Algemene bepalingen EFRO - ESF - Cohesiefonds (2007-2013)

In het kader van het cohesiebeleid voor de periode 2007-2013 worden in deze verordening de gemeenschappelijke regels, normen en principes vastgesteld die van toepassing zijn op het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO), het Europees Sociaal Fonds (ESF) en het Cohesiefonds. De verordening voorziet in een totale toewijzing van 347 miljard euro, wat neerkomt op ongeveer één derde van de Europese begroting.

BESLUIT

Verordening (EG) nr. 1083/2006 van de Raad, van 11 juli 2006, houdende algemene bepalingen inzake het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling, het Europees Sociaal Fonds en het Cohesiefonds en tot intrekking van Verordening (EG) nr. 1260/1999 [Zie wijzigingsbesluit(en)].

SAMENVATTING

Deze verordening heeft ten doel de economische en sociale cohesie te versterken om op deze wijze de harmonieuze, evenwichtige en duurzame ontwikkeling van de regio’s van de Europese Unie (EU) in de periode 2007-2013 te bevorderen. Het Europees cohesiebeleid heeft ten doel oplossingen te bieden voor de problemen die het gevolg zijn van de sociale, territoriale en economische verschillen, de versnelde economische herstructureringen en de vergrijzing van de bevolking.

Bij deze verordening:

DRIE NIEUWE DOELSTELLINGEN

In het kader van het regionaal beleid werd voor de periode 2007 tot 2013 voor de drie nieuwe doelstellingen: convergentie, regionaal concurrentievermogen en werkgelegenheid en territoriale samenwerking in totaal 308,041 miljard bestemd. Deze doelstellingen vervangen de doelstellingen 1, 2 en 3 van de programmeringsperiode 2000-2006.

Convergentie

De doelstelling convergentie, die grotendeels overeenstemt met de vroegere doelstelling 1, beoogt de snellere aansluiting van de minst ontwikkelde lidstaten en regio's bij de andere door een verbetering van de voorwaarden voor groei en werkgelegenheid. Zij is dus op de minst ontwikkelde lidstaten en regio's gericht. De actiegebieden zullen zijn: fysiek en menselijk kapitaal, innovatie, de kennismaatschappij, het vermogen zich aan veranderingen aan te passen, het milieu en administratieve efficiëntie. De doelstelling zal uit het EFRO, het ESF en het Cohesiefonds worden gefinancierd.

De voor deze doelstelling toegewezen middelen voor deze periode bedragen 81,54 % van het totaal. Komen in aanmerking:

Voor deze doelstelling gelden de volgende maxima voor de medefinancieringspercentages:

Regionaal concurrentievermogen en werkgelegenheid

De doelstelling regionaal concurrentievermogen en werkgelegenheid beoogt het concurrentievermogen, de werkgelegenheid en de aantrekkingskracht van de regio's te vergroten en geldt voor andere dan de minst begunstigde regio's. Deze doelstelling moet het mogelijk maken op economische en sociale veranderingen te anticiperen en innovatie, ondernemerschap, bescherming van het milieu, toegankelijkheid, aanpassingsvermogen en ontwikkeling van inclusieve arbeidsmarkten te bevorderen. De doelstelling wordt uit het EFRO en het ESF gefinancierd.

De in aanmerking komende regio's zijn:

Voor de uit het ESF gefinancierde programma's stelt de Commissie vier prioriteiten overeenkomstig de Europese werkgelegenheidsstrategie (EWS) voor: vergroting van het aanpassingsvermogen van werknemers en ondernemingen, verbetering van de toegang tot de arbeidsmarkt, versterking van de sociale insluiting en het op gang brengen van hervormingen op het gebied van werkgelegenheid en sociale insluiting.

De voor deze doelstelling bestemde middelen bedragen 49,13 miljard euro, of 15,95 % van het totaal, gelijk verdeeld tussen het EFRO en het ESF. Van dit bedrag zal:

De maatregelen kunnen in het kader van deze doelstelling worden gecofinancierd tot ten hoogste 50 % van de overheidsuitgaven. Voor de ultraperifere regio's bedraagt deze bovengrens 85 %.

