Strategie voor de voorlichting over de euro

1) DOELSTELLING

Nogmaals het grote belang onderstrepen van de voorlichtings- en informatie-initiatieven om alle burgers voor te bereiden op de overgang naar één munt en de economische en financiële ondernemingen uit de openbare en particuliere sector stimuleren en helpen in deze voorbereidingsfase en bij het uitwerken van de mechanismen die nodig zijn voor de overgang naar de euro.

2) MAATREGEL

Mededeling van de Commissie van 6 februari 1998 over de te volgen strategie bij de voorlichting over de euro [COM(98) 39 def. - Niet verschenen in het Publicatieblad].

3) SAMENVATTING

Een geslaagde invoering van één munt wordt dus bepaald door:

In een strategie voor de voorlichting over de euro moet aan beide aspecten voorrang worden gegeven.

Nationale en Europese overheden alsmede sociaal-economische groeperingen zijn al met voorlichtingscampagnes begonnen.

Van de communautaire initiatieven kan bijvoorbeeld worden vermeld:

In een aantal lidstaten is een grootschalige voorlichtingscampagne op gang gebracht waarbij aan informatie via televisie een massale verspreiding van informatiemateriaal wordt gekoppeld.

Voorts hebben grote beroepsorganisaties en talrijke banken hun klanten al uiterst gedetailleerde informatiebrochures over de overgang naar de euro aangeboden.

Met deze eerste fase van de voorlichting konden al drie belangrijke resultaten worden behaald:

De voornaamste les die misschien uit deze eerste fase kan worden uitgetrokken, is de volgende: om doeltreffend te zijn moet een informatie-initiatief gebruik maken van de informatienetwerken en moet de voorkeur gaan naar concrete informatie en voorlichting aan de basis.

De strategie voor voorlichting over de euro moet nu worden opgebouwd rond drie cruciale data:

De voorlichting over de euro moet in het teken van de subsidiariteit staan (zodat alle burgers praktische informatie krijgen die duidelijk ingaat op hun vragen) en in partnerschap worden georganiseerd:

Het optreden van de Commissie zal verlopen langs de volgende lijnen:

Tot dusver waren de voorlichtingsacties voornamelijk gericht op de financiële wereld, de grote ondernemingen en de overheidsdiensten. Daar wordt overal actief gewerkt aan de voorbereiding. De voorlichting moet vanaf nu vooral naar nieuwe prioritaire doelgroepen gaan: het grote publiek, de kleine en middelgrote ondernemingen (het MKB), lagere overheden en verkozenen, ambtenaren en landen buiten de Gemeenschap.

Alle beschikbare media moeten actief worden gebruikt:

Uit ervaring is gebleken dat het moeilijk is om voor de voorlichting over de euro methodes en slogans te bedenken die in alle lidstaten en bij alle doelgroepen dezelfde impact hebben. Niettemin moet de voorlichting over de euro uitgaan van een aantal basisbeginselen, nl. hoe belangrijk het is praktische en concrete informatie te verspreiden, een klimaat te scheppen waardoor het grote publiek de euro accepteert en ermee vertrouwd geraakt, en de impact op de publieke opinie na te gaan van initiatieven van ondernemingen.

4) toepassingsmaatregelen

5) verdere werkzaamheden

Laatste wijziging: 04.12.2002