Het verzamelen van economische en monetaire gegevens door de Europese Centrale Bank

SAMENVATTING VAN:

Verordening (EG) nr. 2533/98 – verzamelen van statistische gegevens door de Europese Centrale Bank

SAMENVATTING

De Europese Centrale Bank (ECB) verzamelt een uitgebreide hoeveelheid gegevens over de economische en monetaire ontwikkelingen in de Europese Unie (EU). De ECB wordt daarin bijgestaan door de nationale centrale banken van de EU-landen.

WAT DOET DEZE VERORDENING?

De verordening machtigt de ECB om statistische gegevens te verzamelen die nodig zijn voor het uitvoeren van de taken van het Europees Stelsel van centrale banken (ESCB). Het recht van de ECB om statistische gegevens te verzamelen is beperkt tot de referentiepopulatie van informatieplichtigen*.

Ze stelt de bevoegdheden van de ECB vast om de statistische rapportagevereisten van de referentiepopulatie van informatieplichtigen te bepalen.

In 2015 werd de verordening gewijzigd om de toezending van vertrouwelijke statistische gegevens mogelijk te maken tussen het ESCB en andere EU-autoriteiten of EU-landen die verantwoordelijk zijn voor het toezicht op de financiële instellingen, markten of infrastructuur of de stabiliteit van het financieel systeem. Het ESCB kan bovendien vertrouwelijke statistische gegevens toezenden aan het Europees stabiliteitsmechanisme. Iedere toezending van gegevens onder de wijziging van 2015 is wel beperkt tot wat nodig is voor de ontvangende autoriteit of instantie om haar taken uit te voeren.

KERNPUNTEN

De ECB wil de rapportagelast tot een minimum beperken door zoveel mogelijk gebruik te maken van bestaande bronnen. Ze houdt ook rekening met de toepasselijke EU- en internationale normen op het gebied van de statistiek.

De ECB werkt nauw samen met het Europees statistisch systeem (ESS), dat het bureau voor de statistiek van de EU (Eurostat) en de nationale bureaus voor de statistiek van de EU-landen omvat.

Principes

Bij het ontwikkelen, produceren en verspreiden van statistieken is het ESCB onderworpen aan de beginselen inzake

De verplichtingen van de EU-landen

EU-landen zijn ervoor verantwoordelijk zich te organiseren op het gebied van de statistiek met het oog op de samenwerking met het ESCB.

Soorten verzamelde gegevens

De verzamelde gegevens betreffen in het bijzonder:

Recht tot verificatie

Indien een informatieplichtige* in een land van de eurozone ervan wordt verdacht de vereisten met betrekking tot het rapporteren niet na te komen, kunnen de ECB en de nationale centrale bank de juistheid van de statistische gegevens verifiëren of tot gedwongen verzameling van die gegevens overgaan.

De ECB of de nationale centrale bank van het betrokken land moet de informatieplichtige op de hoogte stellen van haar beslissing om de door hem voorgelegde statistieken te verifiëren of om tot gedwongen verzameling van de gegevens over te gaan. Wanneer een informatieplichtige zich verzet tegen de verificatieprocedure, dan moet het land waarin hij is gevestigd de nodige bijstand verlenen, inclusief het verzekeren van de toegang tot de bedrijfsruimten van de informatieplichtige voor de ECB en de nationale centrale bank. Deze voorzieningen zijn enkel van toepassing voor landen van de eurozone.

Sancties

Indien informatieplichtigen niet voldoen aan de vereisten met betrekking tot het rapporteren van statistische gegevens, kunnen door de ECB boetes worden opgelegd. Er kan een dwangsom opgelegd worden van ten hoogste 10 000 EUR per dag, waarbij de totale boete ten hoogste 100 000 EUR bedraagt, of een boete van ten hoogste 200 000 EUR. De ECB moet handelen in overeenstemming met de principes en procedures zoals uiteengezet in Verordening (EG) nr. 2532/98 betreffende de bevoegdheden van de ECB om sancties op te leggen.

Geheimhouding

Statistische gegevens worden als vertrouwelijk beschouwd indien zij van dien aard zijn dat zij identificatie van de informatieplichtige of van enige andere natuurlijke persoon of rechtspersoon of instantie mogelijk maken, hetzij rechtstreeks (bijv. op grond van hun naam, hun adres of via een officieel toegekende identificatiecode), hetzij onrechtstreeks door afleiding.

