Bescherming van walvissen, dolfijnen en bruinvissen tegen incidentele vangst

 

SAMENVATTING VAN:

Verordening (EG) nr. 812/2004 — maatregelen betreffende de incidentele vangsten van walvisachtigen bij de visserij

WAT IS HET DOEL VAN DEZE VERORDENING?

De verordening bevat maatregelen om incidentele vangst (bekend als bijvangst) door vissersvaartuigen van walvissen, dolfijnen en bruinvissen (een groep zeezoogdieren die walvisachtigen wordt genoemd) terug te dringen.

KERNPUNTEN

De verordening stelt het volgende voor:

Akoestische afschrikmiddelen

Toezichtregelingen voor bijvangsten

Verslagen

VANAF WANNEER IS DE VERORDENING VAN TOEPASSING?

De verordening is sinds 1 juli 2004 van toepassing.

ACHTERGROND

Walvissen, dolfijnen en bruinvissen zijn allemaal beschermd krachtens de habitatrichtlijn van de EU, die van EU-landen eist dat zij toezien op de instandhouding van deze soorten. Daarom heeft de EU specifieke maatregelen getroffen om ervoor te zorgen dat de impact van visserijactiviteiten tot een minimum wordt beperkt.

* KERNBEGRIPPEN

Bedreigde visserijtakken: binnen de context van deze samenvatting visserijtakken waar de populatie van walvisachtigen in het bijzonder wordt bedreigd door visserijactiviteiten.

BELANGRIJKSTE DOCUMENT

Verordening (EG) nr. 812/2004 van de Raad van 26 april 2004 tot vaststelling van maatregelen betreffende de incidentele vangsten van walvisachtigen bij de visserij en tot wijziging van Verordening (EG) nr. 88/98 (PB L 150 van 30.4.2004, blz. 12-31)

Zie rectificatie.

Achtereenvolgende wijzigingen in Verordening (EG) nr. 812/2004 werden in de basistekst opgenomen. Deze geconsolideerde versie heeft uitsluitend documentaire waarde.

GERELATEERDE DOCUMENTEN

Verordening (EG) nr. 199/2008 van de Raad van 25 februari 2008 betreffende de instelling van een communautair kader voor de verzameling, het beheer en het gebruik van gegevens in de visserijsector en voor de ondersteuning van wetenschappelijk advies over het gemeenschappelijk visserijbeleid (PB L 60 van 5.3.2008, blz. 1-12)

Zie geconsolideerde versie.

Laatste bijwerking 04.10.2016