Zesde kaderprogramma (2000-2006): lucht- en ruimtevaart

Dit specifieke programma beoogt het Europese onderzoekspotentieel in de lucht- en ruimtevaartsector te vergroten teneinde de veiligheid, de bescherming van het milieu en het concurrentievermogen van de industrie te verbeteren.

BESLUIT

Beschikking 2002/834/EG van de Raad van 30 september 2002 tot vaststelling van een specifiek programma voor onderzoek, technologische ontwikkeling en demonstratie: "Structurering van de Europese onderzoeksruimte" (2002-2006) [Publicatieblad L 294 van 29.10.2002].

SAMENVATTING

De ruimte is niet langer het exclusieve jachtterrein van de ruimtedeskundigen. Ruimtetechnologieën zijn vandaag aanwezig op alle gebieden van het economisch, maatschappelijk en cultureel leven. Dit is des te meer het geval omdat de ruimtevaartindustrie van strategisch belang is in termen van technologie, economie, defensie en werkgelegenheid.

Europa kan bogen op een belangrijke rol op dit gebied, met groepen als EADS, Airbus, BAE Systems en Arianespace, die partners uit de hele Europese Unie (EU) bijeenbrengen en hun vooraanstaande plaats tonen in projecten zoals dat van de Airbus A380, de raket Ariane 5, het GMS-initiatief (mondiaal bewakingssysteem voor het milieu en de veiligheid) en het satellietnavigatiesysteem Galileo.

Parallel daarmee is het vliegtuig het vervoermiddel dat in de afgelopen decennia de spectaculairste groei heeft gekend. Deze ontwikkeling van de luchtvaartsector brengt echter luchthavencongestie en oververzadiging van de luchtverkeersgeleidingssystemen met zich.

De in het zesde kaderprogramma voor deze prioriteit (EN) opgenomen begroting bedraagt 1 075 miljoen euro en de acties zijn geconcentreerd op de twee volgende belangrijke gebieden:

A) LUCHTVAART

Veiligheid, rendabiliteit en duurzaamheid zijn de drie prioriteiten van de Europese luchtvaartsector. In het verslag "Europese luchtvaart: vooruitzichten voor 2020" wordt aandacht besteed aan vijf grote doelstellingen:

Overeenkomstig deze aanbevelingen zal het onderzoek worden toegespitst op de volgende vier gebieden:

B) RUIMTEVAART

De verovering van de ruimte is een belangrijk element van de hedendaagse technologische wereld. Satelliettoepassingen worden steeds meer in het dagelijks leven gebruikt in talrijke sectoren: landbouw, visserij, vervoer, telecommunicatie, milieu, veiligheid, enz.

In samenwerking met het Europees Ruimte-Agentschap (ESA) heeft de EU een echte gemeenschappelijke strategie ontwikkeld die uitgaat van het toenemende belang van toepassingen uit de ruimtevaart voor het geheel van de economische, sociale en culturele activiteiten in de hedendaagse wereld. Het is de bedoeling de grote krachtlijnen vast te leggen van een Europees ruimtevaartbeleid dat wordt ondersteund door het geheel van de lidstaten.

Er worden drie grote acties gepland:

Besluit

Inwerkingtreding

Uiterste datum voor omzetting in nationaal recht

Beschikking 1513/2002/EG

Datum van toepassing: 1.1.2003Einddatum: 31.12.2006

-

GERELATEERDE BESLUITEN

Groenboek: Europees ruimtevaartbeleid [COM(2003) 17 def. - Niet verschenen in het Publicatieblad]. In de praktijk vormt de ruimtevaart voor Europa al geruime tijd een bron van vooruitgang en technologisch en commercieel succes. Op ruimtevaart gebaseerde systemen spelen reeds een niet weg te cijferen rol in talrijke aspecten van het dagelijks leven van de Europese burgers: satellietcommunicatiesystemen, aardobservatiesystemen, voorspelling van natuurrampen, enz.

Tegen die achtergrond worden in dit, door de Europese Commissie en de ESA samengestelde groenboek de troeven en zwakheden van de Europese ruimtevaartsector besproken. In het verslag worden essentiële problemen behandeld zoals de onafhankelijke toegang van de EU tot de ruimte, de vereiste wetenschappelijk kennis, de industriële en technologische basis, de relevante markten, de personele middelen, het wettelijke en institutioneel kader, de internationale samenwerking en de milieu- en veiligheidsaspecten.

Laatste wijziging: 04.01.2007