Naar de integratie van de maritieme bewaking

De Europese Commissie heeft leidende beginselen geformuleerd voor de invoering van een geïntegreerde maritieme bewaking. De leidende beginselen zullen de lidstaten helpen om een gemeenschappelijke gegevensuitwisselingsstructuur voor het maritieme gebied op te zetten tussen de verschillende gebruikersgemeenschappen zoals de autoriteiten belast met de maritieme beveiliging en veiligheid, de controle van de vangsten, de vervuiling van de zee, het mariene milieu, de douane, de grenscontrole, de wetshandhaving en defensie.

BESLUIT

Mededeling van de Commissie van 15 oktober 2009 „Naar de integratie van de maritieme bewaking: Een gemeenschappelijke gegevensuitwisselingstructuur voor het maritieme gebied van de EU” [COM(2009) 538 def. – Niet bekendgemaakt in het Publicatieblad].

SAMENVATTING

In de Europese Unie worden de meeste gegevens in verband met maritieme zaken verwerkt door sectorale instanties. Deze instanties zijn belast met de monitoring en bewaking van de activiteiten op zee in de sector waarvoor ze verantwoordelijk zijn, zonder daarom noodzakelijkerwijs hun evenknieën van de andere sectoren op de hoogte te houden. Dat is een nadeel, want het delen van deze informatie zou voor een grotere doeltreffendheid en rentabiliteit van de maritieme bewakingsactiviteiten kunnen zorgen.

Een aantal problemen op technisch en juridisch vlak alsook vanuit veiligheidsopzicht bemoeilijken echter de uitwisseling van gegevens en de interoperabiliteit van de maritieme bewakingssystemen. In deze mededeling zet de Commissie deze problemen op een rij en schuift hiervoor oplossingen naar voren.

Belemmeringen voor de integratie van de maritieme bewaking

De belangrijkste obstakels voor de ontwikkeling van een gemeenschappelijke gegevensuitwisselingsstructuur zijn:

Oplossingen voor de integratie van de maritieme bewaking

De ontwikkeling van een gemeenschappelijke gegevensuitwisselingsstructuur berust op de naleving van de volgende vier leidende beginselen:

Deze vier leidende beginselen zullen zowel op EU- als op lidstaatniveau mee een reflectieproces op gang brengen, waarbij alle gebruikersgemeenschappen betrokken moeten worden. Deze beginselen kunnen ook worden gewijzigd, met name in het licht van de resultaten van drie projecten ter beoordeling van het gegevensuitwisselingsvermogen van gebruikers uit verschillende lidstaten en gebruikersgemeenschappen.

Context

Deze mededeling ligt in het verlengde van een eerdere mededeling „Een geïntegreerd maritiem beleid voor de Europese Unie” waarin de Europese Commissie zich ertoe verbindt om „stapsgewijs maatregelen voor [te] stellen voor de invoering van een meer interoperabel controlesysteem waarin bestaande toezichts- en volgsystemen voor maritieme veiligheid en beveiliging, bescherming van het mariene milieu, visserijcontrole, controle van de buitengrenzen en wetshandhaving worden samengebracht”.

Laatste wijziging: 08.04.2010