De informatieplichtigen worden in kennis gesteld van het gebruik voor statistische en andere administratieve doeleinden dat van door hen geleverde statistische gegevens kan worden gemaakt. Indien nodig kunnen ze inlichtingen krijgen over de rechtsgrondslag voor het toezenden van de gegevens en over de getroffen beschermingsmaatregelen.

De ECB gebruikt de aan haar toegezonden vertrouwelijke statistische gegevens uitsluitend ter uitvoering van de taken van het ESCB tenzij:

De ECB, de nationale centrale banken en de EU-landen moeten alle nodige maatregelen nemen om de bescherming van vertrouwelijke statistische gegevens te verzekeren.

KERNBEGRIPPEN

* Referentiepopulatie van informatieplichtigen: deze omvat voornamelijk de centrale banken, andere financiële instellingen in EU-landen (met uitzondering van verzekeringsmaatschappijen en pensioenfondsen), postcheque-en-girodiensten* en natuurlijke personen en rechtspersonen die ingezetenen zijn in een land van de eurozone voor zover zij grensoverschrijdende transacties hebben uitgevoerd of waardepapieren* of elektronisch geld* hebben uitgegeven. Die kunnen allemaal informatieplichtig zijn onder de statistische rapportagevereisten van de ECB.

* Informatieplichtigen: onder de statistische rapportagevereisten van de ECB kan iedereen die deel uitmaakt van de referentiepopulatie van informatieplichtigen afhankelijk van de omstandigheden een informatieplichtige zijn (d.w.z. er wordt hun gevraagd te rapporteren).

* Postcheque-en-girodiensten: deze behoren tot de sector van de niet-financiële vennootschappen. Naast het aanbieden van postdiensten, ontvangen ze deposito's van niet-monetaire financiële instellingen uit de eurozone om diensten voor het overmaken van geld aan te bieden aan hun deposanten;

* Waardepapieren: financiële instrumenten zoals aandelen van bedrijven en staatsobligaties, meestal uitgegeven om fondsen in te zamelen voor de uitgever.

* Elektronisch geld: geld in het banksysteem dat niet in fysieke vorm bestaat. Slechts een fractie van de totale geldvoorraad bestaat uit bankbiljetten en munten.

BESLUIT

Verordening (EG) nr. 2533/98 van de Raad van 23 november 1998 met betrekking tot het verzamelen van statistische gegevens door de Europese Centrale Bank (PB L 318 van 27.11.1998, blz. 8-19)

GERELATEERDE BESLUITEN

Verordening (EU) nr. 1071/2013 van de Europese Centrale Bank van 24 september 2013 met betrekking tot de balans van de sector monetaire financiële instellingen (herschikking) (ECB/2013/33) (PB L 297 van 7.11.2013, blz. 1–50)

Verordening (EU) nr. 1072/2013 van de Europese Centrale Bank van 24 september 2013 met betrekking tot statistieken van door monetaire financiële instellingen gehanteerde rentetarieven (herschikking) (ECB/2013/34) (PB L 297 van 7.11.2013, blz. 51-72)

Verordening (EU) nr. 1073/2013 van de Europese Centrale Bank van 18 oktober 2013 houdende statistieken betreffende de activa en passiva van beleggingsfondsen (herschikking) (ECB/2013/38) (PB L 297 van 7.11.2013, blz. 73-93)

Verordening (EU) nr. 1074/2013 van de Europese Centrale Bank van 18 oktober 2013 betreffende de statistische rapportagevereisten ten aanzien van postcheque- en girodiensten die deposito’s aantrekken van in het eurogebied ingezetenen, niet-monetaire financiële instellingen (herschikking) (ECB/2013/39) (PB L 297 van 7.11.2013, blz. 94-106)

Verordening (EU) nr. 1075/2013 van de Europese Centrale Bank van 18 oktober 2013 houdende statistieken betreffende de activa en passiva van lege financiële instellingen die securitisatietransacties verrichten (herschikking) (ECB/2013/40) (PB L 297 van 7.11.2013, blz. 107-121)

Laatste bijwerking 17.08.2015