Een Europees groei-initiatief

1) DOELSTELLING

Het versneld vrijmaken van publieke en private financiële middelen voor investeringen in netwerkinfrastructuren en kennis, sectoren met een sterk groeipotentieel.

2) MAATREGEL

Mededeling van de Commissie van 11 november 2003 - Een Europees groei-initiatief - Investeren in netwerken en kennis ten behoeve van groei en werkgelegenheid - Eindverslag aan de Europese Raad [COM(2003) 690 def. - Niet verschenen in het Publicatieblad].

3) SAMENVATTING

Dit initiatief beoogt bij te dragen tot de groei van de Europese economie. Het omvat de noodzakelijke maatregelen voor het aantrekken van de nodige financiële middelen, zowel publieke als private, voor investeringen in netwerken en kennis. Dit initiatief komt tegemoet aan de conclusies van de Europese Raad van oktober 2003, die de lidstaten tevens heeft verzocht een gezond macro-economisch beleid te blijven voeren en de structurele hervormingen versneld door te voeren. In december 2003 heeft de Europese Raad van Brussel (DE) (EN) (FR) het initiatief definitief goedgekeurd.

De ontwikkeling van trans-Europese netwerken (TEN's) voor vervoer, energie en telecommunicatie zijn van essentieel belang, evenals investeringen in onderzoek en innovatie. Zij stimuleren de groei en het concurrentievermogen van het Europese bedrijfsleven, en leveren een bijdrage aan de totstandkoming van de uitgebreide interne markt binnen het raamwerk van de doelstellingen van het economische en sociale cohesiebeleid (esdeenfr).

De 3 hoofdpunten van het Europees initiatief zijn:

Aanvang van het snelstartprogramma

Het snelstartprogramma, dat centraal staat in het Europees groei-initiatief, omvat 54 prioritaire projecten van Europees belang, die binnen drie jaar van start kunnen gaan. Tussen nu en 2010 is hier een totaal investeringsvolume van 62 miljard euro mee gemoeid. De prioritaire projecten zijn vastgesteld op basis van vier criteria: de mate waarin het project is uitgekristalliseerd, de grensoverschrijdende component, het effect op de groei en innovatie en de voordelen voor het milieu.

Deze 54 projecten bestrijken de volgende terreinen:

Dit is geen uitputtend overzicht. Ook andere projecten die voldoen aan bovengenoemde criteria, kunnen voor steun in aanmerking komen.

Welke zijn de bestaande en nieuwe Europese financieringsinstrumenten?

De Europese Unie en de Europese Investeringsbank (EIB) zullen een ruime bijdrage leveren aan de financiering van het initiatief. Op dit moment zijn de volgende middelen reeds beschikbaar of gepland:

Wil het initiatief slagen, dan moeten de verschillende financieringsbronnen goed worden gecoördineerd. Hoe beter ze worden gemobiliseerd, hoe efficiënter het optreden van de betrokken actoren is. De Europese Commissie en de EIB hebben praktische methoden ontwikkeld om synergie te bewerkstelligen tussen de activiteiten van de Bank, de structuurfondsen en het zesde kaderprogramma voor onderzoek en technologische ontwikkeling. In het kader van het economische en sociale cohesiebeleid moeten deze methoden voornamelijk de gezamenlijke programmering van steunverleningen vergemakkelijken. Het betreft hier vooral het opnemen van de samenvattende betalingsverplichtingen van de EIB in de programmeringsdocumenten voor de regio's en de adequate aanpassing van het steunpercentage aan de globale kosten van een operatie.

De Commissie en de EIB onderzoeken de mogelijkheden om de particuliere investeringen te verhogen. Daarbij denken zij met name aan de volgende vier innovatieve financieringsinstrumenten:

Er zijn juridische en administratieve stimuleringsmaatregelen nodig

De praktijk wijst uit dat niet-financiële factoren soms grotere hinderpalen voor de levensvatbaarheid en aantrekkelijkheid van projecten zijn dan het feitelijke gebrek aan financiële middelen.

De Raad en het Europees Parlement wordt verzocht om op vijf gebieden wetgeving tot stand te brengen:

De Commissie wil zelf vooruitgang boeken op de volgende terreinen:

Welke statistische benadering van publiek-private partnerschappen ?

Hoe moet de economische eigendom van de onderliggende activa in het publiek-private partnerschap worden vastgesteld, los van de juridische bepalingen inzake eigendom? Zijn dit activa van de overheid of activa van de particuliere partner? De toepassing van het beginsel volgens welk de economische eigendom van activa afhangt van de vraag welke partij de aan de activa verbonden risico's en opbrengsten draagt, respectievelijk krijgt, levert immers een probleem op bij PPP's. Het groei-initiatief zal opheldering verschaffen in deze kwestie, waar voorjaar 2004 een definitieve beslissing over genomen zal worden.

Beoordeling van de geboekte vooruitgang

De met het groei-initiatief geboekte vooruitgang zal vanaf 2005 regelmatig worden beoordeeld in het kader van de jaarlijkse verslaglegging aan de voorjaarsbijeenkomst van de Europese Raad. Bovendien zal het initiatief vijf jaar na de start uitgebreider worden beoordeeld.

4) toepassingsbepalingen

5) verdere werkzaamheden

Laatste wijziging: 27.06.2006