De euro en de internationale economie

In dit werkdocument presenteert de Europese Commissie een eerste analyse van de waarschijnlijke gevolgen van de euro op de ontwikkeling van de internationale economie en in het bijzonder op het internationaal monetair bestel.

BESLUIT

Werkdocument van de Commissie van 23 april 1997 betreffende de externe aspecten van de Economische en Monetaire Unie [SEC(97) 699 def. - Niet verschenen in het Publicatieblad].

SAMENVATTING

Gezien het economisch belang van de eurozone zal de invoering van de eenheidsmunt grote gevolgen hebben, niet alleen voor de lidstaten die niet deelnemen, maar ook voor derde landen. Dit externe aspect van de euro komt steeds vaker ter sprake in internationale organisaties als de Organisatie van Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Uitgaande van de veronderstelling dat alle lidstaten aan de eurozone deelnemen, vertoont de EMU de volgende kenmerken:

De totstandbrenging van de EMU leidt tot een ware integratie van de Europese financiële markt:

Ondanks de integratie zullen bepaalde nationale kenmerken van de financiële markten waarschijnlijk behouden blijven.

De omvang van de EMU, de stabiliteit van de eenheidsmunt en de grote financiële markt waarop deze is gebaseerd, zouden het internationaal gebruik van de euro in de hand moeten werken.

Wat de facturering van handelstransacties betreft, zal de euro waarschijnlijk niet alleen in ruime mate worden gebruikt voor transacties waarbij de Europese Unie direct betrokken is, maar ook tot op zekere hoogte voor handelstransacties waarbij de lidstaten van de Unie niet rechtstreeks partij zijn.

Door de onafhankelijkheid van de Europese Centrale Bank (ECB) en zijn op stabiliteit gericht beleid zal de euro vermoedelijk een belangrijke reservemunt worden en op wereldniveau een gewichtige rol spelen in financiële tegoeden. Hoewel deze factoren ook de aantrekkelijkheid van de euro voor particuliere beleggers zullen vergroten, is het moeilijker om te voorspellen hoe groot de rol van de euro in particuliere portefeuilles zal zijn.

De ontwikkeling van de euro tot een belangrijke internationale munteenheid zal geleidelijk zijn en zal het eerst zichtbaar worden bij landen die nauwe economische banden met de Europese Unie onderhouden.

Door de internationalisering van de euro zullen de maatregelen van de ECB gevolgen op internationaal niveau hebben. Om te beginnen zal het monetaire beleid hierdoor echter ingewikkelder worden, daar beslissingen van externe actoren van invloed zullen zijn op de monetaire aggregaten.

Er bestaat een risico dat de omschakeling op de euro tot een tijdelijke instabiliteit van de wisselkoersen tussen de euro en andere grote munten zal leiden, door:

Op lange termijn worden de wisselkoersen voornamelijk bepaald door fundamentele economische factoren (groei, inflatie, productiviteit, saldo op de begroting en lopende rekening enz.); deze factoren worden op hun beurt beïnvloed door het economisch beleid van de Unie, maar ook door dat van haar partners.

Het in het Verdrag vastgelegde kader voor het economisch beleid zou de mogelijkheid moeten bieden om weinig restrictieve monetaire voorwaarden te hanteren en tegelijkertijd de wisselkoers op een passend niveau te handhaven. Het economisch beleid op Europees niveau zal zo een referentiepunt zijn voor internationale economische aangelegenheden.

De totstandbrenging van de EMU zal tot een belangrijke ontwikkeling van het internationale monetaire bestel leiden en zal met name tot de symmetrie van dit bestel bijdragen: de mogelijke voordelen van een macro-economische coördinatie zullen gelijker onder de verschillende partners zijn verdeeld.

Tot slot zal de EMU ook gevolgen hebben voor het functioneren van internationale instellingen zoals het IMF: de vertegenwoordiging van de Unie in deze organisaties moet worden bestudeerd en er moet worden nagegaan of bestaande praktijken verenigbaar zijn met de bepalingen van het verdrag.

GERELATEERDE BESLUITEN

Mededeling van de Commissie "De eurozone in de wereldeconomie - Balans van de eerste drie jaar" [COM(2002) 332 def. - Niet verschenen in het Publicatieblad]. Deze mededeling maakt de balans op van de eerste drie jaar van de Economische Monetaire Unie (EMU) en van de eurozone in de context van de wereldeconomie.

Laatste wijziging: 23.02.2007