Europese territoriale samenwerking

Met de doelstelling Europese territoriale samenwerking wordt beoogd de grensoverschrijdende, transnationale en interregionale samenwerking te intensiveren, uitgaande van het vroegere Europese initiatief INTERREG. De doelstelling zal uit het EFRO worden gefinancierd. Doel is het bevorderen van gezamenlijke oplossingen voor naburige overheden bij de stads-, plattelands- en kustontwikkeling, de ontwikkeling van economische relaties en de vorming van netwerken voor middelgrote en kleine bedrijven (het MKB). De samenwerking zal vooral gericht zijn op onderzoek en ontwikkeling, de informatiemaatschappij, het milieu, risicopreventie en geïntegreerd waterbeheer.

Voor deze doelstelling komen de regio's van het niveau NUTS III in aanmerking die zich langs interne en bepaalde externe landgrenzen bevinden alsmede sommige regio's die zich langs maritieme grenzen bevinden en ten hoogste 150 km van elkaar verwijderd zijn. De Commissie zal een lijst van in aanmerking komende regio's opstellen.

Voor de samenwerkingsnetwerken en de uitwisseling van ervaringen komt het gehele grondgebied van de EU in aanmerking. Het plafond voor de medefinanciering bedraagt 75 % van de overheidsuitgaven.

Voor deze doelstelling zijn 7,75 miljard euro (of 2,52 % van het totaal) gereserveerd die volledig uit het EFRO worden gefinancierd. Dit bedrag wordt als volgt over de verschillende onderdelen verdeeld:

BEPALINGEN VOOR DE DRIE DOELSTELLINGEN

Beginselen van de bijstandsverlening

De bijstand uit de Fondsen is een aanvulling op nationale acties met inbegrip van regionale en plaatselijke acties. De Commissie en de lidstaten zorgen ervoor dat de bijstand uit de Fondsen coherent is met de activiteiten, beleidstakken en prioriteiten van de EU en complementair met de andere Europese financiële instrumenten.

De doelstellingen van de Fondsen worden verwezenlijkt in het kader van een meerjarenprogrammering en een nauwe samenwerking tussen de Commissie en iedere lidstaat.

Strategische aanpak

De Raad neemt de communautaire strategische richtsnoeren inzake cohesie aan waarin de prioriteiten en doelstellingen van het cohesiebeleid voor de periode 2007-2013 zijn vastgelegd. Zo dragen ze bij aan de coherentie en een doeltreffende tenuitvoerlegging van de Structuurfondsen.

Op basis van deze richtsnoeren neemt iedere lidstaat een nationaal strategisch referentiekader aan. Dit referentiekader fungeert als basis voor de programmering van de acties die via de Fondsen worden gefinancierd en zorgt voor coherentie tussen de bijstand uit de Fondsen en de strategische richtsnoeren.

Operationele programma's

De operationele programma's van de lidstaten hadden betrekking op een periode tussen 1 januari 2007 en 31 december 2013. Elk operationeel programma heeft slechts betrekking op één van de drie doelstellingen en wordt slechts uit één enkel Fonds gefinancierd. De Commissie evalueert ieder voorgesteld programma om na te gaan of het beantwoordt aan de doelstellingen en prioriteiten van:

De operationele programma's die betrekking hebben op de doelstellingen convergentie en regionale samenwerking en werkgelegenheid omvatten onder meer:

Beheer, toezicht en controle

De lidstaten zijn verantwoordelijk voor het beheer en de controle van de operationele programma's. Zij moeten er met name voor zorgen dat beheers- en controlesystemen voor operationele programma's worden ingesteld overeenkomstig de bepalingen van deze verordening. Zij voorkomen onregelmatigheden, sporen ze op en corrigeren ze en vorderen onverschuldigd betaalde bedragen terug.

De door de lidstaten opgezette beheers- en controlesystemen voor de operationele programma's moeten voorzien in:

Voor elk operationeel programma wijst de lidstaat de volgende autoriteiten aan:

Voorlichting en publiciteit

De lidstaten en de managementautoriteit voor het operationele programma dragen zorg voor de voorlichting en de publiciteit met betrekking tot de concrete acties en medegefinancierde programma's. Die voorlichting moet gericht zijn op de burgers van de Europese Unie en de begunstigden en heeft tot doel de rol van de Gemeenschap onder de aandacht te brengen en de bijstandsverlening uit de Fondsen transparant te maken.

CONTEXT

De andere bepalingen met betrekking tot het cohesiebeleid voor de periode 2007-2013 zijn opgenomen in de vier specifieke verordeningen:

Op politiek vlak wordt de financiële grondslag van het cohesiebeleid voor de periode 2007-2013 gevormd door het interinstitutioneel akkoord en het financieel kader voor 2007-2013.

