Doelmatigheid en rechtvaardigheid in onderwijs- en opleidingsstelsels van de EU

 

SAMENVATTING VAN:

Mededeling (COM(2006) 481 definitief) — Doelmatigheid en rechtvaardigheid in de Europese onderwijs- en opleidingsstelsels

Artikel 9 van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie (VWEU)

Artikel 165 VWEU

WAT IS HET DOEL VAN DE MEDEDELING EN DE VERDRAGSARTIKELEN?

KERNPUNTEN

Voorschools onderwijs: focus op leren op heel jonge leeftijd

Basis- en voortgezet onderwijs: verbetering van de kwaliteit van basisopleiding voor iedereen

Hoger onderwijs: betere financiering en meer studenten uit alle geledingen van de maatschappij

EU-actie

ACHTERGROND

Doelmatigheid en rechtvaardigheid zijn van cruciaal belang voor de realisatie van de doelstellingen van de EU betreffende de maatregelen die ze heeft genomen om groei en werkgelegenheid te bevorderen, zoals het Programma van Lissabon en de meer recente Europa 2020-strategie.

KERNBEGRIPPEN

Doelmatigheid: het verband tussen inputs en outputs in een proces. Stelsels zijn doelmatig als met de inputs een maximale output wordt bereikt. De doelmatigheid van onderwijsstelsels wordt gewoonlijk aan test- en eindexamenresultaten afgemeten, terwijl hun doelmatigheid voor de bredere maatschappij en de economie wordt afgemeten aan het individueel en maatschappelijk rendement.
Rechtvaardigheid: de mate waarin mensen in termen van kansen, toegang, behandeling en resultaten van onderwijs en opleidingen kunnen profiteren. Rechtvaardige onderwijsstelsels zorgen ervoor dat resultaten onafhankelijk zijn van sociaal-economische achtergronden en andere factoren die tot onderwijsachterstanden leiden, zoals sekse, etnische herkomst, handicaps en regionale verschillen, en houden rekening met specifieke leerbehoeften van ieder individu.
Vroege selectie: het proces waarbij kinderen op grond van hun mogelijkheden vóór hun dertiende levensjaar naar een bepaald type onderwijs worden gestuurd. Hoewel het hierbij niet per definitie om selectie voor een traject in ofwel het algemeen vormend onderwijs, ofwel het beroepsonderwijs hoeft te gaan, is dit in de praktijk meestal wel het geval. Het gaat hier niet om interne differentiatie, waarbij kinderen met dezelfde mogelijkheden een op hen afgestemd leerplan volgen, binnen een en dezelfde school.

BELANGRIJKSTE DOCUMENT

Geconsolideerde versie van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie – Eerste deel – Beginselen – Titel II – Algemeen toepasselijke voorschriften – Artikel 9 (PB C 202 van 7.6.2016, blz. 53)

Geconsolideerde versie van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie – Derde Deel – Het beleid en intern optreden van de Unie – Titel XII – Onderwijs, beroepsopleiding, jongeren en sport – Artikel 165 (oud artikel 149 VEG) (PB C 202 van 7.6.2016, blz. 120-121)

Mededeling van de Commissie aan de Raad en het Europees Parlement — Doelmatigheid en rechtvaardigheid in de Europese onderwijs- en opleidingsstelsels (COM(2006) 481 definitief, 8.9.2006)

GERELATEERDE DOCUMENTEN

Gezamenlijk verslag uit 2015 van de Raad en de Commissie over de uitvoering van het strategisch kader voor Europese samenwerking op het gebied van onderwijs en opleiding (ET 2020) — Nieuwe prioriteiten voor Europese samenwerking op het gebied van onderwijs en opleiding (PB C 417 van 15.12.2015, blz. 25-35)

Conclusies van de Raad over opvang en onderwijs voor jonge kinderen: de beste voorbereiding van al onze kinderen op de wereld van morgen (PB C 175 van 15.6.2011, blz. 8-10)

Mededeling van de Commissie — Opvang en onderwijs voor jonge kinderen: de beste voorbereiding van al onze kinderen op de wereld van morgen (COM(2011) 66 definitief, 17.2.2011)

Resolutie van het Europees Parlement van 27 september 2007 betreffende doelmatigheid en rechtvaardigheid in de Europese onderwijs- en opleidingsstelsels (PB C 219E van 28.8.2008, blz. 300-306)

Advies van het Comité van de Regio’s over „Doelmatigheid en rechtvaardigheid in de Europese onderwijs- en opleidingsstelsels en het Europees kwalificatiekader voor een leven lang leren”: (PB C 146 van 30.6.2007, blz. 77-84)

Laatste bijwerking 22.03.2018