Prioriteiten voor beroepsonderwijs en -opleiding (2011-2020)

De Raad bepaalt de prioriteiten voor beroepsonderwijs en -opleiding voor de periode 2011-2020 en de nationale doelstellingen die op de kortere termijn moeten worden gehaald met de steun die de Europese Unie (EU) daarbij moet geven.

SAMENVATTING

De Raad stelt de prioriteiten vast voor het proces van Kopenhagen voor de periode 2011-2020. Het proces van Kopenhagen heeft tot doel de kwaliteit en aantrekkelijkheid van beroepsonderwijs en -opleiding (BOO) door samenwerking op Europees niveau te versterken.

Deze bijgewerkte doelstellingen zullen ertoe bijdragen om de prioriteiten en initiatieven van de Europa 2020-strategie te behalen. Beroepsonderwijs en -opleiding is van essentieel belang om twee van de doelstellingen van deze strategie te behalen: voor 2020 het percentage 30-34-jarigen die op het tertiair onderwijs afstuderen met ten minste 40 % verhogen en het aandeel voortijdige schoolverlaters verlagen tot minder dan 10 %.

Een internationale visie

De Raad schat dat het BOO-beleid voor een internationale aanpak moet kiezen om volledig doeltreffend te zijn, waarbij rekening wordt gehouden met het sociaal en werkgelegenheidsbeleid.

Voor 2020 moeten BOO-stelsels aantrekkelijker en toegankelijker worden voor iedereen door kwalitatief hoogwaardig onderwijs te bieden met een hoge relevantie voor de arbeidsmarkt. Ze moeten flexibel genoeg voor doorstroming tussen verschillende onderwijssystemen (schoolonderwijs, hoger onderwijs, enz.). Bij- en nascholing moet makkelijk toegankelijk en meer carrièregericht zijn. Mogelijkheden om een deel van het beroepsonderwijs of -opleiding in het buitenland te kunnen volgen, moeten worden worden verhoogd.

Doelstellingen 2011-2020

Er worden een aantal strategische doelstellingen beschreven die voor 2020 moeten worden behaald. Elk van deze doelstellingen gaat gepaard met te verwezenlijken kortetermijndoelstellingen (2011-2014) die op nationaal niveau moeten worden nagestreefd, net als details over de steun die de Europese Unie (EU) daarbij levert om deze te behalen. Er zijn zes strategische doelstellingen geïdentificeerd, namelijk:

Ook geeft de Raad definities van vijf transversale doelstellingen:

Kader

De doelstellingen in deze conclusies worden ondersteund door het Communiqué van Brugge van 7 december 2010 dat door de ministers van onderwijs van 33 Europese landen, sociale partners en de Europese Commissie werd goedgekeurd.

BESLUIT

Conclusies van de Raad en de vertegenwoordigers van de regeringen der lidstaten, in het kader van de Raad bijeen, over de prioriteiten voor intensievere Europese samenwerking inzake beroepsonderwijs en -opleiding voor de periode 2011-2020 (PB C 324 van 1.12.2010 blz. 5-15)

Laatste bijwerking 24.09.2015