ARTEMIS

Hoewel ingebedde computersystemen onzichtbaar zijn, dragen zij voor een belangrijk deel bij tot het verbeteren van ons alledagsleven. Daarnaast maken zij industriële speerpunttoepassingen mogelijk waarvan de positieve effecten op de Europese economie niet uitblijven. Om de schaalvoordelen te bevorderen, de kosten te veemen in de vorm van een gezamenlijk technologie-initiatief, dat door de gemeenschappelijke onderneming ARTEMIS wordt uitgevoerd.

BESLUIT

Verordening (EG) nr. 74/2008 van de Raad van 20 december 2007 betreffende de oprichting van de gemeenschappelijke onderneming Artemis voor de tenuitvoerlegging van een gezamenlijk technologie-initiatief inzake ingebedde computersystemen.

SAMENVATTING

Mobiele telefoon, bankkaart, auto, vliegruig: ingebedde computersystemen zijn niet meer weg te denken uit ons leven van alledag.

Bovendien maken zij in tal van industriële sleutelsectoren een steeds groter deel van de waarde van afgewerkte producten uit.

Volgens recente cijfers vertegenwoordigen deze technologieën een echte groeimarkt:

Op deze markt mikt vandaag de Europese Unie (EU), nu zij investeert in de nieuwe gemeenschappelijke onderneming "ARTEMIS".

De gemeenschappelijke onderneming ARTEMIS voert het gezamenlijk technologie-initiatief (GTI) inzake ingebedde computersystemen uit.

Dit publiek-privaat partnerschap wil vooral de medefinanciering van onderzoeksinitiatieven op Europese schaal ondersteunen en de samenwerking tussen de verschillende actoren uit de sector verbeteren.

De in Brussel gevestigde gemeenschappelijke onderneming is een communautair orgaan met rechtspersoonlijkheid. Zij wordt opgericht voor een periode die loopt tot 31 december 2017. De oprichtende leden van de gemeenschappelijke onderneming zijn de Gemeenschap (vertegenwoordigd door de Commissie), België, Denemarken, Duitsland, Estland, Ierland, Griekenland, Spanje, Frankrijk, Italië, Hongarije, Nederland, Oostenrijk, Portugal, Roemenië, Slovenië, Finland, Zweden, het Verenigd Koninkrijk alsook de ARTEMISIA-vereniging, die de ondernemingen en organisaties voor onderzoek en ontwikkeling (O&O) op het gebied van ingebedde computersystemen vertegenwoordigt. De gemeenschappelijke onderneming ARTEMIS staat overigens open voor nieuwe leden.

Doelstellingen

De gemeenschappelijke onderneming ARTEMIS draagt bij tot de uitvoering van het specifieke programma "Samenwerking" van het zevende kaderprogramma voor onderzoek en technologische ontwikkeling (7e KPOO).

Zij heeft met name de volgende doelstellingen:

Werking

De organen van de gemeenschappelijke onderneming zijn:

De middelen van ARTEMIS bestaan uit de bijdragen van de leden en de Gemeenschap alsook uit de door ARTEMIS zelf gegenereerde inkomsten. Elke rechtspersoon die geen lid is kan in de middelen van ARTEMIS bijdragen in natura of in geld.

De kosten van ARTEMIS bestaan uit:

De O&O-activiteiten worden uitgevoerd door middel van projecten die worden opgestart na openbare en competitieve uitnodigingen tot het indienen van voorstellen. Deze projecten worden gefinancierd uit de financiële bijdragen van de Gemeenschap en de deelnemende lidstaten en uit de bijdragen in natura van de instellingen voor onderzoek en ontwikkeling die aan de projecten van de gemeenschappelijke onderneming deelnemen.

Omdat het om een communautair initiatief gaat, valt de gemeenschappelijke onderneming, met inbegrip van haar personeel, onder de communautaire wetgeving. Het Hof van Justitie van de Europese Gemeenschappen is met name bevoegd om uitspraak te doen in alle geschillen tussen de leden en over beroepen die tegen de gemeenschappelijke onderneming ARTEMIS worden ingesteld. De Commissie en de Rekenkamer voeren controles uit bij de begunstigden van financiële middelen van de gemeenschappelijke onderneming.

Context

Het Lissabon-programma voor groei en werkgelegenheid heeft het accent gelegd op investeringen op het gebied van kennis en innovatie. In dat verband zijn in het kader van het 7e KPOO de GTI's ingesteld, door gemeenschappelijke ondernemingen uitgevoerde publiek-/private partnerschappen. Deze GTI's resulteren uit het werk van de op grond van het 6e KPOO ingestelde Europese technologieplatforms (link naar http://europa.eu/scadplus/leg/fr/lvb/i23012.htm).

Samen met het «ARTEMIS»-initiatief zijn vijf andere GTI's gepland in de sectoren ingebedde computersystemen (ENIAC), innovatieve geneesmiddelen (IMI), luchtvaart en luchtvervoer (CLEAN SKY), waterstof en brandstofcellen (FUEL CELL) en wereldwijde monitoring van milieu en veiligheid (GMES).

Referenties

Besluit

Inwerkingtreding

Uiterste datum voor omzetting in nationaal recht

Publicatieblad

Verordening (EG) nr. 74/2008 [goedkeuring: raadplegingsprocedure CNS/2007/088]

7.2.2008

-

PB L 30 van 4.2.2008.

See also

Laatste wijziging: 03.06.2008