Litouwen

1) REFERENTIE

Advies van de Commissie [COM(97) 2007 def. - Niet verschenen in het Publicatieblad]

Verslag van de Commissie [COM(97) 706 def. - Niet verschenen in het Publicatieblad]

Verslag van de Commissie [COM(97) 507 def. - Niet verschenen in het Publicatieblad]

Verslag van de Commissie [COM(2000) 707 def. -- Niet verschenen in het Publicatieblad]

Verslag van de Commissie [SEC(2001) 1750 -- Niet verschenen in het Publicatieblad]

Verslag van de Commissie [COM(2002) 700 def. -- Niet verschenen in het Publicatieblad

Verslag van de Commissie [COM(2003) 675 def. - SEC(2003) 1204 - Niet verschenen in het Publicatieblad]

Verdrag betreffende de toetreding tot de Europese Unie [Publicatieblad L 236 van 23.9.2003]

2) SAMENVATTING

In haar advies van juli 1997 was de Commissie van mening dat de Litouwse wetgeving inzake consumentenbescherming belangrijke lacunes vertoonde in vergelijking met de EU-richtlijnen, vooral inzake algemene productveiligheid. Hoewel Litouwen de nodige institutionele structuren had gecreëerd voor de tenuitvoerlegging van wetgeving ter bescherming van de consument, was de Commissie namelijk van oordeel dat het land ernstige problemen zou ondervinden bij de handhaving van de bestaande wetgeving. De Commissie concludeerde echter dat, mits Litouwen de inspanningen op het gebied van de harmonisatie voortzet, het op de middellange termijn het EU-acquis op het gebied van consumentenbescherming zou moeten kunnen overnemen.

Het verslag van november 1998 constateerde dat er op dit gebied maar zeer beperkte vorderingen waren gemaakt en wees er met klem op dat er nog grote inspanningen geleverd moesten worden, met name ten aanzien van de omzetting van het acquis communautaire.

In haar verslag van oktober 1999 stelde de Commissie vast dat er ondanks positieve ontwikkelingen nog veel te doen viel wat de uitvoering van een consumentenbeleid betreft, zowel op institutioneel niveau als wat betreft de bewustmaking van het Litouwse publiek van het belang van het consumentenbeschermingsbeleid.

In het verslag van oktober 2002 werd erop gewezen dat Litouwen vooruitgang is blijven boeken ondanks de moeilijkheden bij het opzetten van de institutionele structuur voor de bescherming van de consumenten.

In het verslag van oktober 2003 wordt bevestigd dat Litouwen het acquis communautaire grotendeels naleeft wat de wetgeving betreffende de veiligheid, het markttoezicht en de consumentenorganisaties betreft. Toch moet de situatie op deze gebieden nog worden verbeterd, met name door de omzetting van maatregelen die niet met veiligheid verband houden, te voltooien en het markttoezicht te verbeteren.

Het toetredingsverdrag is ondertekend op 16 april 2003 en de toetreding vond plaats op 1 mei 2004.

ACQUIS COMMUNAUTAIRE

Het acquis communautaire omvat de bescherming van de economische belangen van de consument (met name regelgeving inzake misleidende reclame, prijsaanduidingen, consumentenkrediet, oneerlijke bedingen, verkoop buiten normale verkoopruimten, pakketreizen, televerkoop en timesharing), algemene productveiligheid en de sectoren cosmetica, textieletikettering en speelgoed.

De Europa-Overeenkomst voorziet in de aanpassing van de wetgeving aan die van de Gemeenschap en in samenwerking om de stelsels ter bescherming van de consument in Litouwen en in de Europese Gemeenschap volledig met elkaar in overeenstemming te brengen. Fase-I-maatregelen van het Witboek over de landen in Midden- en Oost-Europa en de interne markt (1995) zijn vooral gericht op verbetering van de productveiligheid, met name van cosmetica, textieletiketten en speelgoed, en op bescherming van de economische belangen van de consument, met name door maatregelen met betrekking tot misleidende reclame, consumentenkrediet, oneerlijke bedingen en prijsaanduidingen. Fase-II-maatregelen hebben betrekking op pakketreizen, verkoop buiten normale verkoopruimten en timesharing. Ook moet rekening worden gehouden met nieuwe EG-wetgeving die onlangs is goedgekeurd of binnenkort goedgekeurd zal worden (verkoop op afstand, vergelijkende reclame en prijsaanduidingen).

EVALUATIE

Veiligheidsmaatregelen

De Litouwse wetgeving strookt met het acquis communautaire op het gebied van veiligheidsmaatregelen, maar de nieuwe richtlijn betreffende de algemene veiligheid van producten is nog niet omgezet. Wat het voor de toepassing van de richtlijn noodzakelijke mechanisme voor het markttoezicht betreft, moet het vereiste informatiesysteem nog worden opgezet. Verder moeten de menselijke en financiële middelen van de met deze taak belaste organen worden versterkt.

De samenwerking tussen de met deze activiteiten belaste organen moet worden versterkt en de rol van de douane bij de uitvoering van de controles op de veiligheid van de ingevoerde producten moet sterk worden uitgebreid.

Het scala van door de toezichtautoriteiten gecontroleerde producten moet worden uitgebreid.

Maatregelen die niet met veiligheid verband houden

Het acquis met betrekking tot de belangen van de consument is niet volledig omgezet. Er moet ook nog een nationale database met betrekking tot de markt van consumptiegoederen en diensten worden opgezet.

Bovendien moeten de instanties die een uiterst belangrijke rol bij het beslechten van geschillen met consumenten spelen, worden versterkt.

Consumentenorganisaties

Litouwen moet de consumentenorganisaties blijven steunen, zodat ze kunnen deelnemen aan de uitvoering van de nieuwe nationale strategie ter bescherming van de consument en het nationale programma ter voorlichting van de consument.

Ook de activiteiten van de Commissie ter bescherming van de consument - een raadgevend orgaan van de Nationale Raad ter bescherming van de rechten van de consument - moeten worden gesteund.

Laatste wijziging: 21.01.2004