Veilige en doeltreffende meststoffen op de Europese markt

 

SAMENVATTING VAN:

Verordening (EG) nr. 2003/2003 inzake meststoffen

WAT IS HET DOEL VAN DEZE VERORDENING?

KERNPUNTEN

VANAF WANNEER IS DE VERORDENING VAN TOEPASSING?

De verordening is van toepassing sinds 11 december 2003, met uitzondering van de artikelen 8 en 26 lid 3, die betrekking hebben op de traceerbaarheid en die van toepassing zijn sinds 11 juni 2005.

ACHTERGROND

In maart 2016 heeft de Commissie een voorstel aangenomen dat is gericht op vereenvoudiging van de bestaande wetgeving, verbetering van de wijze waarop de EU-markt voor meststoffen werkt en uitbreiding van de regels tot niet-geharmoniseerde producten, d.w.z. die meststoffen die vallen onder de nationale wetgeving van EU-landen. Ter voorbereiding van dit initiatief heeft de Commissie verschillende onderzoeken gedaan op het gebied van ingrediënten van meststoffen en wetenschappelijk onderzoek naar biostimulanten voor planten.

Voor meer informatie, zie:

* KERNBEGRIPPEN

Primaire nutriënten: nutriënten met uitsluitend de elementen stikstof, fosfor en kalium.

Secundaire nutriënten: nutriënten met de elementen calcium, magnesium, natrium en zwavel.

Anorganische meststoffen: meststoffen waarin de aangegeven nutriënten voorkomen in de vorm van mineralen die door winning of door fysische en/of chemische industriële processen zijn verkregen.

Micronutriënten: nutriënten met de elementen boor, kobalt, koper, ijzer, mangaan, molybdeen en zink, die in kleine hoeveelheden, vergeleken met die voor primaire en secundaire nutriënten, essentieel zijn voor de groei van planten.

Nitrificatie: een natuurlijk proces in het milieu waarbij gespecialiseerde bacteriën ammoniak in de bodem omzetten in nitrieten en nitraten.

BELANGRIJKSTE DOCUMENT

Verordening (EG) nr. 2003/2003 van het Europees Parlement en de Raad van 13 oktober 2003 inzake meststoffen (PB L 304 van 21.11.2003, blz. 1-194)

Achtereenvolgende wijzigingen aan Verordening (EG) nr. 2003/2003 zijn opgenomen in de basistekst. Deze geconsolideerde versie heeft uitsluitend documentaire waarde.

Laatste bijwerking 12.09.2016