Europees beschermingsbevel — EU-brede ondersteuning van slachtoffers van misdrijven

SAMENVATTING VAN:

Richtlijn 2011/99/EU — Europees beschermingsbevel

SAMENVATTING

WAT DOET DEZE RICHTLIJN?

KERNPUNTEN

Om een Europees beschermingsbevel uit te vaardigen, moet er in dat EU-land een bestaande nationale beschermingsmaatregel zijn ingesteld waarmee een of meerdere van de volgende verboden of beperkingen worden opgelegd aan de persoon die gevaar veroorzaakt ten aanzien van de beschermde persoon:

Uitvaardiging van een beschermingsbevel

Er zijn verschillende voorwaarden waaronder dat:

Het beschermingsbevel kan worden aangevraagd in het EU-land waar de beschermde persoon op dat moment woont of verblijft (tenuitvoerleggingsstaat) of in het EU-land waarin het bevel is uitgevaardigd (beslissingsstaat).

Niet-erkenning van een beschermingsbevel

De tenuitvoerleggingsstaat kan de erkenning van een bevel om een aantal redenen weigeren, waaronder:

Indien de tenuitvoerleggingsstaat erkenning van het bevel weigert, moet deze staat:

Tenuitvoerlegging van een beschermingsbevel

De tenuitvoerleggingsstaat is er verantwoordelijk voor de maatregelen te treffen en ten uitvoer te leggen die nodig zijn om het bevel uit te voeren. Indien het bevel wordt overtreden, kan de tenuitvoerleggingsstaat:

VANAF WANNEER IS DEZE RICHTLIJN VAN TOEPASSING?

Deze richtlijn trad op 10 januari 2012 in werking. EU-landen moesten de richtlijn voor 11 januari 2015 omzetten in hun nationale wetgeving.

ACHTERGROND

Zie „slachtoffers” op de website van de Europese Commissie inzake rechtvaardigheid.

BESLUIT

Richtlijn 2011/99/EU van het Europees Parlement en de Raad van 13 december 2011 betreffende het Europees beschermingsbevel (PB L 338 van 21.12.2011, blz. 2-18)

Achtereenvolgende wijzigingen van Richtlijn 2011/99/EU werden in de oorspronkelijke tekst opgenomen. Deze geconsolideerde versie is enkel van documentaire waarde.

GERELATEERDE BESLUITEN

Verordening (EU) nr. 606/2013 van het Europees Parlement en de Raad van 12 juni 2013 betreffende de wederzijdse erkenning van beschermingsmaatregelen in burgerlijke zaken (PB L 181 van 29.6.2013, blz. 4-12)

Laatste bijwerking 25.01.2016