Bestrijding van namaak en piraterij in de interne markt

In deze mededeling worden in de vorm van een actieprogramma verschillende maatregelen en initiatieven aangekondigd die de Commissie voornemens is te nemen om de bestrijding van namaak en piraterij in de interne markt te verbeteren en te intensiveren. Deze mededeling is een vervolg op het groenboek van de Commissie van oktober 1998, dat een algemene raadpleging terzake op gang heeft gebracht.

BESLUIT

Mededeling van de Commissie van 30 november 2000 in verband met de follow-up van het groenboek over de bestrijding van namaak en piraterij in de interne markt [COM(2000) 789 def. - Niet in het Publicatieblad verschenen].

SAMENVATTING

Context

Namaak en piraterij zijn uitgegroeid tot een fenomeen met internationale dimensies, dat ernstige economische en sociale gevolgen heeft, de goede werking van de interne markt verstoort en de consumentenbescherming in het gedrang brengt, met name op het gebied van volksgezondheid en openbare veiligheid. Dit leidt tot een verlegging van handelsstromen en een verstoring van de concurrentie, waardoor bedrijven hun vertrouwen in de interne markt verliezen en er minder geïnvesteerd wordt.

Namaak en piraterij maken naar schatting 5 tot 7 % van de wereldhandel uit en zouden verantwoordelijk zijn voor het verlies van circa 200 000 arbeidsplaatsen per jaar. Ook zouden de internationaal opererende bedrijven uit de Europese Unie op de interne markt tussen 400 en 800 miljoen euro en buiten de Unie circa 2 miljard euro aan inkomsten mislopen. In het bijzonder de informaticasector is het slachtoffer van deze praktijken.

Reacties op het groenboek

De reacties op het groenboek hebben de omvang van het probleem en de schadelijke gevolgen voor de goede werking van de interne markt bevestigd. De belanghebbende kringen hebben de vinger gelegd op de diverse factoren die deze situatie in de hand werken, met name de verschillen tussen de lidstaten in de strafstelsels en de andere middelen om de naleving van de intellectuele-eigendomsrechten te verzekeren. Daarom wensen de belanghebbende kringen, met inbegrip van de lidstaten, dat deze kwestie op het niveau van de EU wordt aangepakt. Uit de reacties op het groenboek blijkt bovendien dat er overeenstemming bestaat over de noodzaak om de administratieve samenwerking tussen de lidstaten te verbeteren. De Commissie heeft beklemtoond dat, ook al is het wenselijk dat zij hierin een belangrijke rol speelt, de verantwoordelijkheid op dit gebied in de eerste plaats bij de houders van de intellectuele-eigendomsrechten ligt, die zelf waakzaam moeten zijn.

Actieprogramma

Deze mededeling bevat een actieprogramma met:

Deze maatregelen moeten deel uitmaken van de horizontale initiatieven op het gebied van justitie en binnenlandse zaken.

Urgente maatregelen

De urgente maatregelen omvatten het volgende:

Acties op middellange termijn

Op middellange termijn zal de Commissie:

Andere initiatieven:

De Commissie doet aanbevelingen met name ten behoeve van een beter gebruik van de bestaande informatiesystemen en een intensievere samenwerking en informatie-uitwisseling tussen de particuliere sector en de overheid. Dit betreft in het bijzonder:

GERELATEERDE BESLUITEN

Mededeling van de Commissie van 11 oktober 2005 aan de Raad, het Europees Parlement en het Europees Economisch en Sociaal Comité betreffende douaneoptreden tegen de laatste tendensen op het gebied van namaak en piraterij [COM(2005) 479 def. - Niet in het Publicatieblad verschenen]. In deze mededeling wordt een reeks maatregelen voorgesteld om de EU door douaneoptreden beter te beschermen tegen namaak en piraterij. Deze maatregelen behelzen voornamelijk een verbetering van de wetgeving, een versterking van het partnerschap tussen douane en bedrijven en een intensivering van de internationale samenwerking.

Richtlijn 2004/48/EG van het Europees Parlement en de Raad van 29 april 2004 betreffende de handhaving van intellectuele-eigendomsrechten [Publicatieblad L 195 van 2.6.2004]. Deze richtlijn strekt ertoe gelijke voorwaarden te scheppen voor de uitoefening van intellectuele-eigendomsrechten in de lidstaten door middel van de onderlinge aanpassing van de uitvoeringsmaatregelen in de hele Unie. Zij voorziet ook in de harmonisatie van de wetgevingen van de lidstaten, teneinde op de interne markt een gelijk beschermingsniveau voor intellectuele eigendom te garanderen.

Laatste wijziging: 08.05.2006