Investeren in onderzoek: een actieplan voor Europa

De Europese Unie (EU) moet een steviger en aantrekkelijker openbare onderzoeksbasis leveren ter bevordering van particuliere investeringen waardoor zij haar doelstelling kan bereiken om tegen 2010 3% van haar Bruto Binnenlands Product (BBP) aan onderzoek te besteden.

BESLUIT

Mededeling van de Commissie - Investeren in onderzoek: een actieplan voor Europa [COM(2003) 226 def. - Niet verschenen in het Publicatieblad].

SAMENVATTING

Op de Europese Raad van Barcelona in maart 2002 heeft men zich ten doel gesteld om tegen 2010 de gemiddelde investeringen in onderzoek en technologische ontwikkeling te verhogen van de huidige 1,9% van het BBP tot 3% (waarvan twee derde afkomstig zou moeten zijn van de particuliere sector) en zo de achterstand met de voornaamste concurrenten van de Unie in te halen.

Momenteel is de kloof tussen de EU en de Verenigde Staten op het gebied van de investeringen in onderzoek opgelopen tot meer dan 130 miljard euro per jaar, en die kloof wordt steeds groter.

Om in 2010 de doelstelling van 3% van het BBP te bereiken, waarvan twee derde van de particuliere sector, moeten de overheidssector en de ondernemingen hun uitgaven voor onderzoek in Europa jaarlijks met gemiddeld 6,5%, respectievelijk 9,5% optrekken.

Dit initiatief is het beleidsmatige antwoord (EN) van de Commissie op de doelstelling van de Europese Raad van maart 2000 in Lissabon om van Europa tegen 2010 de meest concurrerende en dynamische kenniseconomie te maken. Het vormt een aanvulling op een reeks Europese initiatieven op het gebied van het innovatiebeleid van de ondernemingen en op een reeks structurele hervormingen van de product-, diensten-, kapitaal- en arbeidsmarkten.

ACTIEPLAN

Het actieplan omvat vier verzamelingen acties:

BEVORDERING VAN EEN BELEID VAN EUROPESE COÖRDINATIE

Dit coördinatieproces is belangrijk om ervoor te zorgen dat de lidstaten onderling van elkaar leren en handelen met meer samenhang.

MEER OVERHEIDSSTEUN VOOR ONDERZOEK EN TECHNOLOGISCHE INNOVATIE

Het actieplan is gericht op de noodzaak het menselijk potentieel uit te breiden en te verbeteren, het openbaar onderzoek te versterken en de doelmatigheid van de verschillende publieke financieringsinstrumenten te verbeteren.

MEER OVERHEIDSUITGAVEN VOOR ONDERZOEK EN INNOVATIE

Gezien de huidige economische vertraging is het belangrijk dat het begrotingsbeleid investeringen bevordert die een sterkere groei in de toekomst mogelijk maken.

VERBETERING VAN DE RANDVOORWAARDEN VOOR PARTICULIERE INVESTERINGEN IN ONDERZOEK

Het actieplan heeft tot doel het klimaat voor onderzoek en technologische innovatie in Europa te verbeteren, door verbetering van de randvoorwaarden: bescherming van de intellectuele eigendom, marktregulering, mededingingsregels, financiële markten, belastingsvoorwaarden en integratie van de onderzoeksdimensie in het beheer en de boekhouding van ondernemingen.

HUIDIGE SITUATIE

Overeenkomstig de in 2005 door Eurostat verstrekte gegevens bedroeg de intensiteit van onderzoek en ontwikkeling (gemeten aan de hand van het deel van het BBP dat aan onderzoek wordt besteed) in 2002 in de EU met 25 lidstaten 1,93% tegen 1,82% in 1998. De uitgaven voor onderzoek zijn tussen 1999 en 2002 jaarlijks gemiddeld met 4% gestegen. In de Verenigde Staten echter lopen de uitgaven voor onderzoek op tot 2,76% van het BBP in 2003, terwijl ze in Japan in 2003 wel 3,12% bedroegen.

Volgens Eurostat heeft de ondernemingssector in de EU25 in 2001 55% van de totale uitgaven voor onderzoek gedragen, terwijl het aandeel van deze sector in de VS en Japan 74% bedroeg in 2002. De hoogste onderzoeksintensiteit werd in 2003 behaald in Zweden (4,27% van het BBP in 2001) en in Finland (3,51%), gevolgd door Denemarken (2,60%), Duitsland (2,50%), België (2,33%), Frankrijk en Oostenrijk (elk 2,19%).

GERELATEERDE BESLUITEN

Mededeling van de Commissie aan de Raad en het Europees Parlement over de indiening van een voorstel voor een richtlijn en twee voorstellen voor aanbevelingen tot vereenvoudiging van de toelating van onderdanen van derde landen tot de Europese Gemeenschap met het oog op wetenschappelijk onderzoek [COM(2004) 178 def. - Niet verschenen in het Publicatieblad].

Mededeling van de Commissie voor de Voorjaarsbijeenkomst van de Europese Raad - "Lissabon waarmaken" - Hervormingen voor de uitgebreide Unie [COM(2004) 29 def./2 - Niet verschenen in het Publicatieblad].

Mededeling van de Commissie "Wetenschap en technologie, de sleutel tot de toekomst van Europa - Oriëntaties voor het steunbeleid voor onderzoek van de Unie [COM (2004) 353 def. - Niet verschenen in het Publicatieblad].

Laatste wijziging: 30.07.2007