OVERZICHTSTABEL

Doelstellingen

Financiële instrumenten

Convergentie

  • EFRO
  • ESF
  • Cohesiefonds

Regionaal concurrentievermogen en werkgelegenheid

  • EFRO
  • ESF

Europese territoriale samenwerking

  • EFRO

REFERENTIES

Besluit

Datum van inwerkingtreding

Uiterste datum voor omzetting in de lidstaten

Publicatieblad

Verordening (EG) nr. 1083/2006

1.8.2006

-

L 210 van 31.7.2006

Wijzigingsbesluit(en)

Datum van inwerkingtreding

Uiterste datum voor omzetting in de lidstaten

Publicatieblad

Verordening (EG) nr. 1341/2008

24.12.2008

-

L 348 van 24.12.2008

Verordening (EG) nr. 85/2009

30.1.2009

-

L 25 van 29.1.2009

Verordening (EG) nr. 284/2009

9.4.2009

-

L 94 van 8.4.2009

Verordening (EU) nr. 539/2010

25.6.2010

-

L 158 van 24.6.2010

Verordening (EU) nr. 1310/2011

23.12.2011

-

L 337 van 20.12.2011

Verordening (EU) nr. 1311/2011

20.12.2011

-

L 337 van 20.12.2011

Verordening (EU) nr. 423/2012

23.5.2012

-

L 133 van 23.5.2012

De opeenvolgende wijzigingen en rectificaties van Verordening (EG) nr. 1083/2006 zijn in de basistekst opgenomen. Deze geconsolideerde versie heeft slechts informatieve waarde.

GERELATEERDE BESLUITEN

Besluit 2010/802/EU van de Commissie van 21 december 2010 tot vrijstelling van bepaalde gevallen van onregelmatigheden, begaan bij door de structuurfondsen en het Cohesiefonds voor de programmeringsperiode 2000-2006 medegefinancierde activiteiten, van de speciale kennisgevingsvoorschriften, vastgesteld in artikel 5, lid 2, van Verordening (EG) nr. 1681/94 en artikel 5, lid 2, van Verordening (EG) nr. 1831/94 [Publicatieblad L 341 van 23.12.2010].

Besluit 2007/766/EG van de Commissie van 14 november 2007 tot vaststelling van een lijst van regio's en gebieden die in aanmerking komen voor financiering in het kader van het onderdeel grensoverschrijdende samenwerking van het instrument voor pretoetredingssteun op het gebied van grensoverschrijdende samenwerking tussen lidstaten en begunstigde landen voor de periode 2007-2013 [Publicatieblad L 310 van 28.11.2007].

Beschikking 2006/769/EG van de Commissie van 31 oktober 2006 tot vaststelling van de lijst van regio's en gebieden die in aanmerking komen voor financiering uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling in het kader van de grensoverschrijdende en transnationale onderdelen van de doelstelling Europese territoriale samenwerking voor de periode 2007-2013 [Publicatieblad L 312 van 11.11.2006].

Beschikking 2006/597/EG van de Commissie van 4 augustus 2006 tot vaststelling van de lijst van de regio's die uit hoofde van de doelstelling regionaal concurrentievermogen en werkgelegenheid bij wijze van specifieke overgangsmaatregel in aanmerking komen voor financiering uit de Structuurfondsen voor de periode 2007-2013 [Publicatieblad L 243 van 6.9.2006].

Beschikking 2006/596/EG / van de Commissie van 4 augustus 2006 tot vaststelling van de lijst van de lidstaten die in aanmerking voor financiering uit het Cohesiefonds voor de periode 2007-2013 [Publicatieblad L 243 van 6.9.2006].

Beschikking 2006/595/EG van de Commissie van 4 augustus 2006 tot vaststelling van de lijst van de regio's die uit hoofde van de convergentie-doelstelling in aanmerking komen voor financiering uit de Structuurfondsen voor de periode 2007-2013 [Publicatieblad L 243 van 6.9.2006].

Verordening (EU) nr. 1297/2013 van het Europees Parlement en de Raad van 11 december 2013 tot wijziging van Verordening (EG) nr. 1083/2006 van de Raad wat betreft sommige bepalingen in verband met het financiële beheer voor bepaalde lidstaten die ten aanzien van hun financiële stabiliteit ernstige moeilijkheden ondervinden of dreigen te ondervinden, met de regels inzake doorhaling voor bepaalde lidstaten, en met de regels inzake saldobetalingen (Publicatieblad L 347 van 20.12.2013).

De gewijzigde verordening voorziet in twee maatregelen:

Laatste wijziging: 07.03.2014