Overdracht van ondernemingen

 

SAMENVATTING VAN:

Mededeling (COM (2006) 117 definitief) - Overdracht van ondernemingen – Continuïteit door een nieuwe start

WAT IS HET DOEL VAN DE MEDEDELING?

KERNPUNTEN

EU-landen moeten de overdracht van bestaande bedrijven stelselmatig stimuleren als alternatief voor de oprichting van nieuwe bedrijven. Zij moeten zich met name afvragen of de steunmaatregelen voor de oprichting van bedrijven niet ook kunnen worden toegepast op de overdracht van bedrijven.

Successieovereenkomsten, vennootschapsovereenkomsten, de oprichting van vennootschappen met beperkte aansprakelijkheid en herstructureringen zijn wetsinstrumenten waarmee de verdwijning van ondernemingen kan worden tegengegaan. De successieovereenkomst - die in een relatief groot aantal landen niet is toegestaan -, de vennootschapsovereenkomst en de oprichting van een vennootschap met beperkte aansprakelijkheid zijn manieren om de continuïteit van een bedrijf te waarborgen in geval van overlijden van de eigenaar of een van de vennoten. Voorts kan een juridische herstructurering vóór de overdracht liquidatie van het bedrijf bij verandering van de rechtsvorm voorkomen.

Overdracht binnen de familie wordt in tal van landen bevorderd, maar er moet meer worden gedaan om ook de overdracht aan derden te vergemakkelijken, bijvoorbeeld door vrijstellingen van inkomstenbelasting voor winsten uit de verkoop van een bedrijf toe te kennen, bijzondere verlichtingen in te voeren voor opbrengsten die opnieuw in een ander bedrijf worden geïnvesteerd of die worden gebruikt om het pensioen van de bedrijfseigenaar te financieren, of door belastingvrijstellingen voor investeringen door werknemers in hun eigen bedrijf toe te kennen.

Het opzetten van onpartijdige diensten, die bemiddelen tussen potentiële kopers en verkopers, zou moeten leiden tot de organisatie van transparante beurzen voor de overdracht van bedrijven. In sommige landen wordt deze rol vervuld door de kamers van koophandel.

Om deze aanbevelingen ten uitvoer te kunnen leggen moet een ondersteunende infrastructuur worden opgezet waarmee de honderdduizenden bedrijven kunnen worden bereikt die de volgende jaren met de noodzaak van overdracht geconfronteerd zullen worden. Deze infrastructuur kan slechts tot stand komen met de steun van de EU-landen en van hun nationale, regionale en lokale overheidsdiensten en bedrijfsondersteunende organisaties. Het gaat daarbij met name om de verspreiding van informatie aan steunverleners, de opleiding van opleiders en de ontwikkeling van didactisch materiaal.

ACHTERGROND

BELANGRIJKSTE DOCUMENT

Mededeling van de Commissie aan de Raad, het Europees Parlement, het Europees Economisch en Sociaal Comité en het Comité van de Regio's: „Uitvoering van het communautair Lissabonprogramma voor groei en werkgelegenheid - Overdracht van ondernemingen: Continuïteit door een nieuwe start” (COM (2006) 117 definitief, 14.3.2006)

Laatste bijwerking 01.12.2016