Actieplan voor betere wetgeving

De vereenvoudiging van de regelgeving vergt een sterk politiek engagement van alle Europese instellingen en lidstaten tijdens het volledige wetgevingsproces. Deze mededeling stelt hun een aantal acties voor en zal te zijner tijd de mogelijkheid bieden een nieuwe wetgevingscultuur te creëren op basis van het beginsel "beter wetgeven".

BESLUIT

Mededeling van de Commissie van 5 juni 2002, Actieplan "Vereenvoudiging en verbetering van de regelgeving" [COM(2002) 278 def. - Niet in het Publicatieblad verschenen].

SAMENVATTING

Het doel van deze mededeling is het regelgevingskader te verbeteren. Na de gehouden raadplegingen heeft de Commissie geconstateerd dat er behoefte is aan betere regelgeving tijdens het volledige wetgevingsproces, d.w.z. vanaf de voorbereiding van het voorstel door de Commissie tot de uitvoering door de lidstaten. Dit actieplan onderstreept de verantwoordelijkheden van elke betrokkene tijdens het wetgevingsproces. Het is erop gericht de instellingen en ook de lidstaten in de gelegenheid te stellen om betere wetgeving te maken.

Door de Commissie uit te voeren maatregelen

In de eerste plaats is de Commissie voornemens de kwaliteit van de wetgevingsvoorstellen te verbeteren door middel van verschillende acties zoals:

Voorts wil de Commissie meer toezicht houden op de goedkeuring en toepassing van wetgevingsbesluiten door:

Ten slotte zal de Commissie toezien op de algemene coördinatie en tenuitvoerlegging van dit actieplan door een intern netwerk "Betere wetgeving" op te richten. Dit netwerk zal de directoraten-generaal bundelen en zal door het secretariaat-generaal worden gecoördineerd. Het zal met name de volgende taken krijgen:

Aan het Europees Parlement en de Raad voorgestelde maatregelen

De Commissie verzoekt het Europees Parlement en de Raad mee te werken aan het initiatief tot verbetering van de kwaliteit van de regelgeving door bijvoorbeeld vóór eind 2002 een interinstitutioneel akkoord te sluiten. Eerst en vooral stelt de Commissie de instellingen voor de bestaande wetgevingsinstrumenten beter te gebruiken door:

Voorts wordt het Europees Parlement en de Raad verzocht de Commissie bij te staan bij haar project tot vereenvoudiging en beperking van de communautaire wetgeving. De Commissie stelt het Europees Parlement en de Raad voor structuren in het leven te roepen die speciaal met de vereenvoudiging van de wetgeving worden belast. De sluiting van een interinstitutioneel akkoord inzake vereenvoudiging is wenselijk. Het Europees Parlement en de Raad wordt gevraagd het codificatieprogramma te steunen door de voorstellen voor codificatie via versnelde procedures goed te keuren.

Ten slotte zijn de instellingen van de Europese Unie verantwoordelijk voor de kwaliteit van de goedgekeurde wetgeving. Sommige amendementen kunnen door hun ingewikkelde formulering of hun al te of onvoldoende gedetailleerde karakter de kwaliteit van het besluit zelf nadelig beïnvloeden. De invoering van een termijn voor herlezing door de juristen-vertalers zou aan de kwaliteit en de coherentie van het besluit vóór de definitieve goedkeuring ten goede komen. De Commissie stelt het Europees Parlement en de Raad voor om het effect van de door hen in eerste lezing aangebrachte inhoudelijke wijzigingen te beoordelen.

Maatregelen betreffende de lidstaten

Ook de lidstaten zouden een steentje moeten bijdragen tot de verbetering en vereenvoudiging van het regelgevingskader. Daarom beveelt de Commissie de lidstaten aan:

De Commissie stelt de lidstaten concrete maatregelen voor zoals:

Ontwikkeling van een gemeenschappelijke wetgevingscultuur in de Unie

Om dit actieplan naar behoren te kunnen uitvoeren, moet de verbetering van de regelgeving als doel in de hele wetgevingscyclus worden opgenomen, vanaf de opstelling van het voorstel tot de goedkeuring ervan door de wetgever en vervolgens de toepassing ervan door de lidstaten. De ontwikkeling van een gemeenschappelijke wetgevingscultuur zal te zijner tijd aan de Europese burgers ten goede komen. Daarom stelt de Commissie de volgende maatregelen voor:

GERELATEERDE BESLUITEN

Mededeling van de Commissie van 6 juni 2002, "Europese governance: een betere wetgeving" [COM(2002) 275 def. - Niet in het Publicatieblad verschenen]. Deze mededeling completeert het actieplan "Vereenvoudiging en verbetering van de regelgeving". Het doel ervan is de kwaliteit van de uitvoering van de Unie te verbeteren dankzij verschillende initiatieven zoals:

Deze mededeling bevestigt ten slotte nogmaals het belang van de communautaire methode als grondbeginsel van de Europese Unie. De hervormingen van de governance, "een stille revolutie van onze manier van optreden", vereisen dat de instellingen de verdeling van hun bevoegdheden consolideren en verduidelijken.

Mededeling van de Commissie van 11 februari 2003 aan de Raad, het Europees Parlement, het Europees Economisch en Sociaal Comité en het Comité van de Regio's, "Modernisering en vereenvoudiging van het acquis communautaire" [COM(2003) 71 def. - Niet in het Publicatieblad verschenen]. Deze mededeling is een vervolg op het actieplan "Vereenvoudiging en verbetering van de regelgeving". Sinds de oprichting van de Gemeenschap is het acquis communautaire nooit volledig onderzocht. Om het acquis communautaire te vereenvoudigen, stelt de Commissie een actiekader voor met de volgende zes doelstellingen:

Laatste wijziging: 28.02.2007