Herziene richtsnoeren voor de programma's van de periode 2000-2006

1) DOELSTELLING

De lidstaten halverwege de huidige programmeringsperiode (2000-2006) in staat stellen hun programmeringsdocumenten bij te stellen.

2) MAATREGEL

Mededeling van de Commissie van 25 augustus 2003, "De Structuurfondsen en de coördinatie met het Cohesiefonds: herziene richtsnoeren" [COM(2003) 499 def. - Niet in het Publicatieblad verschenen].

3) SAMENVATTING

Overeenkomstig de verordening houdende algemene bepalingen inzake de Structuurfondsen, heeft de Europese Commissie in 1999 indicatieve richtsnoeren vastgesteld. De lidstaten hebben zich hierop gebaseerd bij het opstellen van hun programmeringsdocumenten voor de periode 2000-2006.

In het jaar 2003, dus halverwege de uitvoering, moeten de programma's voor nationale en regionale ontwikkeling worden geëvalueerd en herzien. De reden waarom de Commissie deze mededeling publiceert, is om de lidstaten bij deze operatie te helpen. De richtsnoeren van 1999 blijven echter geldig. Het gaat erom de lidstaten een aanvullende reeks richtsnoeren te bieden waarin rekening wordt gehouden met verschillende factoren die van invloed zijn op de programmering van de Structuurfondsen. Deze factoren zijn: de verslechtering van het economische klimaat, de begrotingssituatie van de lidstaten en ontwikkelingen in communautaire beleidsvormen die gevolgen voor de regio's hebben. Bovendien zijn er in het kader van de uitbreiding tevens specifieke richtsnoeren voor de programmering van de toekomstige lidstaten (esdeenfr) voor de periode 2004-2006 vastgesteld.

Voor de herziening halverwege van de richtsnoeren hanteert de Commissie de volgende uitgangspunten:

Het is de taak van de lidstaten om bij de Commissie voorstellen tot wijziging van de programma's voor regionale ontwikkeling in te dienen. Bij deze wijzigingen zal ook het overzicht voor de follow-up van de regelingen inzake staatssteun moeten worden bijgewerkt.

Opvolging van de Europese Raden door de Commissie

Tijdens de Europese Raad van maart 2000 in Lissabon hebben de staatshoofden en regeringsleiders een nieuw strategisch doel voor de Europese Unie tot het jaar 2010 vastgesteld, namelijk: "de meest concurrerende en dynamische kenniseconomie van de wereld te worden die in staat is tot duurzame economische groei met meer en betere banen en een hechtere sociale samenhang".

Een dergelijke doelstelling biedt de mogelijkheid tot herprogrammering van de bijstandsverlening uit de Structuurfondsen door meer het accent te leggen op concurrentiefactoren zoals: de kennismaatschappij, innovatie, onderzoek, het milieu, maatschappelijke integratie, onderwijs en opleiding.

Communautaire beleidstakken die overeenkomstig de doelstelling van de Europese Raad van Lissabon voor verandering in aanmerking komen, zijn:

Takken van communautair beleid waarvoor het regelgevingskader is gewijzigd

Takken van communautair beleid waarvoor het regelgevingskader sinds de vaststelling van de indicatieve richtsnoeren in 1999 is gewijzigd, zijn:

Takken van communautair beleid waarvoor het regelgevingskader momenteel wijzigingen ondergaat

Binnen twee communautaire beleidssectoren vinden momenteel grote veranderingen plaats, hetgeen gevolgen zal hebben voor de programmering van de Structuurfondsen:

De doeltreffendheid van de tenuitvoerlegging van de structurele acties verbeteren

De herziening halverwege is een gelegenheid om de tenuitvoerlegging van het regionaal beleid te vereenvoudigen, daarbij gebruikmakend van de resultaten van de evaluatie halverwege. De Europese Commissie heeft de volgende wijzigingen voor ogen:

De Commissie zal de programmeringsdocumenten slechts één maal wijzigen om zowel rekening te houden met de herziening halverwege van de programma's als met de voor eind 2003 geplande toewijzing van de prestatiereserve, een budget dat bestemd is voor de programma's met de beste prestaties. Ongeacht de aard van de wijzigingen moeten de door de nationale en communautaire overheden aangegane financiële verplichtingen hoe dan ook worden gehandhaafd.

4) uitvoeringsmaatregelen

5) verdere werkzaamheden

Laatste wijziging: 05.12.2005