de transparantie- en vrijstellingscriteria.

Referenties

Besluit

Datum van inwerkingtreding - vervaldatum

Uiterste datum voor omzetting in nationaal recht

Publicatieblad

Verordening (EG) nr. 736/2008

18.8.2008 - 31.12.2013

-

PB L 201 van 30.7.2008

Laatste wijziging: 10.09.2008