Groenboek: een nieuwe stedelijke mobiliteitscultuur

Met dit Groenboek wenst de Commissie een debat op gang te brengen over de specifieke problemen van het stedelijk vervoer en op zoek te gaan naar op Europees niveau toepasbare oplossingen. 60% van de Europese bevolking woont in de stad en 85% van het bbp wordt er gecreëerd. Onze steden kampen echter met talrijke problemen, zoals congestie en milieuhinder. Die kosten de EU 1% van haar bbp. Om een antwoord te bieden op die vraagstukken wenst de EU het debat aan te zwengelen en samenwerking en coördinatie tussen lokale overheden aan te moedigen.

BESLUIT

Groenboek van de Commissie van 25.9.2007 “Een nieuwe stedelijke mobiliteitscultuur” [COM(2007) 551 definitief – Niet in het Publicatieblad verschenen].

SAMENVATTING

Dit groenboek is het resultaat van een grootschalige publieke raadpleging die in 2007 is gestart en vormt het begin van een tweede raadplegingsronde, die loopt tot 15 maart 2008. Aangezien stedelijke mobiliteit een troef voor groei en werkgelegenheid is, alsmede een noodzakelijke voorwaarde voor een beleid inzake duurzame ontwikkeling, zal de Commissie op basis van de georganiseerde raadpleging een actieplan met een algemene strategie voorstellen.

Het doelpubliek van deze raadpleging is zeer ruim: inwoners van steden, openbaarvervoergebruikers, werkgevers en werknemers van vervoersbedrijven, bedrijven, overheden en betrokken verenigingen. Bij de ontwikkeling van haar strategie zal de Commissie rekening houden met de ervaring die is opgedaan in het kader van het CIVITAS-initiatief en het groenboek en de mededeling van 1995 over het "citizens' network".

Eén van de kernthema’s van de aangekondigde strategie is de behoefte één geïntegreerd beleid te ontwikkelen voor de verschillende aspecten van stedelijke mobiliteit. Europa zou een toegevoegde waarde kunnen bieden door:

De Commissie pleit voor de ontwikkeling van een echte “stedelijke mobiliteitscultuur” met aandacht voor duurzame ontwikkeling, toegankelijkheid en een betere levens- en milieukwaliteit.

In het groenboek worden in dit verband vijf uitdagingen opgesomd:

Vlotter verkeer in de stad

Congestie is één van de belangrijkste problemen in onze steden, met talrijke gevolgen op economisch, sociaal en ecologisch vlak. In het Groenboek worden een aantal mogelijke actieterreinen genoemd:

Verontreiniging terugdringen

Hoewel de technologische vooruitgang toelaat minder verontreinigende auto’s te bouwen, blijven onze steden een belangrijke -en toenemende- bron van CO2-emissies. De uitstoot van verontreinigende stoffen is teruggeschroefd, vooral dankzij de geleidelijke invoering van de EURO-emissienormen. Het regelgevingskader voor het gebruik van biobrandstoffen bestaat reeds. De kwaliteit van het milieu kan echter nog worden verbeterd.

De Commissie stelt de volgende maatregelen voor:

Intelligent…

In het kader van het Galileo-programma zullen talrijke toepassingen voor intelligente vervoerssystemen (ITS) worden ontwikkeld. Die systemen bestaan reeds maar worden onvoldoende benut. De Commissie stelt voor:

… en toegankelijker stedelijk vervoer

Personen met beperkte mobiliteit, gehandicapten en bejaarden herinneren aan de behoefte aan toegankelijke stedelijke vervoersinfrastructuur. De partijen die hebben meegewerkt aan het Groenboek waren tevens van oordeel dat meer aandacht moet worden besteed aan comodaliteit en dat geïntegreerde oplossingen beter moeten worden ondersteund.

De grote agglomeraties worden gekenmerkt door een verdere ontwikkeling van voorsteden en een uitdeining van de bewoning. Indien de gebiedsdekking door het openbaar vervoer die trend niet volgt, dreigen bepaalde gebieden geïsoleerd te geraken. De Commissie schuift de volgende denkpistes naar voren:

Verkeersveiligheid

In 2005 kwamen op de Europese wegen 41 600 mensen om het leven. Twee derden van de ongevallen en één derde van de overlijdens gebeuren in de stad. De slachtoffers zijn meestal kwetsbare personen, fietsers of voetgangers. Voorts maken veel mensen geen gebruik van het openbaar vervoer uit angst voor de veiligheidsproblemen waarmee dat vervoer kampt. De Commissie stelt onder meer voor:

Een nieuwe stedelijke mobiliteitscultuur

In het groenboek wordt beklemtoond dat ook het onderwijs, opleiding en bewustmakingscampagnes een steentje zullen moeten bijdragen tot het ontstaan van een stedelijke mobiliteitscultuur. De EU zou bijvoorbeeld een aantal vormings- en uitwisselingsactiviteiten kunnen opzetten:

In het Groenboek worden tevens een aantal suggesties geformuleerd voor de financiering van de voorgestelde maatregelen:

Laatste wijziging: 07.03.2008