Toegang van het publiek tot documenten van de instellingen van de Europese Gemeenschap

Met dit groenboek wordt de aanzet gegeven voor een openbare raadpleging over de toegang tot documenten van de instellingen. De Commissie maakt de balans op van de uitvoering van de regelgeving ter zake. Zij stelt voor de huidige regels aan te passen en een actiever beleid inzake informatieverspreiding te voeren door de regels inzake toegang tot milieu-informatie op te nemen in het algemene systeem voor toegang tot documenten en een juist evenwicht te creëren tussen het recht van het publiek op inzage en de bescherming van openbare en particuliere belangen.

BESLUIT

Groenboek van de Commissie van 18 april 2007 "Toegang van het publiek tot documenten van de instellingen van de Europese Gemeenschap - Evaluatie" [COM(2007) 185 def. - Niet in het Publicatieblad verschenen].

SAMENVATTING

Met dit groenboek wordt beoogd de verordening inzake de toegang van het publiek tot documenten van het Europees Parlement, de Raad en de Commissie (Verordening EG nr. 1049/2001) te wijzigen. Dankzij deze verordening kreeg het publiek toegang tot een aanzienlijk aantal documenten die vroeger niet werden gepubliceerd. Deze verordening moet evenwel worden herzien in het licht van de arresten van het Gerecht van eerste aanleg, geschillenregelingen door de Europese ombudsman en andere ontwikkelingen op wetgevingsgebied.

De Commissie organiseerde hierover van midden april tot midden juli 2007 een brede raadpleging Zij publiceert in september 2007 een verslag over de resultaten van die raadpleging en doet de maand daarop voorstellen tot wijziging van de verordening inzake de toegang tot de documenten van de instellingen.

In dit groenboek maakt de Commissie in de eerste plaats de balans op van de regels inzake toegang tot documenten. Zij stelt vervolgens verbeteringen van die regels voor en verzoekt de deelnemers aan de raadpleging haar voorstellen te evalueren.

Inventaris van de bestaande regels inzake het recht van het publiek op toegang tot documenten

De ervaring heeft uitgewezen dat de verordening uitstekend heeft gefunctioneerd. Twee derde van de verzoeken worden door de Commissie ingewilligd. Het aantal aan de Commissie gerichte initiële verzoeken om toegang tot documenten is gestaag toegenomen. Het aantal confirmatieve verzoeken (dit zijn aanvragen waarin de Commissie wordt verzocht een weigering tot toegang opnieuw te overwegen) blijft daarentegen stabiel. Aanvragen bij het Hof van Justitie en klachten bij de Europese ombudsman vertegenwoordigen slechts een zeer klein percentage van het totale aantal behandelde verzoeken om toegang tot documenten.

Hoewel de uitvoering uitstekend heeft gefunctioneerd, dient de verordening niettemin te worden herzien om een aantal bepalingen te verduidelijken, gevolg te geven aan de rechtspraak van het Gerecht van eerste aanleg ter zake en rekening te houden met de jongste ontwikkelingen inzake toegang en transparantie.

In de eerste plaats moeten een aantal punten worden verduidelijkt. Het recht op toegang tot documenten botst bijvoorbeeld soms met het recht op de bescherming van persoonsgegevens. Daarom moet het onderscheid worden verduidelijkt tussen het recht van toegang voor het publiek en het bevoorrecht toegangsrecht tot documenten die niet aan het publiek kunnen worden bekendgemaakt. Ook op het gebied van de verspreiding van informatie die publiek mag worden gemaakt, kunnen verbeteringen worden aangebracht, bijvoorbeeld met betrekking tot het bereik van de registers, het aantal documenten dat direct ter beschikking van het publiek wordt gesteld en de gebruiksvriendelijkheid van de elektronische informatiesystemen.

Voorts onderstreept de Commissie dat het Gerecht van eerste aanleg reeds talrijke bepalingen van de verordening heeft verduidelijkt, zowel wat algemene kenmerken, procedurekwesties als uitzonderingen op het recht op toegang tot documenten betreft. De Commissie acht het verstandig deze rechtspraak in een nieuw communautair besluit te integreren.

Een aantal andere ontwikkelingen maken de herziening van de verordening noodzakelijk:

Voorstellen ter verbetering van de regels voor toegang tot documenten

Op basis van deze balans concludeert de Commissie dat de huidige regels moeten worden aangepast om:

Om deze doelstellingen te realiseren, organiseert de Commissie een raadpleging over diverse voorstellen voor maatregelen. Zij stelt bijvoorbeeld voor de regels voor toegang tot documenten te verbeteren door een actiever beleid inzake informatieverspreiding te voeren, door de regels inzake toegang tot milieu-informatie in het algemene systeem voor toegang tot documenten op te nemen en door de bepalingen van de verordening die belangenconflicten kunnen veroorzaken te verduidelijken.

In de eerste plaats stelt de Commissie voor het wetgevend proces van de instellingen voor het grote publiek transparanter en toegankelijker te maken. Daarom wil zij het begrip "wetgevingsdocumenten" definiëren. Deze documenten moeten namelijk in beginsel direct en volledig toegankelijk zijn voor het publiek. Ook moet worden vastgesteld in welk stadium van de procedure de documenten moeten worden gepubliceerd, en de toegang moet worden vergemakkelijkt.

Voorts verzoekt de Commissie de deelnemers aan de raadpleging diverse voorstellen te evalueren. Zo bijvoorbeeld:

De Commissie reikt tot slot concrete oplossingen aan om tot een juist evenwicht te komen tussen diverse en soms strijdige belangen:

See also

Voor meer informatie over de herziening van de regels voor toegang tot documenten, kunt u op de site over de raadpleging over dit groenboek (DE)(EN)(FR) terecht.

Laatste wijziging: 20.09.2007