Slovenië

1) REFERENTIES

Advies van de Commissie [COM(97) 2010 def. -- Niet verschenen in het Publicatieblad]

Verslag van de Commissie [COM(98) 709 def. -- Niet verschenen in het Publicatieblad]

Verslag van de Commissie [COM (99) 512 def. -- Niet verschenen in het Publicatieblad]

Verslag van de Commissie [COM(2000) 712 def. -- Niet verschenen in het Publicatieblad]

Verslag van de Commissie [SEC(2001) 1755 -- Niet verschenen in het Publicatieblad]

Verslag van de Commissie [COM(2002) 700 def. -- Niet verschenen in het Publicatieblad]

Verslag van de Commissie [COM(2003) 675 def. - SEC(2003) 1208 - Niet verschenen in het Publicatieblad]

Verdrag betreffende de toetreding tot de Europese Unie [Publicatieblad L 236 van 23.9.2003]

2) SAMENVATTING

In haar advies van juli 1997 was de Europese Commissie positief over de vooruitzichten op verbetering op middellange termijn met het oog op de aanpassing van de Sloveense wetgeving aan het acquis communautaire, mits de wetgevende werkzaamheden zouden worden voortgezet. Zij heeft Slovenië opgeroepen het wetsvoorstel inzake consumentenbescherming en enkele amendementen spoedig goed te keuren om de bescherming van de consument, met name in verband met de algemene productveiligheid, te versterken.

In het verslag van november 1998 werd echter vastgesteld dat geen grote inspanningen werden geleverd om het acquis over te nemen en werd onderstreept dat een groot gedeelte van de goedgekeurde wetgeving niet volledig met de communautaire wetgeving in overeenstemming was.

In haar verslag van oktober 1999 was de Commissie van mening dat Slovenië enige vooruitgang had geboekt en wees zij op de noodzaak van de verbetering van de administratieve structuren, met name wat het markttoezicht betreft.

Het verslag van oktober 2002 belichtte de door Slovenië geboekte vooruitgang bij de aanpassing van zijn wetgeving op het gebied van de consumentenbescherming en bij de ontwikkeling van de op dit gebied vereiste administratieve capaciteit. De onderhandelingen over dit hoofdstuk zijn voorlopig gesloten. Slovenië heeft niet om een overgangsregeling op dit gebied gevraagd.

Het verslag van oktober 2003 wijst erop dat Slovenië het grootste gedeelte van het acquis naleeft op het gebied van de maatregelen die al dan niet verband houden met de veiligheid. Het moet echter de herziene richtlijn inzake algemene productveiligheid nog omzetten (bij de maatregelen die verband houden met de veiligheid) en het moet zijn hele wetgeving betreffende de maatregelen die geen verband houden met de veiligheid nog op doeltreffende wijze toepassen.

Het toetredingsverdrag is ondertekend op 16 april 2003 en de toetreding vond plaats op 1 mei 2004.

ACQUIS COMMUNAUTAIRE

Het acquis communautaire omvat de bescherming van de economische belangen van de consument (met name regelgeving inzake misleidende reclame, prijsaanduidingen, consumentenkrediet, oneerlijke bedingen, verkoop buiten normale verkoopruimten, pakketreizen, televerkoop en timesharing), algemene productveiligheid en de sectoren cosmetica, textieletikettering en speelgoed.

De Europa-Overeenkomst voorziet in de aanpassing van de wetgeving aan die van de Gemeenschap en in samenwerking om de stelsels ter bescherming van de consument in Slovenië en in de Europese Gemeenschap volledig met elkaar in overeenstemming te brengen. Fase-I-maatregelen van het Witboek over de landen in Midden- en Oost-Europa en de interne markt (1995) zijn vooral gericht op verbetering van de productveiligheid, met name van cosmetica, textieletiketten en speelgoed, en op bescherming van de economische belangen van de consument, met name door maatregelen met betrekking tot misleidende reclame, consumentenkrediet, oneerlijke bedingen en prijsaanduidingen. Fase-II-maatregelen hebben betrekking op pakketreizen, verkoop buiten normale verkoopruimten en timesharing. Ook moet rekening worden gehouden met de nieuwe EG-wetgeving die onlangs is goedgekeurd (verkoop op afstand, vergelijkende reclame en prijsaanduidingen).

EVALUATIE

Maatregelen die geen verband houden met de veiligheid

De goedkeuring van de wijziging van de in 1998 goedgekeurde wet inzake de bescherming van de consumenten, die verscheidene communautaire richtlijnen moet omzetten, hoofdzakelijk op gebieden die geen verband houden met de veiligheid, is goed gevorderd, met uitzondering van het acquis over de misleidende en vergelijkende reclame.

Een gedeelte van het acquis communautaire betreffende de maatregelen die geen verband houden met de veiligheid moet nog worden omgezet: de hierboven vermelde misleidende en vergelijkende reclame en ook het gebruik van talen in de voor de consument bestemde handelsmededelingen.

Verder is het nodig dat de personele en financiële middelen van het bureau voor consumentenbescherming en de andere administratieve structuren op dit gebied worden versterkt.

De Sloveense regering moet ook meer steun verlenen aan het bevorderen en het opzetten van alternatieve systemen voor de beslechting van geschillen.

Consumentenorganisaties

De rol van de niet-gouvernementele organisaties moet worden bevorderd opdat zij deelnemen aan de tenuitvoerlegging van het consumentenbeleid, met name bij de opstelling van de veiligheidsnormen voor producten.

De regering moet ook de personele en financiële middelen van deze organisaties vergroten en hun taken en die van het bureau voor consumentenbescherming duidelijk omschrijven.

Maatregelen die verband houden met de veiligheid

Slovenië heeft het acquis betreffende de maatregelen die verband houden met de veiligheid omgezet, met uitzondering van de herziene richtlijn inzake algemene productveiligheid.

Verder moeten de capaciteit en de coördinatie van de voornaamste met het markttoezicht belaste organen nog worden verbeterd. De personele en financiële middelen van het markttoezichtmechanisme, dat bestaat uit vijf met de toepassing van de consumentenbescherming belaste instellingen, moeten ook worden versterkt.

Voor de voltooiing van de voorbereiding van de toetreding moeten de inspanningen van Slovenië bijgevolg worden gericht op de verbetering van de bestaande administratieve structuren om ervoor te zorgen dat zij hun markttoezichttaken effectief vervullen.

Laatste wijziging: 09.02.2004