De Europese Unie en de Verenigde Naties: kiezen voor multilateralisme

De Europese Unie (EU) moet een actievere rol vervullen in het bestuur en de activiteiten van de Verenigde Naties (VN). Internationale samenwerking is immers essentieel om mondiale uitdagingen als de bestrijding van armoede en klimaatverandering het hoofd te kunnen bieden.

BESLUIT

Mededeling van de Commissie aan de Raad en het Europees Parlement van 10 september 2003 - de Europese Unie en de Verenigde Naties: kiezen voor multilateralisme [COM(2003) 526 definitief - Niet bekendgemaakt in het Publicatieblad].

SAMENVATTING

In deze mededeling onderzoekt de Commissie over welke middelen de Europese Unie (EU) beschikt om in het kader van het bestuursstelsel van de Verenigde Naties (VN) * bij te dragen aan de voortdurende verbetering van het wereldwijde bestuur.

Zo vernieuwt de EU haar steun aan het multilaterale bestuursstelsel * van de VN, in het kader waarvan concrete oplossingen op mondiaal niveau worden aangenomen, met name met het oog op duurzame ontwikkeling, armoedevermindering, vrede en veiligheid.

Doelmatigheid van het multilaterale bestuur

De EU moet actiever bijdragen aan de goedkeuring en de uitvoering van multilaterale beleidsmaatregelen en instrumenten. De invloed van de EU kan immers bepalend zijn voor de nakoming van door de lidstaten en derde partnerlanden aangegane verbintenissen.

Bovendien moet de EU actiever deelnemen aan de institutionele hervorming van de VN, teneinde de organisatie efficiënter te maken, haar aan te passen aan de ontwikkelingen in de multilaterale betrekkingen en het internationale beleid inzake ontwikkelingshulp te bevorderen.

Evenzo moet werk worden gemaakt van meer coördinatie en samenwerking op internationaal niveau, zodat de effectieve nakoming van aangegane verbintenissen gemakkelijker kan worden opgevolgd en meer kan worden gedaan om vrede, veiligheid en eerbiediging van de mensenrechten te bevorderen.

Ten slotte draagt de EU in het kader van haar buitenlands beleid bij aan de capaciteit van de ontwikkelingslanden om hun internationale verbintenissen daadwerkelijk na te komen. Daartoe besteedt de EU in haar programma’s op het gebied van buitenlands beleid aandacht aan duurzame ontwikkeling, handelsgebonden hulpverlening, het bevorderen van correcte arbeidsnormen en de bestrijding van terrorisme, drugshandel en georganiseerde criminaliteit.

Doelmatigheid van de samenwerking

De Commissie geeft een reeks richtsnoeren voor een breder partnerschap tussen de EU en de VN met het oog op:

Ook op het gebied van vrede en veiligheid moet politiek en technisch gezien meer worden samengewerkt, zowel inzake conflictpreventie als met betrekking tot crisisbeheer en wederopbouw na crisis. Bij die samenwerking moeten de verantwoordelijke regionale organisaties (zoals de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) en de Raad van Europa) systematisch worden betrokken.

Bevordering van de waarden en de belangen van de EU

De EU draagt binnen de VN in ruime mate bij aan de totstandbrenging van het beleid. Toch dienen de standpunten van de lidstaten meer op elkaar te worden afgestemd, dienen de doelstellingen van het gemeenschappelijk buitenlands en veiligheidsbeleid (GBVB) meer met de standpunten van de VN-Veiligheidsraad in overeenstemming worden gebracht en moeten de EU-delegaties in de VN een belangrijkere rol krijgen.

Teneinde de EU meer invloed te geven in het VN-bestuursstelsel, beveelt de Commissie aan:

Belangrijkste begrippen

See also

Laatste wijziging: 08.09.2011