Thematische strategie voor het stadsmilieu

De Europese Unie stelt samenwerkingsmaatregelen en richtsnoeren vast ter verbetering van het stadsmilieu. Deze maatregelen hebben hoofdzakelijk betrekking op de uitwisseling van ervaring en informatie op het meest geschikte niveau, teneinde een doeltreffende uitvoering van de wetgeving te garanderen en de toepassing van de beste praktijken door de plaatselijke autoriteiten te bevorderen.

BESLUIT

Mededeling van de Commissie van 11 januari 2006 over een thematische strategie voor het stadsmilieu [COM(2005) 718 def. - Niet in het Publicatieblad verschenen].

SAMENVATTING

De Europese Unie (EU) stelt ten behoeve van de lidstaten en de plaatselijke autoriteiten samenwerkingsmaatregelen alsmede richtsnoeren vast die hun in staat moeten stellen het stadsmilieu in de Europese steden beter te beheren.

Deze strategie heeft ten doel de kwaliteit van het stadsmilieu te verbeteren door de steden aantrekkelijker en gezonder te maken om in te leven, te werken en te investeren en door de negatieve invloed van agglomeraties op het milieu te verminderen.

In het kader van deze strategie zijn als belangrijkste maatregelen gepland:

Door de sectoroverschrijdende aard van de problematiek van het stadsbeheer vereist iedere strategie ter verbetering van het stadsmilieu coördinatie met alle andere milieubeleidsaspecten. Hierbij wordt gedacht aan de bestrijding van de klimaatverandering (bouwwerken met een gunstige energie-efficiëntie, plannen voor stadsvervoer, enz.), natuurbescherming en biodiversiteit (beperking van de stedelijke expansie, sanering van industrieterreinen, enz.), levenskwaliteit en volksgezondheid (beperking van luchtverontreiniging en geluidshinder, enz.), het duurzaam gebruik van natuurlijke hulpbronnen alsook afvalpreventie en -recycling.

Context

Vier van de vijf Europeanen leven in stedelijke gebieden. Die hebben alle met dezelfde problemen te kampen: een slechte luchtkwaliteit, druk verkeer en congestie, veel geluidshinder, slechte kwaliteit van de gebouwde omgeving, braakliggende terreinen, emissies van broeikasgassen, stedelijke wildgroei en de productie van afval en afvalwater.

Deze problemen zijn bijzonder complex en hun oorzaken zijn met elkaar verstrengeld. Een geïntegreerde aanpak dringt zich dus op. Richtsnoeren en coördinerende maatregelen zijn geschikter dan wetgeving gezien de diversiteit van de stedelijke gebieden en de bestaande verplichtingen, die oplossingen op maat noodzakelijk maken, en gezien de moeilijkheden om voor het stadsmilieu gemeenschappelijke normen vast te stellen. In het kader van deze strategie wordt dus uitgegaan van de subsidiariteit en wordt voorrang verleend aan plaatselijke initiatieven. Niettemin wordt de nadruk gelegd op samenwerking tussen de verschillende besluitvormingsniveaus (communautair, nationaal en plaatselijk) en op de integratie van de diverse aspecten van het stadsbeheer.

De strategie voor het stadsmilieu is één van de zeven thematische strategieën van het zesde milieuactieprogramma.

GERELATEERDE BESLUITEN

Mededeling van de Commissie van 11 februari 2004 getiteld: «Naar een thematische strategie voor het stadsmilieu» [COM(2004)60 def. - Publicatieblad C 98 van 23 april 2004]. Door middel van een Europese strategie voor het stadsmilieu wil de EU de bijdrage van het milieubeleid aan de duurzame ontwikkeling van de stedelijke gebieden vergroten, met name door de te nemen maatregelen toe te spitsen op vier grote aspecten: stadsbeheer, vervoer, nieuwbouw en stadsplanning.

Besluit nr. 1411/2001/EG van het Europees Parlement en de Raad van 27 juni 2001 betreffende een communautair samenwerkingskader ter bevordering van duurzame stadsontwikkeling [Publicatieblad L 191 van 13.7.2001].

See also

Aanvullende inlichtingen zijn beschikbaar op de internetsite van de Europese Commissie die in samenhang met deze strategie is opgezet (EN)

Laatste wijziging: 23.02.2006