Illegale immigratie — Sancties voor werkgevers

SAMENVATTING VAN:

Sancties en maatregelen tegen werkgevers van illegaal verblijvende onderdanen van derde landen — Richtlijn 2009/52/EG

SAMENVATTING

WAT DOET DEZE RICHTLIJN?

Ter bestrijding van illegale immigratie vereist de richtlijn van EU-landen dat zij de tewerkstelling van onderdanen van derde landen die geen recht op verblijf in de EU hebben, verbieden.

De richtlijn zet de EU-brede minimumnormen uiteen met betrekking tot de sancties en andere maatregelen die kunnen worden toegepast tegen werkgevers die dit verbod schenden.

Deze richtlijn is niet van toepassing op alle EU-landen — Denemarken, Ierland en het Verenigd Koninkrijk (1) hebben deze richtlijn niet aangenomen.

KERNPUNTEN

Verplichtingen van werkgevers

Werkgevers moeten:

EU-landen kunnen ook:

Sancties

EU-landen moeten ervoor zorgen dat werkgevers die deze regels schenden, worden onderworpen aan doeltreffende, evenredige en afschrikwekkende sancties, waaronder:

EU-landen moeten ook:

Strafbare feiten

Een opzettelijke inbreuk wordt als strafbaar feit aangemerkt wanneer de werkgever:

Klachten en inspecties

Illegaal tewerkgestelde onderdanen van derde landen moeten rechtstreeks of middels derden een klacht tegen hun werkgever kunnen indienen. De EU-landen moeten ervoor zorgen dat inspecties, gebaseerd op regelmatige risicobeoordelingen, worden verricht met het oog op het controleren van de tewerkstelling van illegaal verblijvende onderdanen van derde landen.

Uitvoering

De twee belangrijkste bevindingen van een verslag van 2014 inzake de toepassing van de richtlijn waren dat:

VANAF WANNEER IS DE RICHTLIJN VAN TOEPASSING?

De richtlijn is vanaf 20 juli 2009 van toepassing. De EU-landen moesten de richtlijn voor 20 juli 2011 in nationaal recht omzetten.

ACHTERGROND

Illegale migratie — EU-beleid.

BESLUIT

Richtlijn 2009/52/EG van het Europees Parlement en de Raad van 18 juni 2009 tot vaststelling van minimumnormen inzake sancties en maatregelen tegen werkgevers van illegaal verblijvende onderdanen van derde landen (PB L 168 van 30.6.2009, blz. 24–32)

Correcties op Richtlijn 2009/52/EG zijn opgenomen in de originele tekst. Deze geconsolideerde versie heeft uitsluitend documentaire waarde.

GERELATEERDE BESLUITEN

Mededeling van de Commissie aan het Europees Parlement en de Raad over de toepassing van Richtlijn 2009/52/EG van 18 juni 2009 tot vaststelling van minimumnormen inzake sancties en maatregelen tegen werkgevers van illegaal verblijvende onderdanen van derde landen (COM(2014) 286 final van 22.5.2014)

Laatste bijwerking 21.03.2016



(1) Vanaf 1 februari 2020 is het Verenigd Koninkrijk geen EU-lid meer.