Het bevorderen van de volledige participatie van jongeren in het onderwijs, het arbeidsleven en het maatschappelijk leven

In het licht van de vergrijzing vormen het onderwijs en de arbeidsintegratie van jongeren grote uitdagingen voor alle Europese burgers. Jongeren worden actief op de arbeidsmarkt en in de maatschappij wanneer er flink wordt geïnvesteerd in het onderwijs en de gezondheid van jongeren, wanneer zij meer bij de samenleving worden betrokken en wanneer er maatregelen worden getroffen die de overgang van school naar werk gemakkelijker maken.

MAATREGEL

Mededeling van de Commissie aan het Europees Parlement, de Raad, het Economisch en Sociaal Comité en het Comité van de Regio's van 5 september 2007 - Het bevorderen van de volledige participatie van jongeren in het onderwijs, het arbeidsleven en het maatschappelijk leven [COM(2007) 498 definitief - niet in het Publicatieblad verschenen].

SAMENVATTING

Analyse van de omstandigheden van jongeren in de Europese Unie (EU) levert nog steeds een gemengd beeld op. De Commissie onderstreept de noodzaak eerder en meer te investeren om jonge Europeanen te helpen beter in de samenleving te integreren.

Het beleidskader dat op grond van het Europees pact voor de jeugd (esdeenfr) in 2005 tot stand is gebracht, helpt jongeren niet voldoende de problemen op te lossen waarmee zij worden geconfronteerd. In deze mededeling wordt benadrukt dat jongeren een belangrijke rol moeten spelen in het beleid op het terrein van sociale integratie en van de vernieuwde Lissabonstrategie voor groei en werkgelegenheid.

De Commissie stelt een transversale strategie voor waarbij beleidsmakers en de verschillende belanghebbenden op Europees, nationaal, regionaal en lokaal niveau worden betrokken. Deze strategie vertaalt zich in een reeks initiatieven waarmee de lidstaten worden aangespoord de volledige participatie van jongeren aan het maatschappelijk leven te bevorderen door bruggen te slaan tussen onderwijs en arbeidsmarkt.

Onderwijs aan jongeren en overgang naar de arbeidsmarkt

De overgang van jongeren naar de arbeidsmarkt is hoofdzakelijk gebaseerd op het onderwijsstelsel. In de EU gaat echter bijna een op de zes jongeren voortijdig van school. De beheersing van de basisvaardigheden (taal en rekenen) is bij de leerlingen nog steeds onvoldoende en de slechte aansluiting van het onderwijs op de arbeidsmarkt maakt deze overgang eveneens problematisch.

Om ervoor te zorgen dat het onderwijsstelsel wordt beschouwd als een middel om jongeren voor te bereiden op de arbeidsmarkt en hen in staat te stellen hun leven lang te leren, worden de lidstaten uitgenodigd om:

Jeugd en werkgelegenheid

In de EU zit een van de drie jongeren (15-24 jaar) een jaar nadat zij hun opleiding hebben beëindigd, nog steeds zonder werk. Het werkloosheidscijfer onder jongeren blijft te hoog en wijst op een aanzienlijk verlies van menselijk potentieel. Zij lopen meer dan tweemaal zoveel kans werkloos te zijn als jonge volwassenen (25-29 jaar). Jonge vrouwen zijn in deze categorie oververtegenwoordigd.

Om voor jongeren de overgang tussen onderwijs en arbeidsmarkt te vergemakkelijken, worden de lidstaten uitgenodigd om:

Ondersteuning van de sociale integratie

De sociale integratie van jongeren en hun integratie in het beroepsleven vullen elkaar aan. In dit verband worden de lidstaten opgeroepen:

Jongeren betrekken bij het maatschappelijk leven

Actieve betrokkenheid van jongeren bij de samenleving wordt bevorderd door:

Context

In deze mededeling worden de belangrijkste maatregelen van het Europees pact voor de jeugd uitgediept en tevens wordt er verwezen naar de richtsnoeren voor het werkgelegenheidsbeleid en de doelstellingen van de agenda voor het sociaal beleid.

De Commissie neemt het beleidskader voor jeugdbeleid, dat sinds het verschijnen van het witboek " Een nieuw elan voor Europa's jeugd " is ontwikkeld, als uitgangspunt.

Laatste wijziging: 27.11.2007